1.062.714

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Közegészségtan I-IV.

I.: Társadalmi és egyéni hygiene - II.: Környezeti hygiene - III.: Fertőző- és népbetegségek (Járványtan) - IV.: Egészségtani vizsgáló eljárások

Szerző
Budapest
Kiadó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.683 oldal
Sorozatcím: A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrált. Írta Dr. Darányi Gyula egyetemi ny. r. tanár a Budapesti Kir. M. Pázmány Péter Tudományegyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. További könyvészeti adatok a tartalomban találhatóak. Nyomtatta Garab József könyvnyomdája, könyvkötészete, Cegléd.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Orvosi Könyvkiadó Társulat régi törekvése már, közegészségtani kézikönyv kiadása. Az a néhány magyar munka ugyanis, amely eddig megjelent, ma már elavultnak tekinthető. Hasznos szolgálatot... Tovább

Előszó

Az Orvosi Könyvkiadó Társulat régi törekvése már, közegészségtani kézikönyv kiadása. Az a néhány magyar munka ugyanis, amely eddig megjelent, ma már elavultnak tekinthető. Hasznos szolgálatot véltem tehát tenni, amidőn a Társulat megtisztelő felhívásának engedve, elvállaltam ennek a munkának a megírását. Bizonyos mértékben lelkiismereti kötelességemnek is éreztem azt, hogy hallgatóimnak is adjak ezzel tanulásra megfelelő kézikönyvet. A munka nem olyan tömör, mint a forgalomban lévő különféle jegyzetek és kompendiumok és ezért az orvostanhallgatók számára tanulásra is alkalmasabb, mint azok. Lehetett volna a nagy munkát könnyebben elvégezni úgy, hogy az egyes fejezeteket a megfelelő szakemberek írják meg.
Visszatartottak ettől azonban a rossz tapasztalatok korábbi ilyenféle gyűjtőmunkákkal.
Az ilyen könyvek főhibái, hogy nem eléggé egységesek; túlsókat adnak olyan részekből, amelyekben az illető szakember maga is dolgozott; az egyes munkatársak kevéssé veszik figyelembe a tárggyal foglalkozónak a túrásszükségletét az illető szakmából; általában egyes részek nagyon jók, mások jóformán használhatatlanok. Egyetlen szerző által megírt tankönyvek általában felette állnak az említett gyűjtőmunkáknak. Az ilyenek többnyire jobban el is terjednek. Csak a negyedik kötet elkészítésében veszem igénybe közvetlen munkatársaim, intézetem tudományos személyzetének nagyobb segítségét. A munka első kötete magában foglalja a társadalom és az egyén egészségtanát. Ehhez csatlakozik szorosabb folytatásként a második kötet, amely a környezet hygienéjét tárgyalja főként. Vissza

Tartalom

I. kötet
Társadalmi és egyéni hygiene - Kiadási éve: 1939. Sorozat száma: 162.

I. FEJEZET.
Az egészségvédelem fejlődése és feladatai.
1. Az egészségtan fogalma 1
2. Az egészségtan felosztása 5
3. Az egészségtan története 11
4. A közegészségügy állami és társadalmi
5. Betegellátás és kórházügy. Betegszállítás 32
II. FEJEZET.
A fajfenntartás egészségtani vonatkozásai.
1. Nemi élet, nemi felvilágosítás, házasság 46
2. Az öröklésről általában 51
3. A megtermékenyítés és a további fejlődés 53
4. A gének 57
5. Mendel törvényei 62
6. Jelzések, számítások az öröklésben . 65
7. A nem öröklődése 67
8. A külvilág hatása 70
9. Az emberi öröklés 73
Öröklés ideg és lelki téren ... 80
Csira ártalmak 81
Testtypusok 82
Az emberfajok 84
10. Az eugénia általában 91
11. A pozitív eugénia 93
12. Társadalmi törekvések pozitív eugéniára 98
13. Negatív eugénia . . . 108
Öröklésprognózis 110
A sterilisatio 113
III. FEJEZET.
Terhes-, anya-, csecsemő-, kisgyermekvédelem.
1. Szülés előtti és szülési gondozás . .124
2. A csecsemő fejlődése, morbiditás, mortalitás 128
3. A csecsemőhalálozás leküzdése . .142
4. Kisgyermekvédelem 148
IV. FEJEZET.
Iskolaegészségügy.
1. Az iskolaegészségügy fejlődése 152
2. Az iskolaorvos feladatai 154
3. Az iskolás gyermekek egészségi állapota és betegségei 158
4. Az iskolás gyermekek gondozása . 168
5. A tanítás hygienéje 175
6. Az iskolaépület hygienéje 181
7. Az iskolapad 183
8. Világítás, fűtés, szellőztetés 186
9. Az iskola tisztasága árnyékszékek, ruhatár, iskolafürdők, mosdók, ivóvíz 189
10. A serdülőkornak védelme 191
A keresőkor egészségtana.
1. Gondoskodás e korcsoportról általában 194
2. A foglalkozási hygiene fejlődése . . 198
3. Nők, gyermekek, betegek védelme . 200
4. Munkásbiztosítás . 202
5. A gyárüzemek és környékük füst-, szag-, tűz-, szennyvíz- és egyéb ártalmai 206
6. A munkások táplálkozása 209
7. Lakás, tisztaság 210
8. Világítás, fűtés, szellőztetés az üzemekben 212
9. Munkateljesítmény, munkaidő . . . 216
10. Fizikális ártalmak (hő, hideg, nedvesség, légnyomás, elektromos hatások) 221
11. A bőr, izom-, csontrendszer, a keringés, lélegzés, táplálkozás, vénák ártalmai 226
12. Érzékszervi és idegrendszeri ártalmak 229
13. Porártalmak 232
14. Foglalkozási mérgezések 240
15. Az ólommérgezés 252
Az ólommérgezés tünetei . . . 253
Mérgezési módok 255
Leküzdés 257
16. Védekezés az ártalmas porok és gázok ellen 259
17. Az egyes iparágak ártalmai 280
18. Az őstermelési foglalkozások ártalmai 281
19. Balesetek 284
VI. FEJEZET.
Az öregedő kor hygienés jelentősége 288
VII. FEJEZET.
A szervek és szervrendszerek egészségtana.
1. A bőr működése általában . . . 298
2. A kültakaró ápolása és tisztántartása 303
3. A ruházkodás 312
A ruházat anyagai 312
A ruházat fizikális tulajdonságai 317
A ruházat megválasztása . . . 321
A ruhaneműek tisztasága . . . 325
Kiegészítő ruhaneműek (kesztyű, cipő, harisnya, zsebkendő, kalap) 326
4. Károsodások a köztakarón, ártalmak a fürdéssel, ruházattal kapcsolatban 330
A ruházkodás bírálata és ártalmai 334
5. A mozgási szervek és betegségeik. 337
6. A légzőszervek és betegségeik . .341
7. A szív- és érrendszer betegségei . 344
8. A sportok 348
A sport fejlődése 348
A sportok fajtái 351
A sportok hatásai 360
Túlzott sportolás, trenírozás, versenyzés 363
A testneveléssel kapcsolatos törvények és rendeletek 365
9. A hallószerv 365
10. A szem hygienéje 375
11. A szag- és az izérzék 379
12. Szellemi hygiene és elmebajok . . 379
VIII. FEJEZET.
A táplálkozás hygienéje.
1. A tápláló csatorna hygienéje . . . 386
2. A tápanyagok az anyagcserében . . 392
3. Éhezés, elhízás 402
4. A tápanyagok felhasználása 404
5. A fehérjék 408
6. A zsírok 414
7. A szénhydrátok 417
8. A sók 421
9. A vitaminok 425
Az A vitamin 427
A B vitamin complexum 429
A C vitamin 434
A D vitamin 435
Az E és a többi vitamin ... 442
Fizikális tulajdonságok 442
A vitaminok jelentősége az anyagcserében 443
A vitaminok hatása az ellenállóképességre 445
Hatás a növekedésre 446
Egyéb vitaminhatások 446
A vitaminellátás 446
Hypervitaminosis 452
10. Növényi ételek 454
A gabonafélék 454
A kenyér 456
Hüvelyesek 460
A burgonya 461
Gyökérfőzelékek, kapásnövények, zöldségfélék 462
Gyümölcsök 463
Gombák 463
11. A hús 464
Vágóhíd, hússzemle 467
12. A tojás 470
13. A tej 473
A tej szennyeződései és baktériumai 475
A tej mint néptáplálék 477
A tejkezelés és tejellátás 478
Tejféleségek 483
Tejtermékek (tejszín, vaj, margarin, túró, sajt, aludt tejek, homogenizált tej) 486
Jogszabályok tejre és tejtermékekre 492
14. Mesterséges és tömény tápszerek . 493
15. Népélelmezés 493
16. Az élelmiszerek tartósítása 496
A szárítás 497
Hűtés 498
Melegítés 501
Vegyi tartósítás 503
17. Elvezeti anyagok, fűszerek, bódítószerek általában ... 505
18. Alkaloida tartalmú italok . 508
A kávé 508
A tea 510
A cacao 511
19. Dohány, coca, betel 511
Fűszerekre, élvezeti szerekre (saccharin, fagylalt, színesítők stb) vonatkozó jogszabályok
20. Az alkohol 516
A sör 518
A bor 520
Magasabb alkoholtartalmú és egyéb szeszes italok 522
Az alkohol hatása 524
Az alkoholizmus ártalmai 527
Az alkoholizmus leküzdése 531
A szeszes italokra vonatkozó egészségügyi jogszabályok 533
21. Kábítószerek 533
A kábítószerekre vonatkozó jogszabályok 535

