Előszó | 7 |
Az ivóvíz bírálata kémiai és bakteriológiai vizsgálatok alapján | 9 |
Helyszíni szemle | 9 |
Helyszíni vizsgálat | 10 |
A környezet és a vízadó berendezés viszonyára vonatkozó vizsgálatok | 10 |
Fizikai vizsgálatok | 10 |
Kémiai vizsgálatok | 12 |
Vízmintavétel | 12 |
A bakteriológiai vizsgálatokhoz szükséges vízmennyiség | 12 |
A kémia elemzéshez szükséges vízmennyiség | 13 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 14 |
Kémiai vizsgálatok | 14 |
Bakteriológiai vizsgálatok | 17 |
Biológiai vizsgálat | 18 |
Vízbírálat | 19 |
Irodalom | 20 |
A vízművek és a csatornázási művek higiénés szemléje | 21 |
A vízművek munkája és feladatai | 21 |
A csatornaművek munkájának higiénés vonatkozásai | 24 |
A felszíni vizek osztályozása minőségi normák alapján | 27 |
Irodalom | 29 |
Élelmezéshigiénés gyakorlatok | 30 |
Élelmiszerek higiénés ellenőrzése | 30 |
A gombák forgalomba hozatalának közegészésügyi szempontjai | 34 |
Gyakorlati tennivalók ételmérgezés előfordulásakor | 34 |
Közétkeztetési üzemek ellenőrzésének szempontjai | 35 |
Piacok és vásárcsarnokok közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 37 |
Vágóhidak és húsipari üzemek közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 38 |
Étrendkészítés és ellenőrzés | 39 |
Irodalom | 39 |
Bioklimatológia, mikroklíma | 43 |
A légkör legfontosabb fizikai állapotjelzőinek meghatározása | 43 |
Mikroklíma | 49 |
Az üzemi mikroklíma speciális vizsgáló módszerei | 50 |
Irodalom | 51 |
Foglalkozási toxikológiai gyakorlatok | 52 |
A munkahely levegőjének vizsgálata toxikus anyagokra és portartalomra | 53 |
A biológiai anyagok vizsgálata toxikus anyagokra vagy azok metabolitjaira | 57 |
Toxikus anyagok által okozott kóros elváltozások vizsgálata | 58 |
Néhány általános tudnivaló a vizsgálatok gyakorlati kivitelezéséhez és értékeléséhez | 61 |
Irodalom | 62 |
A foglalkozási betegségek (mérgezések) bejelentése, balesetelhárítás, munkavédelem | 63 |
A foglalkozási betegségekben (mérgezésekben) megbetegedettek bejelentése | 63 |
A bejelentés célja | 63 |
A bejelentés megtételére kötelezettek | 64 |
A bejelntés módja | 65 |
A bejelentett esetek kivizsgálására | 66 |
A foglalkozási megbetegedések nyilvántartása | 66 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 67 |
A balesetelhárítás fogalma, a balesetek okai | 67 |
Balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése | 68 |
Irodalom | 78 |
Ipari üzemek higiénés szemléje | 80 |
Adatfelvétel | 80 |
Helyszíni szemle és vizsgálatok | 81 |
A létesítmények elhelyezése és a települések védelme | 81 |
A műhely alapterülete, légtérfogata | 82 |
Padlózat | 82 |
Falazat és mennyezet | 82 |
Szellőztetés | 83 |
Fűtés | 84 |
Mikroklíma | 84 |
Világítás | 86 |
Zaj | 88 |
Egyéni védőeszközök, védőöltözet | 89 |
Munkahelyi rend és tisztaság | 89 |
Egészségügyi követelmények | 89 |
Hulladék és szennyvíz | 90 |
Nyilvántartás és intézkedések | 90 |
Irodalom | 92 |
A mezőgazdasági üzemegységek higiénés szemléje | 92 |
Gyermek- és ifjúsági intézmények egészségügyi ellenőrzésének gyakorlati szempontjai | 102 |
A lakosság személyi tisztaságát szolgáló egységek (fodrászat, fürdő, mosoda) közegészségügyi ellenőrzés | 105 |
Fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetikai üzletek | 105 |
Közfürdők | 106 |
Mosodák és vegytisztító üzemek | 109 |
Irodalom | 111 |
A fertőző betegek bejelentése, nyilvántartása, elkülönítése | 112 |
A fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása | 113 |
A fertőző betegek elkülönítése | 115 |
Járványügyi megfigyelés | 116 |
Iatrogen fertőző megbetegedések bejelentése | 117 |
Néhány adat a fertőző betegek bejelentésének és elkülönítésének megvalósulárásól a gyakorlatban | 118 |
Függelék | 118 |
Irodalom | 121 |
Fertőző betegségek vagy azok gyanúja esetén végzendő laboratóriumi vizsgálatok | 122 |
Irodalom | 124 |
A fertőző betegségek járványgócainak epidemiológiai vizsgálata | 125 |
Általános tájékozódás | 125 |
A megbetegedésekre vonatkozó pontos adatfelvétel | 126 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 130 |
Az összegyűjtött anyag elemzése és következtetések | 131 |
A szükséges intézkedések megtétele | 131 |
Az érintett terület tartós megfigyelése | 134 |
Irodalom | 135 |
Védőoltások és oltóanyagok | 136 |
A védőoltások felosztása | 136 |
Az oltás módszerei | 139 |
Serobacteriológiai készítmények | 140 |
A fontosabb oltóanyagok és gyakorlati alkalmazásuk | 142 |
A védőoltások nyilvántartása | 148 |
Az oltások eredményének ellenőrzése | 149 |
Irodalom | 149 |
A sterilezés és a fertőtlenítés a mindennapi betegellátó munkában | |
Sterilezés | 150 |
Fizikai sterilezés | 150 |
Kémiai sterilezés | 150 |
Mechanikai sterilezés | 156 |
A sterliző módszerek hatásainak ellenőrzése | 156 |
A mindennapi gyakorlatban használatos fontosabb steril eszikzök és sterilező eljárások | 158 |
Fertőtlenítés | 158 |
Kézfertőtlenítés | 159 |
Helyiség fertőtlenítése | 159 |
Felszerelései tárgyak fertőtlenítése | 160 |
Irodalom | 160 |
Betegellátó intézmények higiénés szemléje | 161 |
Településhigiénés szempontok | 161 |
A betegfelvétel körüli higiénés rendszabályok | 164 |
A betegellátás egészségügyi alapfeltételei | 169 |
Irodalom | |
Fertőtlenítés, rovarírtás, rágcsálóírtás | 170 |
Folyamatos fertőtlenítés | 173 |
Zárófertőtlenítés | 174 |
Fertőtlenítés különleges esetekben | 174 |
Rovarírtás | 175 |
Rágcsálóírtás | 176 |
Irodalom | 177 |
Az egészségnevelés szervezeti-módszertani kérdései | 178 |
Szervezeti vonatkozások | 178 |
A lakosság egészségvédelmi kulturáltságáról való tájékozódás lehetőségei | 180 |
Az egészségnevelés módszerei | 181 |
Irodalom | 186 |
Tárgymutató | 187 |