Előszó | 13 |
TALAJ | 15 |
Nyíri László - Szántosi Antal - Szodfridt Gyula - Varga János: Talajművelés | 17 |
A talajművelés alkalmazási területe | 17 |
A szántóföldi növények optimális fejlődését biztosító talajaprózódottság - agronómiai szerkezet - megteremtése, illetve a szerkezetes talajállapot fenntartása | 17 |
A szántóföldi növények a talaj lazultságával, víz- és levegőellátásával szemben támasztott igényének kielégítése | 19 |
A talaj hőgazdálkodásának, az evaporáció mértékének befolyásolása | 21 |
A szántóföldi növények optimális tápanyagellátásának, a tápanyagok érvényesülésének elősegítése | 22 |
Az öntözés hatékonyságának növelése | 22 |
A talaj mechanikai javítása, valamint a kémiai talajjavítás hatékonysága | 23 |
Az erózió és a defláció csökkentése | 23 |
A szántóföld gyomnövényeinek és kártevőinek irtása | 23 |
A talajművelés alapvető eljárásai, eszközei és talajra gyakorolt hatásuk | 24 |
A talaj forgatása | 25 |
A talaj lazítása | 25 |
A talaj porhanyítása | 25 |
A talaj keverése | 25 |
A talaj tömörítése | 26 |
A talajfelszín alakítása | 26 |
A gyökerek átvágása | 26 |
A talajművelő gépek talajra gyakorolt hatását értékelő talajtani és agronómiai felvételezés | 27 |
A talajprofilográf | 28 |
A szántóföldi hasznosítás szempontjából fontosabb talajtípusok művelésének irányelvei | 30 |
Barna erdőtalajok | 30 |
Csernozjom talajok | 31 |
Réti talajok | 31 |
Szikes (szolonyec típusú) talajok | 32 |
Homoktalajok | 32 |
A talajvizsgálatok és a genetikus üzemi talajtérképek használata a talajművelésben | 34 |
Az agrotechnikához és a környezeti tényezőkhöz igazodó talajművelési megoldások rendszerezett áttekintése | 34 |
Talajművelési rendszerek | 34 |
A szerves és műtrágyák, valamint a herbicidek talajba juttatása | 40 |
Az öntözött talajok művelése | 41 |
A kémiai talajjavító anyagok talajba juttatása | 44 |
A talaj mélyművelése | 44 |
Gyomirtás talajműveléssel | 46 |
Az erő- és a munkagép megválasztásának talajtani, agrotechnikai és műszaki szempontjai | 46 |
Általános követelmények | 46 |
A munkagép megválasztása | 47 |
Az erőgépek megválasztásának szempontjai | 48 |
Az erő- és munkagép közötti összhang megteremtése | 48 |
A talajművelő gépek beállításának és ellenőrzésének agronómiai szempontjai | 49 |
A munka- és erőgép előzetes ellenőrzése és előkészítése | 50 |
A talajművelés végrehajtása | 50 |
A talajművelő gépek beállítása és ellenőrzése | 51 |
A munka átvétele és elszámolása | 52 |
NÖVÉNYVÉDELEM | 55 |
Kuroli Géza: Üzemi növényvédelem | 57 |
Üzemi előrejelzés | 57 |
Az üzemi előrejelzés módszerei és eszközei | 59 |
Növényi maradványok vizsgálata | 63 |
Vetőmagvizsgálat | 64 |
Gyomnövények vizsgálata | 65 |
Növényegyed- és állományvizsgálati módszerek | 65 |
Rajzásvizsgálati módszerek | 67 |
Üzemi védekezés | 71 |
Karantén- (rendeleti) intézkedések | 72 |
Rezisztenciára nemesítés | 72 |
Agrotechnikai növényvédelem | 72 |
Mechanikai növényvédelem | 73 |
Biológiai növényvédelem | 73 |
Kémiai növényvédelem | 73 |
Integrált növényvédelem | 76 |
VETŐMAG | 77 |
Kováts András - Ragasits István: Vetőmagvizsgálat | 79 |
Mintavétel vetőmagvizsgálathoz | 79 |
A vetőmag értékét meghatározó tulajdonságok vizsgálata | 82 |
Tisztaság- és idegenmag-vizsgálat | 82 |
A csírázóképesség meghatározása | 83 |
Életképesség-vizsgálat | 85 |
Az egészségi állapot vizsgálata | 86 |
Faj- és fajtaazonossági vizsgálatok | 87 |
A nedvességtartalom meghatározása | 88 |
Az ezermagtömeg meghatározása | 89 |
A kilogrammonkénti csíraszám meghatározása | 89 |
Sűrűség- (fajsúly-) vizsgálat | 90 |
Az osztályozottság vizsgálata | 90 |
A vetőmagmennyiség kiszámítása | 90 |
GABONAFÉLÉK | 93 |
Kováts András - Ragasits István: Búza | 95 |
Morfológiai jellemzők | 95 |
Fenológiai fázisok és organogenezis | 99 |
Vetőmag, vetés | 105 |
Terméselemzés | 106 |
Termésbecslés | 108 |
Betakarítás | 115 |
A búza sütőipari minőségének vizsgálata | 116 |
A minta előkészítése | 117 |
Sütéspróba | 117 |
Sikértartalom-meghatározás | 117 |
A sikér terülékenységének meghatározása | 118 |
A sütőipari érték vizsgálata | 118 |
Szedimentációs érték (Zeleny-szám meghatározása) | 123 |
Acélosság (lisztesség és üvegesség meghatározása) | 123 |
A fajtacsoport meghatározása fenolos vizsgálattal | 124 |
A hektolitertömeg meghatározása | 124 |
Kismányoky Tamás: Sörárpa | 126 |
Morfológiai jellemzők | 126 |
Fenológiai fázisok és organogenezis | 128 |
Termésbecslés | 131 |
A termésminőség vizsgálata | 134 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 134 |
Tárolás | 138 |
Pásztor Károly: Kukorica | 142 |
A kukoricák csoportosítása és jellemzése | 142 |
Morfológia | 144 |
Fenológiai fázisok | 149 |
A vetőmag és a vetés minőségének ellenőrzése | 154 |
Kukorica-vetőmag | 154 |
A vetés minőségének ellenőrzése | 156 |
A kukorica állománysűrűségének beállítása | 157 |
A kivetendő szemszám megállapítása | 158 |
Termés- és kárbecslés | 159 |
Termésbecslés | 159 |
Termésveszteségek és mérésük | 163 |
A kártevők okozta terméskiesés felmérése | 166 |
A vetőmagtermesztéssel kapcsolatos vizsgálatok | 167 |
Józsa László: Takarmánycirkok | 169 |
A takarmánycirkok csoportosítása és jellemzése | 169 |
Szudánifű | 169 |
Cukorcirok | 169 |
Szemescirok | 170 |
Morfológiai jellemzők | 171 |
Fenológiai fázisok | 175 |
Vetőmag, vetés | 175 |
A vetés minőségének ellenőrzése | 176 |
Betakarítás | 177 |
A termésminőség vizsgálata | 177 |
Üzemi tárolás | 178 |
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK | 179 |
Horváth Sándor: Burgonya | 181 |
Morfológiai jellemzők és fajtabélyegek | 181 |
Gyökérzet | 181 |
Hajtásrendszer | 181 |
Generatív részek | 183 |
Fenológiai fázisok | 184 |
A vetőgumóval kapcsolatos vizsgálatok | 186 |
Állományminősítés | 188 |
Termés- és kárbecslés | 190 |
Termésbecslés | 190 |
Kárbecslés | 191 |
Betakarítás | 194 |
A termésminőség vizsgálata | 196 |
Üzemi tárolás | 203 |
Kónya Kálmán - Kovács János: Cukorrépa | 212 |
Morfológiai jellemzők | 212 |
Répatest (répagyökér) | 212 |
Levél | 216 |
A szár és a termés | 218 |
Vetőmag, vetés, tőszámbeállítás | 219 |
Vetőmag | 219 |
Vetőágy | 221 |
Fontosabb vetőgéptípusok | 222 |
Csírázás, kelés | 223 |
Tőszámbeállítás | 224 |
Termésbecslés | 225 |
Betakarítás, szállítás | 227 |
Betakarítás | 227 |
Szállítás | 229 |
A termésminőség vizsgálata | 231 |
Minőségi követelmények | 231 |
Szántóföldi vizsgálatok | 233 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 235 |