II. kötet
Környezeti hygiene - Kiadási éve: 1939. Sorozat száma: 166.

I. FEJEZET.
A légkör.
1. Az oxygen, nitrogén és a nemesgázok 2
2. Széndioxyd és a légcsere 4
3. Ozon, hydrogen hyperoxyd 8
4. A levegő egyéb gázai
A szénoxyd 8
A kéndioxyd 10
A kéntrioxyd 11
Kénhydrogén 11
Az ammoniak 11
Salétromossav és salétromsav . 11
Methan 12
Chlor 12
5. Jó levegő - rossz levegő 12
6. A levegő alakelemei 13
7. A levegő nedvessége:
Abszolút és relatív nedvesség . 18
Csapadékok 211
8. Sugárzások 24
9. Légnyomás 28
10. A légmozgás 32
11. Időjárás, klima
Általános 35
Trópusi égöv 39
Mérsékelt égöv 42
Sarki égöv 42
Egyéb klimaféleségek (tengeri, szárazföldi, magaslati, nagyvárosi) 43
12. Légvédelem 47
II. FEJEZET.
A talaj.
1. A talaj eredete és mineműsége . . 50
2. Fizikai tulajdonságok 53 .
3. A talajvíz 56
4. A talaj szűrése 58
5. A talaj gázai 60
6. A talaj baktériumai 61
III. FEJEZET.
A közlekedés.
Az útak fajtái 63
Az útak tisztasága 68
Balesetek 71
Közlekedési eszközök 72
IV. FEJEZET.
A lakóhely egészségtana.
1. A városi és vidéki lakóhely általában 73
2. A lakáskérdés megoldása 77
3. A lakás helyének megválasztása . 82
4. Építkezés égövek szerint 85
5. A lakószobák beosztása és bútorozása 86
6. A lakás- és a házfalak építése 89
7. Padló, födém, tető 95
8. Lépcsőház, udvar, erkély 98
9. Padlás- és pincelakás 100
10. A nedves lakás 101
11. A zsúfolt lakás 104
V. FEJEZET.
A világítás.
1. A világítás fizikai körülményei 111
2. A világító anyagok 115
3. A különféle gázvilágítások . 117
4. A villanyvilágítás 121
5. A fény ártalmai 124
VI. FEJEZET.
A helyiségek hőszabályozása (fűtés, hűtés).
1. Általános megjegyzések 125
2. A fűtőanyagok 128
3. A fűtésmódok 129
4. A kályha részei 132
5. Gáz- és villanyfűtés 134
6. A központi fűtés általában 135
7. A légfűtés 137
8. A vízfűtés 138
9. A gőzfűtés 140
10. Fűtésszabályozás, fűtőtestek és elhelyezésük, 142
11. A távfűtés 144
12. A hűtés 145
VII. FEJEZET.
A szellőztetés.
1. A természetes szellőződés 148
2. A nyílás szellőztetés 150
3. A mesterséges, gépi szellőztetés . . 155
VIII. FEJEZET.
A vízellátás.
1. Ivóvíz és jég 159
2. Ásvány-, gyógyvizek, fürdő-, üdülőhelyek 163
Idevonatkozó jogszabályok . . 177
3. Meteor-, felületi- és talajvíz . . . . 177
4. Ásott-, fúrt- és ártézikútak 183
5. Központi vízellátás 187
6. A központi vízellátás részei:
Reservoir és vezeték 193
7. Az ivóvíz tisztítása mechanikai úton 195
8. A víztisztítás fizikálisan (sugarak) és kémiailag 200
9. Az ivóvíz oldott alkatrészei 207
A víz- és jégellátásra vonatkozó jogszabályok 218
IX. FEJEZET.
Szennyvíz és ürülék.
1. A szennyvízről általában 220
2. Ürülék- és szennyanyagok eltávolítása általában pöcegödör és tonnarendszerrel 223
3. Az öblítőcsatorna és az elválasztórendszer 226
4. Klozetek 233
5. A szennyvíz kezelése 237
X. FEJEZET.
Szemételtávolítás . . . 252
XI. FEJEZET.
A temetkezés 259

