A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátásának szervezete (Tóth Béla) | 15 |
Központi szervek és intézmények | 16 |
Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) | 16 |
Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) | 21 |
Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet (OMÜI) | 24 |
Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) | 28 |
Helyi szervek és intézmények | 31 |
A közegészségügy-járványügy helyi intézményeinek meghatározása, főbb feladataik, hatáskörük és szervezetük | 32 |
A fővárosi és a megyei KÖJÁL | 32 |
A KJSZ és a KJK | 37 |
Járványügyi tennivalók és a velük összefüggő járványtani fogalmak (Vedres István) | 40 |
Irodalom | 58 |
A fertőző betegek bejelentése, nyilvántartása és elkülönítése | 59 |
A fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása | 60 |
A fertőző betegek elkülönítése | 67 |
Járványügyi megfigyelés | 68 |
Az iatrogen fertőző betegségek elleni küzdelem szervezetei keretei. Teendők iatrogen fertőzések előfordulásakor | 69 |
Tennivalók behurcolt és iatrogen fertőzés előfordulása esetén | 70 |
Járványügyi vizsgálat sporadikus iatrogen fertőzés esetén | 70 |
Járványügyi vizsgálat házijárvány, septivo-toxikus állapottal járó, valamint halálos kimenetelű iatrogen fertőzés, továbbá gázgangraena esetén | 71 |
A fertőző betegek bejelentésének járványügyi jelentősége | 71 |
Függelék | 72 |
Irodalom | 74 |
Járványügyi célból végzett laboratóriumi vizsgálatok | 75 |
Irodalom | 83 |
A fertőző betegségek járványgócainak epidemiológiai vizsgálata | 84 |
Általános tájékozódás | 85 |
A megbetegedésekre vonatkozó pontos adatfelvétel | 85 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 87 |
Az összegyűjtött anyag elemzése és következtetések | 88 |
A szükséges intézkedések megtétele | 88 |
Az érintett terület tartós megfigyelése | 92 |
Irodalom | 92 |
Védőoltások és oltóanyagok | 93 |
A védőoltások felosztása | 93 |
Az oltás módszerei | 96 |
Serobacteriológiai készítmények | 97 |
A fontosabb oltóanyagok és gyakorlati alkalmazásuk | 99 |
A védőoltások nyilvántartása | 106 |
Az oltások eredényének ellenőrzése | 106 |
Irodalom | 106 |
A fertőtlenítés és a sterilizés a mindennapi betegellátó munkában | 108 |
Fertőtlenítés | 108 |
Kézfertőtlenítés | 109 |
Műszerek és gyógyászati eszközök fertőtlenítése | 110 |
Bútorok, tárgyak fertőtlenítése | 111 |
Helyiségek levegőjének fertőtlenítése | 112 |
Sterilizés | 113 |
Fizikai sterilizés | 113 |
Kémiai sterilizés | 119 |
Mechanikai sterilizés | 119 |
A steriliző berendezések ellenőrzésének módszerei | 120 |
Irodalom | 122 |
Fertőtlenítés, rovarírás, rágcsálóírtás | 123 |
Folyamatos fertőtlenítés | 125 |
Zárófertőtlenítés | 126 |
Fertőtlenítés különleges esetekben | 127 |
Rovarirtás | 128 |
Rágcsálóirtás | 129 |
Irodalom | 130 |
Betegálló intézmények higiéniás szemléje | 131 |
Településhigiénés szempontok | 131 |
A betegfelvétel körüli higiénés rendszabályok | 134 |
A betegellátás egészségügyi alapfeltételei | 135 |
Irodalom | 139 |
Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai és bakteriológiai vizsgálatok alapján | 140 |
Helyszíni szemle | 140 |
Helyszíni vizsgálat | 141 |
A környezet és a vízadó berendezés viszonyára vonatkozó vizsgálatok | 141 |
Fizikai vizsgálatok | 141 |
Kémiai vizsgálatok | 143 |
Vízmintavétel | 143 |
A bakteriológiai vizsgálatokhoz szükséges vízmennyiség | 144 |
A kémia elemzéshez szükséges vízmennyiség | 144 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 145 |
Kémiai vizsgálatok | 145 |
Bakteriológiai vizsgálatok | 149 |
Biológiai vizsgálat | 152 |
Vízbírálat | 153 |
Irodalom | 154 |
A vízművek és a csatornázási művek higiénés szemléje | 155 |
A vízművek munkája és feladatai | 155 |
A csatornaművek munkájának higiénés vonatkozásai | 158 |
A felszíni vizek osztályozása minőségi normák alapján | 161 |
Irodalom | 163 |
Élelmezéshigiénés gyakorlatok | 164 |
Élelmiszerek higiénés ellenőrzése | 164 |
Az élelmiszer-ellenőrzési módszerei | 165 |
A gombák forgalomba hozatalának közegészésügyi szempontjai | 169 |