Tárolás | 237 |
OLAJ- ÉS ROSTNÖVÉNYEK | 239 |
Lehoczky Margit: Napraforgó | 241 |
Morfológiai jellemzők | 241 |
Gyökér | 241 |
Szár | 242 |
Levél | 243 |
Virág | 244 |
Termés | 245 |
Fenológiai fázisok | 246 |
Vetőmag, vetés | 248 |
Állományminősítés | 249 |
Termés- és kárbecslés | 250 |
Betakarítás | 250 |
A termésminőség vizsgálata | 251 |
Üzemi tárolás | 252 |
Szántosi Antal: Káposztarepce | 253 |
Morfológiai jellemzők | 253 |
Fenológiai fázisok | 255 |
Vetőmag, vetés | 256 |
Állományminősítés | 258 |
Termés- és kárbecslés | 259 |
Termésbecslés | 259 |
Kárbecslés | 259 |
Betakarítás | 260 |
A termés minőségének vizsgálata | 261 |
Üzemi tárolás | 261 |
Ruzsányi László: Rostkender | 262 |
Ökológiai típusok | 262 |
Morfológiai jellemzők | 263 |
Gyökér | 263 |
Szár | 263 |
Levél | 264 |
Virág | 265 |
Termés | 266 |
Fenológiai fázisok | 266 |
Vetőmag, vetés | 267 |
Állományminősítés | 268 |
Termés- és kárbecslés | 269 |
Termésbecslés | 269 |
Kárbecslés | 271 |
Betakarítás | 272 |
Az aratás időpontjának meghatározása | 272 |
A termésminőség vizsgálata | 272 |
PILLANGÓS VIRÁGÚ NÖVÉNYEK | 277 |
Faragó Ferenc: Borsó | 279 |
Morfológiai jellemzők | 279 |
Gyökérzet | 279 |
Hajtásrendszer | 279 |
Levélzet | 280 |
Virágzat | 280 |
Hüvely | 280 |
Fenológiai fázisok | 281 |
Vetőmag, vetés | 283 |
Termésbecslés | 284 |
Terméselemek | 285 |
Betakarítás | 285 |
A zöldborsó betakarítása | 285 |
A száraz borsó betakarítása | 287 |
A borsótermesztés elemzése modell segítségével | 288 |
Késmárki István - Szántosi Antalné - Varga János: Lucerna | 291 |
Morfológiai jellemzők | 291 |
Gyökérrendszer | 291 |
Gyökértörzs | 293 |
Hajtásrendszer | 295 |
Virág | 296 |
A termés és a mag | 298 |
Fenológiai fázisok | 300 |
A beltartalmi értékmérő tulajdonságok változása | 303 |
A lucerna élettartama és a hozamok változása | 309 |
A hozamok tervezése és a termés becslése | 313 |
Fajtahasználat | 325 |
Magtermesztés | 327 |
A termőhely kiválasztása | 327 |
Trágyázás | 328 |
Telepítés | 329 |
A magtermő lucerna használata | 329 |
Betakarítás | 330 |
ÖNTÖZÉS | 331 |
Ruzsányi László: Az öntözési rend kidolgozásának gyakorlati ismeretei | 333 |
A természetes vízellátás és mérési módszerei | 333 |
A csapadék mérése | 333 |
A talaj vízháztartása | 334 |
A talaj nedvességtartalmának mérése | 337 |
A talaj nedvességtartalmának kifejezése | 338 |
A hasznosítható nedvességtartalom meghatározása | 340 |
A növények vízigénye és mérésének módszerei | 343 |
A vízigény kifejezési formái | 343 |
A növényállomány vízigényének meghatározása | 344 |
Az öntözés szükségessége, az öntözési rend kidolgozása | 352 |
Az öntözővízigény megállapítása számítással (mérlegmódszerrel) | 352 |
Az öntözővízigény megállapítása grafikus módszerrel | 357 |
Az öntözővízigény megállapítása szimulátorokkal | 359 |
Minőségi követelmények az öntözővízzel szemben | 359 |
Az öntözővíz minőségi normái | 359 |
KÍSÉRLETEZÉS | 363 |
Pásztor Károly: Szántóföldi kísérletek | 365 |
A szántóföldi kísérletezés alapfogalmai | 366 |
A szántóföldi kísérletek gyakorlati végrehajtása | 373 |
A kísérleti terület kiválasztása | 376 |
A kísérletek területén folyó munkák | 376 |
Termésanalízis | 382 |
Irodalom | 383 |