III. kötet
Fertőző- és népbetegségek (Járványtan) Kiadási éve: 1940. Sorozat száma: 169.

I. FEJEZET.
Az élő kórokozók előidézte betegségek általában.
1. Bevezető megjegyzések 1
Tényező csoportok a fertőző betegségekhez 1
Az emberi kórtanban fontos lények filogéniai áttekintése (protosomak, átmeneti alakok, protophytonok, protozoonok, gerinctelen metazoonok. gerinces metazoonok) - 4
2. Az élőlények csoportosítása 16
3. A microorganismusok tulajdonságai 22
4. A kórokozó organismusok kapcsolata a szervezettel 26
6. Fertőző betegségek és járványok - 36
7. A fertőző betegségek leküzdése - - 40
8. A fertőző megbetegedések felosztása 41
Általános jogszabályok - - - 43
Bejelentésre kötelezett fertőző betegségek - 44
II. FEJEZET.
A légutakon át terjedő betegségek.
1. Dermotrop fertőző betegségek - - 45
Kanyaró 45
A rubeóla és egyéb exanthemák - 49
Bárányhimlő és más dermotrop virusbetegségek 50
Vörheny 51
Mononucleosis (1. még 93. lap) és agranulocytosis 57
Jogszabályok 57
2. A himlő 58
Általános ismertetés, történet 58
A kórokozó 59
Klinikai tünetek 60
Epidemiológia 62
A himlőoltás története, sikerei és jelen állapota 65
Az oltás hatásának lényege 67
Az oltóanyag nyerése 68
Az „oltási betegség" (vaccina) 71
Oltási technika 72 és népbetegségek.
Oltási ártalmak 73
Egyéb védekezési rendszabályok - 75
Jogszabályok 75
3. Neurolrop fertőző betegségek 76
Járványos gyermekbénulás 76
Jogszabályok 80
Encephalitis epidemica (lethargica) 80
Myalgia acuta epidemica - - 82
Polioencephalomyelitis enzootica - 82
Vérömléses encephalomyelitis - 82
Disznópásztorláz 82
Jogszabályok 82
4. Járványos nyakszirtmerevség 82
Lymphocytás choriomeningitis - 85
Jogszabályok 85
5. Fertőzőbetegségek főleg légúti és mirigy localisatioval 85
Szamárhurut 86
Tüdőgyuladás 89
Járványos fültőmirigy 92
Hodgkin-féle betegség 93
A fertőző mononucleosis (1. még 57.1.) 93
Tyúk leukaemia 93
6. Az influenza - 93
A kórokozó 94
Tünetek - 96
Járványtan 97
Leküzdés 100
Jogszabályok 101
7. Diftéria 101
Általános ismertetés 101
A kórokozó 102
Klinikai tünetek - 103
Epidemiológia 104
Leküzdés - 107
Jogszabályok - 114
III. FEJEZET.
Táplálkozási fertőző betegségek.
1. Kolera 115
Általános ismertetés - 115
Tünetek 116
A kórokozó 117
Járványtan 118
Leküzdés 121
Jogszabályok 125
2. Vérhas 125
Protozoonos dysenteriák és egyéb bélfertőzések 130
3. A tífusz 134
Általános ismertetés 134
A kórokozó 135
A betegség kórtana 137
Járványtan 146
Védekezés, leküzdés 152
Jogszabályok 152
4. Élelmiszerfertőzések 153
Általános ismertetés 153
A kórokozó 153
A tünetek 155
Leküzdés 160
Élelmiszerfertőzést okozó egyéb microorganismusok 160
5. Toxinos és egyéb élelmiszermérgezések 162
Botulismus 162
Mérgezések növényi ételekkel 164
Mérgezések állati eledelekkel 166
6. Fertőzések férgekkel (helminthiasisok) 167
A trichina 168
Jogszabályok 170
Az ascarisok 170
Az oxyuris (enterobius) vermicularis 171
A trichocephalus dispar 172
Galandférgek 172
A trematodák 176
IV. JEJEZET.
A köztakarón át fertőző betegségek.
1. Virusos és protophytonos betegségek a köztakarón 177
Molluscum contagiosum. Verruca.
Herpes 177
A kötőhártya megbetegedései (trachoma. záradékblenorrhea. uszoda kötőhártyagyúladás, jogszabályok; Koch-Weeks conjunctivitis, Morax-Axenfeld féle conjunctivitis 178
Az orr nyálkahártya betegségei - 180
