Bevezetés | 7 |
A statisztika fogalma | 9 |
A statisztika fogalma, tagozódása | 9 |
A statisztika kapcsolata más tudományokkal | 11 |
A statisztikával szemben támasztott követelmények | 11 |
A statisztika rövid története | 12 |
Statisztikai alapfogalmak | 14 |
A statisztikai sokaság és ismérv fogalma | 14 |
Csoportosítás. A csoportképző ismérvek kiválasztásával szemben támasztott követelmények | 16 |
Csoportosítás a vendéglátóipari és idegenforgalmi tevékenység vizsgálatánál | 18 |
A statisztikai sor fogalma, fajtái | 48 |
A statisztikai munka szakaszai; a statisztikai beszámolórendszer | 57 |
A programkészítés | 57 |
Az adatgyűjtés | 58 |
A statisztikai adatok feldolgozása | 63 |
Az adatok elemzése, közlése | 65 |
A statisztikai beszámolórendszer | 65 |
A belkereskedelem adatgyűjtési rendszere | 69 |
A statisztikai viszonyszám | 71 |
A viszonyszám fogalma, fajtái | 71 |
Egydimenziós viszonyszámok | 72 |
Többdimenziós viszonyszámok | 88 |
Az egydimenziós és a többdimenziós viszonyszámok közötti főbb eltérések | 94 |
A viszonyszámok alkalmazásával szemben támasztott követelmények | 95 |
A vendéglátó tevékenység elemzésére leggyakrabban felhasznált intenzitási viszonyszámok | 100 |
A statisztikai tábla. A grafikus ábrázolás | 122 |
A statisztikai tábla fogalma, fajtái | 122 |
A táblaszerkesztés szabályai | 127 |
A statisztikai adatok grafikus ábrázolása | 130 |
A középértékek és szóródás | 152 |
A középértékek fogalma és fajtái | 152 |
A számított középértékek (átlagok) | 153 |
Helyzeti középértékek | 173 |
A szóródás | 181 |
A standardizálás | 185 |
Átlagos színvonal összehasonlítása | 185 |
A standardizálás végrehajtása | 188 |
A standard adatsor megválasztása | 190 |
Indexszámok I. érték-, ár-, volumenindex | 192 |
Az indexszám fogalma | 192 |
Az értékindex | 194 |
Az árindex | 196 |
A volumenindex | 201 |
Az indexek közötti összefüggés | 203 |
Az indexek átlagformái | 205 |
Az indexek súlyozása | 209 |
Árindex számítása a tárgyidőszak folyamán bekövetkezett árváltozások esetén | 212 |
Az indexsorok | 214 |
A hazai árstatisztika főbb vonásai | 219 |
Indexszámok II. a változó, változatlan állományú és összetételindex | 226 |
A főátlag összehasonlításának lehetőségei | 226 |
A II. indexkör alkalmazása az egy főre jutó munkabér elemzésére | 227 |
Forgási sebesség elemzése a II. indexkörrel | 233 |
Költségszínvonal elemzése a II. indexkörrel | 239 |
Az egy főre jutó forgalom elemzése a II. indexkörrel | 253 |
Átlagár elemzése a II. indexkörrel | 266 |
A dinamikus sorok elemzése | 275 |
A dinamikus sorokról általában | 275 |
A trendszámítás | 276 |
A szezonalitás mérése | 289 |
Demográfiai alapismeretek | 300 |
A demográfia fogalma, szerepe | 300 |
A demográfia tárgya | 301 |
A fogyasztási statisztika alapjai | 317 |
A fogyasztási statisztika legfontosabb vizsgálati területei | 317 |
A lakosság jövedelme | 318 |
A lakossági fogyasztás | 324 |
A háztartásstatisztika | 331 |
Mellékletek | 345 |
Felhasznált irodalom | 359 |
Függelék | 363 |
Reprezentatív megfigyelés | 365 |
A reprezentatív megfigyelés jellemző vonásai | 365 |
A reprezentatív adatgyűjtés módszerei | 366 |
Véletlen mintavétel | 366 |
Nem véletlen kiválasztás | 377 |
Szisztematikus kiválasztás | 378 |
Feladatok | 378 |
A feladatok megoldása | 380 |
Táblázatok | 380 |