Előszó
Miután a burgonya a legtöbb háztartásban a leggyakrabban
használt zöldségféleség, célszerű belőle egyszerre többet vásárolni.
A beszerzést ne kapkodjuk el, mivel a télálló krumplit szeptember
közepén kezdik felszedni. Hűvös, sötét helyen, jól szellőző kosárba
kiöntve tároljuk, mert fény hatására megzöldül és kicsírázik.
Amennyiben nem rendelkezünk fűzfavesszőből font kosárral,
hagyjuk a hálószerű zsákban amelyben megvásároltuk. Ha elkezd
csírázni, a hajtásokat tördeljük le róla, mivel a rügyezés
megindulásával mérgező anyagok keletkeznek a gumóban.
Ügyeljünk arra is, hogy soha ne tároljuk együtt az almával. Az alma
utóérésekor keletkező etiléngáz ugyanis serkenti a burgonyagumók
csírázását. A Kárpát-medence éghajlata kifejezetten alkalmas ennek
a zöldségfélének a termesztésére.
A vásárlás során legyünk tekintettel a keményítőtartalmára is.
A szilvás gombóchoz használt lisztes burgonyából pl. egyáltalán nem
lehet salátát készíteni, mert a főzés során szétesik, a salátalével
összekeverve kásává válik A paprikás krumplihoz egyébként közepes
keményítőtartalmú rózsaburgonyát célszerű használni. A zöld vagy a
tárolás során megzöldült gumókat dobjuk el, mert mérgezők.
A család éves burgonyaszükségletéről azért is érdemes még ősszel
gondoskodni, mivel így biztosan nem ér bennünket olyan
meglepetés, hogy az étel elkészítése után derül ki, hogy fagyott volt
az áru. A krumpli ugyanis a legolcsóbb zöldség, viszonylag kevés
rajta a haszon, ezért a kereskedők zöme nem vállalja a tárolóhelyiség
téli fűtésének költségét Kemény telek esetén a zárt helyiség
önmagában nem véd meg a fagytól, így igen gyakori a burgonya
károsodása.
Vissza