Gyakorlati tennivalók ételmérgezés előfordulásakor | 170 |
Közétkeztetési üzemek ellenőrzésének szempontjai | 171 |
Piacok és vásárcsarnokok közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 173 |
Vágóhidak és húsipari üzemek közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 174 |
Étrendkészítés és ellenőrzés | 175 |
Irodalom | 175 |
A foglalkozási betegségek (mérgezések) bejelentése, balesetelhárítás, munkavédelem | 181 |
A foglalkozási betegségekben megbetegedettek bejelentése | 181 |
A bejelentés célja | 181 |
A bejelentés megtételére kötelezettek | 183 |
A bejelentés módja | 183 |
A bejelentett esetek kivizsgálása | 184 |
A foglalkozási megbetegedések nyilvántartása | 184 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 186 |
Balesetek és foglakozási megbetegedések megelőzése | 187 |
A munkavédelem jogi szabályozásának áttekintése | 196 |
Irodalom | 197 |
Ipari üzemek higiéniás szemléje és vizsgálata | 198 |
Adatfelvétel | 199 |
Helyszíni szemle és vizsgálatok | 200 |
A létesítmények elhelyezése és a települések védelme | 200 |
A műhely alapterülete, légtérfogata | 200 |
Padlózat | 201 |
Falazat és mennyezet | 201 |
Szellőztetés | 201 |
A munka jellege szerinti minimális levegőtérfogat-áram szükséglet | 202 |
Fűtés | 204 |
Mikroklíma (mikrometeorológiai környezet) | 204 |
A meleg évszakban biztosítandó és a maximálisan megengedhető effektív és korrigált effektív hőmérséklet | 205 |
Világítás | 205 |
Munkakategóriák a végzett munka jellege szerint, ha a tárgy szemtől való távolsága 0,5 m-nél kisebb | 206 |
Megvilágítási értékek | 208 |
Zaj | 211 |
Egyéni védőfelszerelések | 213 |
Munkahelyi rend és tisztaság | 213 |
Egészségügyi követelmények | 214 |
Hulladék és szennyvíz | 215 |
Nyilvántartás és intézkedések | 215 |
Irodalom | 216 |
A mezőgazdasági üzemegységek higiénés szemléje | 217 |
Település-egészségügy | 217 |
Élelmezés-egészségügy | 219 |
Munkaegészségügy | 220 |
A növényvédelem higiéniás kérdései | 221 |
Irodalom | 225 |
Foglalkozási toxikológiai gyakorlatok | 226 |
A munkahely levegőjének vizsgálata toxikus anyagokra és portartalomra | 228 |
A biológiai anyagok vizsgálata toxikus anyagokra vagy azok metabokitjaira | 234 |
Toxikus anyagok által okoztt kóros elváltozások vizsgálata | 235 |
Néhány általános tudnivaló a vizsgálatok kivitelezéséhez és értékeléséhez | 240 |
Irodalom | 242 |
Radiohigiénés gyakorlatok | 243 |
A radioaktív sugárzások elleni egészségvédelem | 242 |
Mesterséges eredetű légköri raidoaktivitás mérése | 244 |
Élelmiszerek és víz radioaktivitásának vizsgálata | 246 |
Felületek radioaktív szennyezettségének ellenőrzése | 249 |
Sugárvédelem röntgenvizsgálatoknál | 251 |
Irodalom | 252 |
Bioklimatológia, mikroklíma | 50 |
Klímahatások egyes összetevőinek vizsgálata | 50 |
A levegőhőmérséklet mérése | 50 |
Légnyomásmérés | 51 |
Napsugárzásmérés | 51 |
Ultraibolya sugárzás mérése | 51 |
Légnedvesség-tartalom meghatározása | 51 |
Légmozgás, szélirány és szélsebesség meghatározása | 54 |
Integrált hatások | 55 |
Az ember hőérzet és meghatározó mikroklíma-tényezők | 56 |
Irodalom | 59 |
A munkabírás vizsgálata | 264 |
Általános rész | 264 |
A munkabírás megállapítására vonatkozó vizsgálatok, mérések | 270 |
A VO2 max becslése meghatározott munkateljesítménynél | 270 |
Egyszerű reakcióidő-mérés | 277 |
A vértejsavérték meghatározása | 278 |
Irodalom | 279 |
Gyermek- és ifjúsági intézmények egészségügyi ellenőrzésének gyakorlati szempontjai | 280 |
Irodalom | 287 |
A lakosság személyi tisztaságát szolgáló egységek | 288 |
Fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetikai üzletek | 288 |
Közfürdők | 289 |
Mosodák és vegytisztító üzemek | 293 |
Irodalom | 294 |
Egészségnevelés különös tekintettel a közegészségügyi-járványügyi munkára | 295 |
Szervezeti vonatkozások | 295 |
A lakosság egészségvédelmi kulturáltságáról való tájékozódás lehetőségei | 296 |
Az egészségnevelés a közegészségügyi munkában | 297 |
Egészségnevelés a járványügyi munkában | 300 |
Irodalom | 302 |
Tárgymutató | 303 |