1.066.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Előhang egy kispörkölthöz

Krúdy ízei/Válogatott írások

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 399 oldal
Sorozatcím: Nemzeti könyvtár
Kötetszám: 35
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 18 cm
ISBN: 978-963-9872-33-2
Megjegyzés: Néhány színes és fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Olyan helyen élünk, ahol minden adott a kiforrott ízek megalkotásához. Hálásak lehetünk, hogy itt a Kárpát-medence védő ölelésében minden megterem ahhoz, hogy igazán szerethetővé tegyük az ételt.... Tovább

Előszó

Olyan helyen élünk, ahol minden adott a kiforrott ízek megalkotásához. Hálásak lehetünk, hogy itt a Kárpát-medence védő ölelésében minden megterem ahhoz, hogy igazán szerethetővé tegyük az ételt. Ám mindez kevés lenne akkor, ha a magyar gasztronómia nem párosulna több mint ezer éves fejlett kultúrával. Elég megnézni, miként robban be az utóbbi időben is nemzetközi színtérre a magyar konyha a gasztronómia legkülönbözőbb területein: méztermelésben Európa legjobbjai vagyunk, borecetünk, keserűlikőrjeink, bio-boraink a világ legjobbjai közé tartoznak, ahogy azok a borvidékek is, amelyekről a világ legjobb borait adó szőlőt szüreteljük.
Hagyományainkra építve olyan mesterei születnek a főzés tudományának, akik a világ tíz legjobbja közé emelik a magyar szakácsokat a legrangosabb eseményeken ugyanúgy, mint a kulináris olimpiákon. Szinte észrevétlenül történik mindez, mégsem tűnik el nyomtalanul.
Étkezési szokásaink igazi művészetet teremtenek a konyhában. Az ízek szeretete is ebből a mélyen gyökerező étkezési kultúránkból fakad. Az ételhez és annak minden körítéséhez kifinomultan, hozzáértőén és nagy kedvvel áll neki a magyar. Szerencsés érzékkel megáldva, tradicionális receptekre alapozva, szívvel és lélekkel a legegyszerűbb alapanyagokból is kihozza a felejthetetlen ízeket.
Az ízek világa csodálatos világ, és az étkezéseknek igazi összekovácsoló erejük van. Érdemes elmerülni tehát a konyha művészetében, felkutatni a régi-új ízeket és fortélyokat, hogy ezáltal magunkévá tegyük annak minden szépségét és meghittségét! Vissza

Tartalom

Matolcsy György: Krúdy ízei... 5
Pozsgai Zsolt: Életművészek és étel művészet 7
KOCSMÁK
Fogadó a régi világhoz 16
Bodega 19
Villásreggeli 22
Egy régi fogadó utolsó napjai 27
Az ifjúság vendégfogadója 31
Szépvadászné tabáni kocsmái 33
A fogadósnéhoz 36
Utolsó szivar az Arabs Szürkénél 39
BOROK
A szőlő 60
A taposó lányhoz 62
Újbor 65
Tokaj 67
Pókhálós palackok 70
Miért szoktak sikerülni a pincebeli uzsonnák? 76
Boldogult úrfikoromban 82
Ferenc József bora 84
A borász 90
Asszony, aki szőlőfürt lett 92
VENDÉGLŐK
Pesti vizit 96
Mellékutcai vendéglő 100
A vendég az ebédlőben 104
A fűszerekről 107
A kidobott vendég 108
Levegőváltozás öröme és szomorúsága 117
Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek 133
Miért állt az óra a vendéglőben? 135
A pincér álma 145
RECEPTEK
Receptek 168
ÉTELEK
Az emlékek szakácskönyve 184
Emlékezés a lengyel levesről 186
Az aranyhéjú kenyér földjén 191
A piac illata 194
A csarnok környékén 195
A pesti koszt 196
Magyaros vendégszeretet 198
Egy farsangi leves hiteles története 200
Farsangi és böjti örömünk: a hal 204
Farsangi fánk 208
A böjtölés tudománya 209
A húsvéti sódar titkai 214
A gábli története 219
Újházi levese 225
Májusi csodák 231
A rákleves 236
Az öreg Korányi professzor tanácsa 241
Lágy hónapban kemény a rák 243
Előhang egy kispörkölthöz 246
A konyha művészete, Esterházy rostélyosai 250
Lazac 254
Mit ebédelt Ferenc József 262
Kérek egy feketét! 271
ALAKOK
A vendéglátás - Szindbád 276
A reggeliző hölgyhöz 280
A pénteki vendég 283
Böske, vagy a szerkesztőség pesztonkája 294
A nagy étvágyú ember, vagy hogyan lakott jól a Pátri Pesten 311
KALANDOK
A jó étvágy titka 324
A hasbeszélőhöz 332
A déli sör, vagy üdvözlet Tisza Kálmánnak 335
Leányszöktetés 344
Egy pohár borovicska és következményei 347
Isten veletek, ti boldog Vendelinek! 357
Forrásjegyzék 375
Jegyzetek 377
Névmutató és szavak magyarázata 383

Krúdy Gyula

Krúdy Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Krúdy Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem