Előszó
2004. szeptember harmadikán Csutka István színházigazgató almás szűzérméivel indult, s egy csapásra népszerűvé vált a Debrecen Televízió új magazinja, a Kukta. Hétről hétre más közismert személyiség fordult meg a konyhastúdióban, ahol profi szakács irányításával sajátította el - a nézőkkel együtt - egy étel elkészítésének fortélyait. A nézők megszerették, és hétről hétre várták a folytatást, velünk játszották, velünk ünnepeltek. Immár több mint százhúsz adást nézhettünk együtt, s hogy mennyire hasznos a televízió által közvetített "együtt főzés", azt a sok kedves visszajelzés bizonyítja.
A szerkesztő, Vojkó Ferenc első perctől szíve csücskének tekinti a magazint. Első évben Kiss Tamás, olimpiai ezüstérmes szakács vezetésével nyertünk betekintést a konyhaművészet titkaiba, később Komódi Ferenc konyhafőnök neve fémjelezte a műsort. Sok hasznos ötletet, praktikát leshettek el, akik figyelemmel kísérték a Kuktát. Igaz, hogy nagymamáink még maguk sütötték a kenyeret, maguk készítették a vajat, a túrót, az aludttejet. Édesanyáink még elleshették otthhon a tűzhely mellett a szakácsművészet mesterfogásait. Napjaink felgyorsult élettempója mellett viszont kevesebb idő jut a közös főzés örömeire. Édesanyám évtizedek óta nézi a televíziócsatornák ilyen tárgyú műsorait, és mindennap, minden héten kész újdonságokat kipróbálni. Számára a sütés-főzésben nincsen lehetetlen, bármilyen bonyolult ételt elkészít. Remélem, hogy hozzá hasonlóan sokan lesnek még el finom recepteket, praktikus ötleteket a Debrecen Televízió népszerű műsorából.
Avicennához hasonlóan hiszem, hogy ételeink mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja az egészségünket és a közérzetünket, hogy táplálékunk lehet gyógyító erejű és lelkünk felvidítója is. Rendkívülien fontos a szép tálalás, az ételek változatos színe, és az a szokás, hogy a család tagjai lehetőleg minél többször, szépen terített asztal mellett együtt étkezzenek.
Ezen kötetben a műsorban elkészített ételkompozíciók receptjeiből nyújtunk át egy csokorral, s a meghívott vendégek engednek betekintést étkezési szokásaikba, konyhájuk paravánjai mögé.
Vissza