2. Gennyedések 180
Staphylococcusok 181
Streptococcusok 182
Jogszabályok 183
Toxintermelő anaerobok 184
Tetanus 185
Jogszabályok 188
Gázvizenyő 188
4. Spirillaceás betegségek: Plaut-Vincent féle angina, sodoku. leptospirosisok
(Weil-féle betegség), framboesia - 190
5. Mycosisok 195
Sugárgomba betegségek, maduraláb, peripneumonia, egyéb fungus betegségek: blastomycosisok, soor, aspergillosisok, pityriasisversicolor, pinta, piedra, favus,
microsporiasis, trichophytiasis, epidermophytonok, sporotrichosis 195
6 A köztakarón fertőző metazoonos Ankylostoma duodenale, Necator americanus, Ankylostoma caninum Anguillula intestinalis v. Stongyloides stercoralis 204
Jogszabályok 204
Abilharziák (Schistosoma haematobium, Sch. Mansoni, Sch. japonicum) 204
Piócák 206
ízeltlábúak (scabies, scabies norvegica. Demodex folliculorum, pókok, skorpiók, kullancsok) - 206
Rovarok (légy, szúnyogok, bolhák, poloskák, tetvek) 208
Mérges kígyók 216
V. FEJEZET,
ízeltlábúak közvetítette betegségek.
1. Rovarok közvetítette virusbetegségek 218
A sárgaláz 218
Jogszabályok 221
A dengue láz, pappataci láz, mozaik betegség - 221
2. Rickeltsiosisok és bartonellosisok 222
A kiütéses láz 222
Endemiás kiütéses lázak 225
Jogszabályok 227
Egyéb rickettsiosisok. Febris miliaris 227
Bartonellák 228
Arthropodék közvetítette protophytonos betegségek 228
Pestis 228
Járványtan 231
Leküzdés 235
Jogszabályok 237
Borreliák okozta betegségek 238
Jogszabályok 239
4. Rovarok közvetítette protozoonos betegségek 239
Leishmaniosisok 239
Trypanosomiasisok 242
Álomkór 243
Chagas betegség 244
5. Sporozoonos és filariás betegségek 245
A malária 245
Járványtan 251
Leküzdés 256
Jogszabályok 258
Egyéb sporozoonok 258
Filariás betegségek 260
VI. FEJEZET.
Állati eredetű betegségek.
Száj- és körömfájás 262
Fertőző hólyagos szájgyúladás 264
Fertőző vérszegénység 264
Veszettség 264
Jogszabályok 267
Aujeszky féle pseudorabies 267
Psittacosis 267
Septikaemia haemorrhagica 269
Pseudotuberculosis 269
Tularaemia 269
Brucellosisok és rokon betegségek 270
A takonykór 275
Jogszabályok 276
Melioidosis 276
Sertésorbánc 276
A lépfene 278
Jogszabályok 282
Az élő kórokozók ártalmatlanná tétele.
1. Általános ismertetés 283
2. Mechanikai és fizikai desinfectio - 289
3. Gőzsterilizálás 293
4. Kémiai fertőtlenítés 297
Chemotherapia 298
Anorganikus dezinficiensek -301
Organikus dezinficiensek - 305
5. Desinfectio és élősdi irtás gázokkal 308
6. Desinsectatio 313
7. Deratisatio 219
Jogszabályok 320
VIII. FEJEZET.
Általános ismertetés - 322
A tuberkulózis bacterium 323
A fertőzés útja az emberben, a gümő fejlődése 323
Az egyes szervek gümőkórja - 324
A tuberculin 327
A fertőzés és immunitás kórtani tekintetben 331
A kórokozó élettartama és ellenállása 334
A fertőzés útja 335
Örökölt és szerzett hajlamosság - 342
Az elterjedés általában- - - 349
Leküzdés 366
Jogszabályok 379
A lepra 380
Jogszabályok 382
2. A nemibetegségek és a prostitutio 382
Ulcus molle vagy lágy sanker 383
Gonorrhea, tripper vagy kankó 384
Trichomonas vaginalis 385
A syphilis 38S
Lymphogranuloma inguinale 388
A nemibetegségek leküzdése, reglementatio, brémai rendszer, abolitionismus 388
Jogszabályok 397
3. Rosszindulatú daganatok 398
A daganatok kóroktana 298
Általános dispositio - 404
Helyi dispositio 407
A rák elterjedése 408
A rák leküzdése 409

IV. kötet
Egészségtani vizsgáló eljárások
Kiadási éve: 1942. Sorozat száma: 179.


I. FEJEZET.
Egészségvizsgálatok.
1. A vizsgálatok végzése általában 1
2. Az adatok felvétele 4
3. Anthropologiai vizsgálatok 5
4. Képességvizsgálatok 9
5. Szemészeti vizsgálatok 15
6. Fül-, orr-, gégevizsgálatok 17
Az orr, garat és gége műszeres vizsgálata 21
7. A száj- és fogvizsgálat módszerei 21
8. A kültakaró-, a sebészi és ortopédiai elváltozások vizsgálata 24
9. Belgyógyászati egészségvizsgálatok 29
10. Ideggyógyászati vizsgálat 31
Függelék az első fejezethez öröklési vizsgálatok 34
II. FEJEZET.
Egészség vizsgálati laboratóriumi eljárások.
1. Vizeletvizsgálat: szín; átlátszóság, zavarosság; szag; fajsúly; vegyhatás 37
cukor; acetontestek 40
fehérje 43
vérkimutatás 45
epefestékek; melanin; indican; alkapfonuria; cystinuria, glycuronsav; zsírvizelés, aminosavak 46
diazoreactio 48
üledékvizsgálat: nem organizált üledék 49
organizált üledék 52
microorganismusok 55
chlorid meghatározás 56
bacteriuria 57
a veseműködés vizsgálata 57
hormonreactio vizeletből terhességre 59
2. A vér vizsgálata; vérvétel 59
mikroszkópos és kémiai vizsgálatok 61
vörösvérsejtek 62
színtelen vérsejtek; leucocyta fajok qualitativ százalékos meghatározása 66
vérlemezkék 69
vérkép betegségekben 69
a vércukor meghatározása 70
a húgysav mennyiségi meghatározása ureum meghatározás 72
a maradék-nitrogén 72
chlorid meghatározás 73
vérkimutatás különféle vizsgálati anyagokból 74
fizikai és kolloidkémiai vérvizsgálat; labilitás; fehérjefractiók quantativ mikroanalysise 76
a vércsoportok; az M és N tulajdonság meghatározása 83
3. Széklet vizsgálat 86
4. A gyomortartalom laboratóriumi vizsgálata; hányadék; próbareggeli 90
a gyomor megbetegedései 95
a májműködés vizsgálata 95
III. FEJEZET.
Hygienés jelentőségű fizikai és kémiai vizsgálatok általában.
1. Fajsúly (sűrűség) 96
2. Szűrés, centrifugálás, desztillálás, forralás, gázfejlesztés 97
3. Kémiai meghatározások, mérések; súlymérések; titrálás . 99
4. A víztartalom (szárazanyag) meghatározás 102
5. A hamu meghatározás; a hydrogenion concentratio; redox potential 103
6. A nitrogén meghatározása 105
7. A zsírtartalom meghatározása 107
8. A szénhidrátok meghatározása . . 109
9. A vitaminok 111
10. Konzerváló szerek kimutatása 112
11. Káros vegyi anyagok 115
Tisztaság, illetve szenny megállapítás 117
IV. FEJEZET.
Élelmiszer vizsgálat.
1. Hús és húskészítmények 118
2- Tojás 120
3. Tej és tejtermékek vizsgálata; vizsgálat idegen hozzátételekre; zsirmeghatározás; nitrogen meghatározás, bacteriologiai vizsgálat; tejkészítmények: túró, sajt, vaj . 121
4. Zsírok, olajok vizsgálata 134
5. Liszt és liszttermékek vizsgálata . . 137
a kenyér, tészták, sütemények . . 143
egyéb növényi ételek vizsgálati adatai 145
6. Élvezeti anyagok, fűszerek: méz, fűszerek, alkaloidás élvezeti szerek 145
7. Szeszes italok 149
A Widmark vér-alkohol próba . . 153
Anyagcsere vizsgálatok 154
V. FEJEZET.
Vízvizsgálat.
A) Az ivóvíz 156
1. Helyszíni szemle 156
2. Laboratóriumi vizsgálatok 162
a) Kémiai vizsgálat: szerves anyagok, ammónia, nitrit. nitrát, chlorid, fluorid; keménység, vas, mangan, sulfat, phosphat, ólom; száraz maradék 162
b) Vizsgálat elnyelt gázokra:
oxygen, kénhydrogen, chlor, széndioxyd 174
c) Mikroszkópos és bacteriologiai vizsgálat 177
mikroszkópos vizsgálat 177
bacteriologiai vizsgálat 178
B) Szennyvíz vizsgálat 180
C) Fürdő- és úszodavíz 183
VI. FEJEZET.
A légkör vizsgálata.
1. A gázok vizsgálata: oxygen, széndioxyd, ózon, szénmonoxyd, kénvegyületek, nitrogén vegyületek 184
gőzök és gázok mennyileges meghatározása 189
2. Alakelemek (por, korom, bacterium) vizsgálata 190
bacteriologiai vizsgálat 194
3. Vízgőz (nedvesség) és csapadék meghatározás 195
4. A hőmérés 201
5. A napfénymérés 206
6. A légnyomásmérés 208
7. Szélirány- és szélsebességmérés 211
VII. FEJEZET.
Környezet-hygienés vizsgálatok.
1. A talaj: fizikai vizsgálat, kémiai próbák a talaj szennyezettségére, bacteriologiai talajvizsgálat .. .. 214
2. Építkezés, lakás 217
3. Fűtés 220
4. Világítás 222
5. Szellőztetés 224
6. Ruházati anyagok hygienés vizsgálata 226
VIII. FEJEZET.
Járványtani vizsgálatok.
1. Laboratóriumi felszerelés: tárgy és fedőlemez, lupe, platina kacs, Pasteur pipetta, bunsenláng. pipetták, Petri féle csésze, lombikok, kémcső, állványok, fecskendők,
fém eszközök, thermostat, hűtőszekrény, mérlegek, bacterium centrifuga, rázógép, bacterium visszatartó szűrő, mikroszkóp tisztántartás, táptalaj konyha 231
2. Mikroszkópos vizsgáló eljárások: festetlen készítmény, tus eljárás, festett készítmény, Gram féle festés, Giemsa eljárás 240
A vírusok feltüntetése 246
3. Tenyésztési eljárások: agar-agar, a kitenyésztés módszerei, egysejttenyészet, lemezöntéssel a bacteriumok mennyiségének megállapítása, bacterium emulsio illetve suspensio készítése, anaerob tenyésztés, gyüjteménytárban eltétel . . 247
szövettenyésztés 259
a vírusok tenyésztése 261
4. Állatkísérlet. Vizsgálati anyagok vétele általában 261
Laboratóriumi állatok boncolása; vérvétel, máj-, léppunctio . . .. 264
5. A fertőtlenítő hatás vizsgálata . . 266
IX. FEJEZET.
Immunológiai módszerek.
1. Az immunológiai módszerekről általában, történeti adatok, a specifikus kezelés 270
2. Toxinok, antitoxinok 276
3. Agglutinatio 277
4. Praecipitatio 283
5. Anaphylaxia, allergia 287
6. A phagocytosis és a lysis jelenségei, Iysinek 292
7. A komplementkötés 298
A komplement mennyiségi meghatározása 303
X. FEJEZET.
A légutakon át fertőző betegségek.
1. Dermotrop fertőző betegségek (akut exanthemák): kanyaró, rubeóla, scarlatina, variola, varicella . . . . 304
2. Neurotrop fertőző betegségek: poliomyelitis acuta, encephalitis,
járványos nyakszírtmerevség .. 308
3. Légúti- és mirigylokalizációjú fertőző betegségek: pertussis, influenza, influenza bacterium, parotitis epidemica, a tüdőgyúladások, pneumococcusok, Friedlander féle pneumobacterium, rhinoscleroma bacterium, ozoena 311
4. Diftéria: anyagvétel, festés, tenyésztés, állatkísérlet, toxin, antitoxinos savó, aktiv immimizálás, Schick reactio 316
XI. FEJEZET.
A tápcsatornán át fertőző betegségek.
1. Kolera 325
A coli bacterium, a coli jelenlétének és mennyiségének megállapítása . . . 328
2. A tífusz 333
3. A vérhas 340
4. A protozoonos vérhas 342
5. Bacteriumos élelmiszer fertőzések és mérgezések 344
A botulismus 346
6. A szájon át fertőző macroparasiták 347
XII. FEJEZET.
Különféle módokon fertőző betegségek.
A) A köztakarón át fertőző betegségek 354
1. A kötőhártya vírusos megbetegedései: trachoma, záradék blenorrhea 354
A kötőhártya protophytonos betegségei: Koch-Weeks, Morax Axenfeld, ulcus serpens corneae 354
2. Genykeltő microorganismusok: staphylococcusok, strept.ococcusok 355
3. Toxintermelő spórás anaerobok: tetanus, gázvizenyő 358
4. Spirillaceás betegségek: PlautVincent angina, sodoku, Weil féle betegség 359
5. Fungusok: maduraláb, soor, sporotrichcn, dermatomycosis, epidermophyton, trichophyton, favus 361
B) ízeltlábúak átvitte betegségek 363
1. Sárgaláz 363
2. Rickettsiosisok, ötnapos láz 364
3. Pestis 365
4. Visszatérő láz 367
5. Leishmaniosisok 368
6. Trypanosomiasisok 369
7. Malária 369
egyéb sporoozcnok 370
filáriák 370
scabies 370
C) Állati eredetű betegségek: 371
1. Száj- és körömfájás 371
2. Veszettség 371
3. Psittacosis 372
baromfihimlő 372
sertés pestis 372
ectromelia 373
haemorrhagiás septikaemia .. 373
pasteurella pseudotuberculosis
rodentium 373
4. Tularaemia 373
5. Brucellosis 373
6. Takonykór 376
7. Sertésorbánc 376
8. Lépfene 377
XIII. FEJEZET.
Népbetegségek.
A) A gümőkór: festés, tenyésztés, állatoltás, vizsgálati anyagok 380
A tuberculin 392
Serodiagnosztikai eljárások 395
Nem specifikus eljárások 396
A lepra 398
B) Nemi betegségek 399
1. Lymphogranuloma inguinale . . 399
2. Gonorrhea 399
Nem gonorrheás húgyivari fertőzések 402
3. Lágy fekély 402
4. Syphilis 403
C) Rosszindulatú daganatok. Szövettani vizsgálatok: próbaexcisio, szövetmetszetek készítése, gyors fixálás, fagyasztás, beágyazás, mikrotóm, festés 409
ezüstimpregnálás 414
bacteriumos szöveti készítmények 415
kórszövettani leletminták 416
XIV. FEJEZET.
Statisztikai eljárások.
Születések vezetése 426
Házasságok vezetése 426
Halálozási statisztika 429
Betegségi statisztika 437
A szaporodás kiszámítása 438

Dr. Darányi Gyula

Dr. Darányi Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Darányi Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV. Közegészségtan I-IV.

A IV. kötet borítója foltos. A kötetek kötése megtört.

Állapot:
15.000 ,-Ft
75 pont kapható
Kosárba