A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia II. (töredék)

Jegyzet az alapkurzus előadásaihoz

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: JATEPress
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 218 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Mikroorganizmusok fiziológiája3
Mikroorganizmusok tápanyag igénye4
Mikrobiális energianyerő folyamatok14
Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás14
Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés24
Külső környezeti faktorok hatása a mikroorganizmusokra43
A hőmérséklet hatása a mikrobákra45
A pH hatása47
A redoxpotenciál (rH) és az oxigén hatása a mikroorganizmusokra48
A nyomás hatása50
A közeg víztartalmának és ozmotikus értékének hatása - Ozmotolerancia50
A NaCl hatása a mikroorganizmusokra52
A fény és a sugárzások hatása - fototaxis és fototropizmus52
A közeg vegyi összetételének hatása - Kemotaxis53
A mikroorganizmusok szerepe az elemek körforgalmában55
A szén körforgása55
A mikrobák szerepe a nitrogén körforgásában61
A kén körforgása64
A foszfor körforgása65
Felhasznált és ajánlott forrásmunkák65
Mikroorganizmusok genetikája65
Mutáció, mint a genetikai változékonyság alapja, mutáns mikrobák66
A mutációk keletkezésének molekuláris (szerkezeti) háttere66
A mikrobiális mutánsok típusai (különböző fenotipikus változások)66
A mutánsok izolálása és jellemzése70
Mutagenezis, indukált mutációk72
Mutagenitás és karcinogenitás tesztelése reverzióval - Ames-teszt80
Az információcsere lehetőségei a mikrobák körében81
Információcsere a baktériumok körében81
Információcsere a gombák körében91
Ajánlott és felhasznált forrásmunkák136
Alkalmazott mikrobiológia néhány kérdése139
Ipari mikrobiológia - mikrobiális biotechnológia139
Mikroba törzsek keresése (screening): nemesítés, szelekció139
Törzsfenntartás, tárolás141
Fermentációs technológia, művelettan, fermentációs típusok143
Szekunder metabolit termelés144
Primer metabolit termelés148
Bioinszekticidek165
Biokonverzió - Biotranszformáció167
Antibiotikumok168
Béta-laktám típusú antibiotikumok169
Aminoglikozidok, szénhidrát antibiotikumok173
Makrociklikus laktonok175
Tetraciklinek és antraciklinek (kinon származékok)177
Aromás antibiotikumok178
Egyéb antibiotikumok179
Analitikai mikrobiológia182
Közegészségügyi-, orvosi mikrobiológiai alapfogalmak187
A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonságai187
A fertőzés és megbetegedés192
A kórokozó-betegség kapcsolat192
A normál humán flóra199
A gazdaszervezet védekező mechanizmusai200
Az antimikrobiális kemoterápia alapjai204
Kemoterápiás szerek alkalmazásával összefüggő fogalmak205
Antibakteriális kemoterápia205
Gombaellenes kemoterápia210
Antivirális kemoterápia210
Protozoon-ellenes kemoterápia212
Felhasznált és ajánlott forrásmunkák213
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mikrobiológia II. (töredék) Mikrobiológia II. (töredék) Mikrobiológia II. (töredék)
Állapot:
1.780 Ft
1.240,-Ft 30
9 pont kapható
Kosárba
30% garantált kedvezmény!