Előszó | 7 |
Az ivóvíz bírálata kémiai és bakteriológiai vizsgálatok alapján | 9 |
Helyszíni szemle | 9 |
Helyszíni vizsgálat | 10 |
A környezet és a vízadó berendezés viszonyára vonatkozó vizsgálatok | 10 |
Fizikai vizsgálatok | 10 |
Kémiai vizsgálatok | 12 |
Vízmintavétel | 12 |
A bakteriológiai vizsgálatokhoz szükséges vízmennyiség | 12 |
A kémia elemzéshez szükséges vízmennyiség | 13 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 14 |
Kémiai vizsgálatok | 14 |
Bakteriológiai vizsgálatok | 17 |
Biológiai vizsgálat | 19 |
Vízbírálat | 20 |
Irodalom | 21 |
A vízművek és a csatornázási művek higiénés szemléje | 22 |
A vízművek munkája és feladatai | 22 |
A csatornaművek munkájának higiénés vonatkozásai | 25 |
A felszíni vizek osztályozása minőségi normák alapján | 28 |
Irodalom | 30 |
Élelmezéshigiénés gyakorlatok | 31 |
Élelmiszerek higiénés ellenőrzése | 31 |
Az élelmiszer-ellenőrzési módszerei | 34 |
A gombák forgalomba hozatalának közegészésügyi szempontjai | 35 |
Gyakorlati tennivalók ételmérgezés előfordulásakor | 35 |
Közétkeztetési üzemek ellenőrzésének szempontjai | 36 |
Piacok és vásárcsarnokok közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 38 |
Vágóhidak és húsipari üzemek közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 39 |
Étrendkészítés és ellenőrzés | 40 |
Irodalom | 41 |
Bioklimatológia, mikroklíma | 47 |
Klímahatások egyes összetevőinek vizsgálata | 47 |
A levegőhőmérséklet mérése | 47 |
Légnyomásmérés | 48 |
Napsugárzásmérés | 48 |
Ultraibolya sugárzás mérése | 48 |
Légnedvesség-tartalom meghatározása | 48 |
Légmozgás, szélirány és szélsebesség meghatározása | 51 |
Integrált hatások | 52 |
Az ember hőérzet és meghatározó mikroklíma-tényezők | 53 |
Irodalom | 56 |
Foglalkozási toxikológiai gyakorlatok | 57 |
A munkahely levegőjének vizsgálata toxikus anyagokra és portartalomra | 58 |
A biológiai anyagok vizsgálata toxikus anyagokra vagy azok metabokitjaira | 64 |
Toxikus anyagok által okoztt kóros elváltozások vizsgálata | 65 |
Néhány általános tudnivaló a vizsgálatok kivitelezéséhez és értékeléséhez | 69 |
A foglalkozási betegségek (mérgezések) bejelentése, balesetelhárítás, munkavédelem | 71 |
A foglalkozási betegségekben megbetegedettek bejelentése | 71 |
A bejelentés célja | 71 |
A bejelentés megtételére kötelezettek | 71 |
A bejelentés módja | 72 |
A bejelentett esetek kivizsgálása | 72 |
A foglalkozási megbetegedések nyilvántartása | 74 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 74 |
A balesetelhárítás fogalma, a balesetek okai | 77 |
Balesetek és foglakozási megbetegedések megelőzése | 78 |
Egészségügyi balesetelhárító és egészségvédő óvórendszabály | 78 |
Irodalom | 90 |
Ipari üzemek higiénés szemléje (Sujbert László) | 92 |
Adatfelvétel | 93 |
Helyszíni szemle és vizsgálatok | 93 |
Nyilvántartás és intézkedések | 105 |
A mezőgazdasági üzemegységek higiénés szemléje | 107 |
Irodalom | 115 |
Gyermek- és ifjúsági intézmények egészségügyi ellenőrzésének gyakorlati szempontjai | 117 |
Irodalom | 124 |
A lakosság személyi tisztaságát szolgáló egységek | 125 |
Fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetikai üzletek | 125 |
Közfürdők | 126 |
Mosodák és vegytisztító üzemek | 130 |
Irodalom | 131 |
A fertőző betegek bejelentése, nyilvántartása és elkülönítése | 133 |
A fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása | 134 |
A fertőző betegek elkülönítése | 137 |
Járványügyi megfigyelés | 137 |
Iatrogen fertőző megbetegedések bejelentése | 138 |
Néhány adat a fertőző betegek bejelentésének és elkülönítésének megvalósulásáról a gyakorlatban | 141 |
Irodalom | 143 |
Járványügyi célból végzett laboratóriumi vizsgálatok | 144 |
Irodalom | 145 |
A fertőző betegségek járványgócainak epidemiológiai vizsgálata | 147 |
Általános tájékozódás | 147 |
A megbetegedésekre vonatkozó pontos adatfelvétel | 148 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 151 |
Az összegyűjtött anyag elemzése és következtetések | 152 |
A szükséges intézkedések megtétele | 152 |
Az érintett terület tartós megfigyelése | 156 |
Irodalom | 157 |
Védőoltások és oltóanyagok | 158 |
A védőoltások felosztása | 158 |
Az oltás módszerei | 161 |
Serobacteriológiai készítmények | 162 |
A fontosabb oltóanyagok és gyakorlati alkalmazásuk | 164 |
A védőoltások nyilvántartása | 173 |
Az oltások eredényének ellenőrzése | 174 |
Irodalom | 174 |
A sterilezés és a fertőtlenítés a mindennapi betegellátó munkában | 175 |
Sterilezés | 175 |
Fizikai sterilezés | 175 |
Kémiai sterilezés | 180 |
Mechanikai sterizelés | 181 |
A sterilező módszerek hatásainak ellenőrzése | 181 |
A mindennapi gyakorlatban használatos fontosabb steril eszközök és sterilező eljárások | 183 |
Fertőtlenítés | 183 |
Kézfertőtlenítés | 184 |
Helyiségek fertőtlenítése | 184 |
Felszerelési tárgyak fertőtlenítése | 185 |
Irodalom | 185 |
Betegellátó intézmények higiénés szemléje | 186 |
Településhigiénés szempontok | 189 |
A betegfelvétel körüli higiénés rendszabályok | 190 |
A betegellátás egészségügyi alapfeltételei | 194 |
Fertőtlenítés, rovarirtás, rágcsálóirtás | 195 |
Folyamatos fertőtlenítés | 198 |
Zárófertőtlenítés | 199 |
Fertőtlenítés különleges esetekben | 200 |
Rovarirtás | 200 |
Rágcsálóirtás | 202 |
Irodalom | 203 |
A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátásának szervezete | 204 |
Központi szervek és intézmények | 204 |
Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) | 205 |
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) | 208 |
Országos Munkaegészségügyi Intézet (OMI) | 211 |
Területi szervek és intézmények | 214 |
Közegészségügyi-járványügyi Állomás (KÖJÁL) és Állami Közegészségügyi-járványügyi Felügyelőség (ÁKJF) | 214 |
Tárgymutató | 221 |