1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A fehérjeprobléma

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 58 oldal
Sorozatcím: Ma újdonság, holnap gyakorlat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-230-260-5
Megjegyzés: 11 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberiség égető problémái között a táplálkozás kérdése minden történelmi korban elsődleges fontosságú. Nem kisebb feladatról volt és van szó, mint arról, hogy a világ minden részén kellő... Tovább

Előszó

Az emberiség égető problémái között a táplálkozás kérdése minden történelmi korban elsődleges fontosságú. Nem kisebb feladatról volt és van szó, mint arról, hogy a világ minden részén kellő mennyiségű és - újabban egyre erőteljesebb igénnyel jelentkezően - jó minőségű élelem álljon rendelkezésünkre.
Nemzetközi vonatkozásban úgy tűnik, hogy mind ez ideig e cél elérése vágyálom volt. Sőt az éhség megszüntetésére irányuló, 1963-ban megindított Világélelmezési Program (amely megindítása óta 178 nagyobb élelmezési segélyprogramot bonyolított le) további kibontakoztatása és jövője még a XX. század utolsó negyedében is megreked egy nagy nemzetközi összefogás hiányában. Az ENSZ szervezésében 1974 végén Rómában megrendezett Világélelmezési Konferencián részt vevő országok képviselőinek „nem sikerült megállapodni a helyzet jövőbeni megjavításához szükséges nemzetközi intézkedések irányelveiben sem, és a konferencia semmilyen biztosítékot nem adott az éhezőknek és a gyengén tápláltaknak arra, hogy <a segítség időben úton van".
Földünk minden népének aktívan kell foglalkoznia az élelmezési problémákkal, és távlatban az önellátás volna a legjobb módszer azok megoldására. A világ mezőgazdasági termelésének évente 4% -kai kellene fokozódnia ahhoz, hogy a világélelmezés kielégítő színvonalat érjen el (1961-1971 között a világ mezőgazdasági termelése évente csak 2,8%- kal növekedett!). Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Az ember táplálkozási igényeinek megváltozása 6
A hazai élelmiszer-fogyasztás alakulása 8
A fehérjekutatások előtérbe helyezése 9
Takarmány fehérje-termelésünk értékelése 12
A növények fehérjetermelése közötti különbségek 14
A fehérjetermelés és a területi eltartóképesség 16
A növényi eredetű fehérjetermelés helyzete és fejlesztési lehetősége 18
A kukorica 18
A takarmánybúza, az árpa., a zab, a cirok, a triticale 21
A szója 23
A napraforgó 25
A takarmányborsó, a csillagfürt, a takarmánybab, a lednek 26
A szálas takarmányok 27
A gyepgazdálkodás 29
A zöldtakarmányok ipari feldolgozása 31
A levélfehérje-előállítás 32
A tartósítási, tárolási problémák 34
A növényi fehérjék új feldolgozási lehetőségei 34
A nem protein jellegű N-források szerepe 36
A barbamidfelhasználás bővítésének igénye 36
Az aminosav-előállítás és -felhasználás igénye 38
Az állati eredetű fehérjék takarmány célú termelésének helyzete 40
Halliszt 40
Tejipari melléktermékek hasznosítási lehetőségei 40
Az állati eredetű melléktermékek, hulladékok és állati hullák feldolgozása 41
A fermentációs fehérjegyártás lehetőségei 43
A szénhidrát alapú élesztő-előállítás 43
A szénhidrogének fermentációja 44
Fehérje-előállítás zsiradékokból 46
A fehérjetakarmányok beszerzése nemzetközi piacokról 47
A keveréktakarmány-gyártás fejlesztésének szükségessége 50
Kell-e a fehérjével gazdálkodni? 52

Kralovánszky U. Pál

Kralovánszky U. Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kralovánszky U. Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem