1.062.358

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi lakoma

Szerző

Kiadó: Új Palatinus Könyvesház Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 293 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-9587-76-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kövi Pál könyvvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy "lírai esszék gyűjteménye, szakácskönyvnek álcázva". Nem csak azért, mert az erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István, Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor Andor, Romolus Guga és természetesen Kövi Pál írásai fűszerezik, teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert minden egyes recept fölér egy költeménnyel.

Tartalom

Kövi Pál: ELŐSZÓ / 9
TŰZHELYTŐL TŰZHELYIG
Szőcs István: Az erdélyi magyaros zamatok krónikája / 15
Mircea Zaciu: Mintha anyám főztje volna... / 23
(Az erdélyi román konyháról)
Kövi Pál: Az örmény ösvényen / 29
Szőcs István - Kövi Pál: Az erdélyi örmények gasztronómiája / 31
Ünnepeik és szokásaik / 33
Eltető-Wellman József: Ebéd a templomerődben / 36
(Az erdélyi szászok)
Ünnepeik / 39
Ételeik / 40
Szőcs István - Kövi Pál: Az erdélyi zsidók / 42
Étkezési szokásaik / 43
Szőcs István - Kövi Pál: A székely szombatosok vagy zsidózók / 46
Étkezési törvényeik, ételeik / 48
Ünnepeik / 50
ERDÉLYI ÍNYESMESTER / 53
ELŐÉTELEK VAGY ELSŐ FOGÁSOK
Ízelítők / 54
Húslevesek, csorbák, káchenek, majorságból főtt levesek / 62
Egyéb vegyes levesek / 78
Füves, zöldség- és gyümölcslevesek / 87
Pityóka- és paszulylevesek / 92
Levesbevalók / 96
FŐÉTELEK VAGY FŐFOGÁSOK
Ételek szárnyashúsból vagy majorságból / 101
Juh- és kecskeételek / 108
Vadak / 114
Sültek / 121
MÁSODFOGÁSOK
Gombás ételek / 128
Káposztás ételek / 134
Halételek / 143
Belsőségek / 153
KÖRÍTÉSEK ÉS HOZZÁVALÓK
Mártások / 161
Főzelékek / 166
Köretek / 172
Töltött és rakott kertijavak / 177
Saláták, savanyúságok, fűszerecetek / 185
LISZTES ÉTELEK ÉS ÉDESSÉGEK
Kenyér- és puliszkaféleségek / 193
Kőttestészták, palacsinták és pogácsák / 201
Sütemények, nyalánkságok / 213
AZ ÉLET TISZTESSÉGE
Bajor Andor: Terített asztal / 225
Sütő András: Egy csupor zsír / 230
Romulus Guga: Az örök hírvivő / 235
Bálint Tibor: A húslevesről / 237
Szabó Gyula: Puliszkaostrom / 239
Bálint Tibor: Egynémely fűszerszámunkról / 243
Kövi Pál: Az otthon fészek melege: Anyám kovásza / 246
Kövi Pál: A réteskészítés titka / 248
ERDÉLY BORAI
Csávossy György: Borissza kalauz / 253
Milyenek az erdélyi borok? / 257
Frigyre lépő ízek / 259
Hajdú Győző: Utószó / 263
FÜGGELÉK
Az erdélyi konyha legkedveltebb hontermő fűszerei / 267
Külföldi, úgynevezett egzotikus fűszerek / 270
Az erdélyi konyha különleges szavairól / 271
Szómagyarázat / 273
Kövi C.Pál / 279
Sütő András: Megemlékezés Kövi Pálról / 281
Esterházy Péter: Meghalt egy nagy gourmet / 283
Irodalomjegyzék / 285
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem