1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztési praktikum

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó könyvek sorában a "Növénytermesztési praktikum" új kezdeményezést jelent, mert nem a termesztés alapfolyamatait ismerteti, hanem elsősorban a termesztés... Tovább

Előszó

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó könyvek sorában a "Növénytermesztési praktikum" új kezdeményezést jelent, mert nem a termesztés alapfolyamatait ismerteti, hanem elsősorban a termesztés során előforduló megfigyelések, vizsgálatok, értékelések módszerével foglalkozik. Nem könnyű feladat megoldására vállalkoztak a szerzők az egyes fejezetek megírásakor és a szerkesztő az anyag összeállításakor. Munkájukat az a törekvés határozta meg, hogy a legfőbb szántóföldi növények termesztési ismeretét kiegészítő anyag kerüljön mind a gyakorlati szakemberek, mind az egyetemi és főiskolai hallgatók kezébe.
A praktikum Dr. Láng Géza 1976-ban a Mezőgazdasági Kiadó gondozásában megjelent "Szántóföldi növénytermesztés" című könyvére épít, annak ismereteit feltételezi. Arra törekedtek a szerzők, hogy minél kevesebb legyen a fedés az említett könyv és a praktikum fejezetei között. Vissza

Tartalom

Előszó13
TALAJ15
Nyíri László - Szántosi Antal - Szodfridt Gyula - Varga János: Talajművelés17
A talajművelés alkalmazási területe17
A szántóföldi növények optimális fejlődését biztosító talajaprózódottság - agronómiai szerkezet - megteremtése, illetve a szerkezetes talajállapot fenntartása17
A szántóföldi növények a talaj lazultságával, víz- és levegőellátásával szemben támasztott igényének kielégítése19
A talaj hőgazdálkodásának, az evaporáció mértékének befolyásolása21
A szántóföldi növények optimális tápanyagellátásának, a tápanyagok érvényesülésének elősegítése22
Az öntözés hatékonyságának növelése22
A talaj mechanikai javítása, valamint a kémiai talajjavítás hatékonysága23
Az erózió és a defláció csökkentése23
A szántóföld gyomnövényeinek és kártevőinek irtása23
A talajművelés alapvető eljárásai, eszközei és talajra gyakorolt hatásuk24
A talaj forgatása25
A talaj lazítása25
A talaj porhanyítása25
A talaj keverése25
A talaj tömörítése26
A talajfelszín alakítása26
A gyökerek átvágása26
A talajművelő gépek talajra gyakorolt hatását értékelő talajtani és agronómiai felvételezés27
A talajprofilográf28
A szántóföldi hasznosítás szempontjából fontosabb talajtípusok művelésének irányelvei30
Barna erdőtalajok30
Csernozjom talajok31
Réti talajok31
Szikes (szolonyec típusú) talajok32
Homoktalajok32
A talajvizsgálatok és a genetikus üzemi talajtérképek használata a talajművelésben34
Az agrotechnikához és a környezeti tényezőkhöz igazodó talajművelési megoldások rendszerezett áttekintése34
Talajművelési rendszerek34
A szerves és műtrágyák, valamint a herbicidek talajba juttatása40
Az öntözött talajok művelése41
A kémiai talajjavító anyagok talajba juttatása44
A talaj mélyművelése44
Gyomirtás talajműveléssel46
Az erő- és a munkagép megválasztásának talajtani, agrotechnikai és műszaki szempontjai46
Általános követelmények46
A munkagép megválasztása47
Az erőgépek megválasztásának szempontjai48
Az erő- és munkagép közötti összhang megteremtése48
A talajművelő gépek beállításának és ellenőrzésének agronómiai szempontjai49
A munka- és erőgép előzetes ellenőrzése és előkészítése50
A talajművelés végrehajtása50
A talajművelő gépek beállítása és ellenőrzése51
A munka átvétele és elszámolása52
NÖVÉNYVÉDELEM55
Kuroli Géza: Üzemi növényvédelem57
Üzemi előrejelzés57
Az üzemi előrejelzés módszerei és eszközei59
Növényi maradványok vizsgálata63
Vetőmagvizsgálat64
Gyomnövények vizsgálata65
Növényegyed- és állományvizsgálati módszerek65
Rajzásvizsgálati módszerek67
Üzemi védekezés71
Karantén- (rendeleti) intézkedések72
Rezisztenciára nemesítés72
Agrotechnikai növényvédelem72
Mechanikai növényvédelem73
Biológiai növényvédelem73
Kémiai növényvédelem73
Integrált növényvédelem76
VETŐMAG77
Kováts András - Ragasits István: Vetőmagvizsgálat79
Mintavétel vetőmagvizsgálathoz79
A vetőmag értékét meghatározó tulajdonságok vizsgálata82
Tisztaság- és idegenmag-vizsgálat82
A csírázóképesség meghatározása83
Életképesség-vizsgálat85
Az egészségi állapot vizsgálata86
Faj- és fajtaazonossági vizsgálatok87
A nedvességtartalom meghatározása88
Az ezermagtömeg meghatározása89
A kilogrammonkénti csíraszám meghatározása89
Sűrűség- (fajsúly-) vizsgálat90
Az osztályozottság vizsgálata90
A vetőmagmennyiség kiszámítása90
GABONAFÉLÉK93
Kováts András - Ragasits István: Búza95
Morfológiai jellemzők95
Fenológiai fázisok és organogenezis99
Vetőmag, vetés105
Terméselemzés106
Termésbecslés108
Betakarítás115
A búza sütőipari minőségének vizsgálata116
A minta előkészítése117
Sütéspróba117
Sikértartalom-meghatározás117
A sikér terülékenységének meghatározása118
A sütőipari érték vizsgálata118
Szedimentációs érték (Zeleny-szám meghatározása)123
Acélosság (lisztesség és üvegesség meghatározása)123
A fajtacsoport meghatározása fenolos vizsgálattal124
A hektolitertömeg meghatározása124
Kismányoky Tamás: Sörárpa126
Morfológiai jellemzők126
Fenológiai fázisok és organogenezis128
Termésbecslés131
A termésminőség vizsgálata134
Laboratóriumi vizsgálatok134
Tárolás138
Pásztor Károly: Kukorica142
A kukoricák csoportosítása és jellemzése142
Morfológia144
Fenológiai fázisok149
A vetőmag és a vetés minőségének ellenőrzése154
Kukorica-vetőmag154
A vetés minőségének ellenőrzése156
A kukorica állománysűrűségének beállítása157
A kivetendő szemszám megállapítása158
Termés- és kárbecslés159
Termésbecslés159
Termésveszteségek és mérésük163
A kártevők okozta terméskiesés felmérése166
A vetőmagtermesztéssel kapcsolatos vizsgálatok167
Józsa László: Takarmánycirkok169
A takarmánycirkok csoportosítása és jellemzése169
Szudánifű169
Cukorcirok169
Szemescirok170
Morfológiai jellemzők171
Fenológiai fázisok175
Vetőmag, vetés175
A vetés minőségének ellenőrzése176
Betakarítás177
A termésminőség vizsgálata177
Üzemi tárolás178
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK179
Horváth Sándor: Burgonya181
Morfológiai jellemzők és fajtabélyegek181
Gyökérzet181
Hajtásrendszer181
Generatív részek183
Fenológiai fázisok184
A vetőgumóval kapcsolatos vizsgálatok186
Állományminősítés188
Termés- és kárbecslés190
Termésbecslés190
Kárbecslés191
Betakarítás194
A termésminőség vizsgálata196
Üzemi tárolás203
Kónya Kálmán - Kovács János: Cukorrépa212
Morfológiai jellemzők212
Répatest (répagyökér)212
Levél216
A szár és a termés218
Vetőmag, vetés, tőszámbeállítás219
Vetőmag219
Vetőágy221
Fontosabb vetőgéptípusok222
Csírázás, kelés223
Tőszámbeállítás224
Termésbecslés225
Betakarítás, szállítás227
Betakarítás227
Szállítás229
A termésminőség vizsgálata231
Minőségi követelmények231
Szántóföldi vizsgálatok233
Laboratóriumi vizsgálatok235
Tárolás237
OLAJ- ÉS ROSTNÖVÉNYEK239
Lehoczky Margit: Napraforgó241
Morfológiai jellemzők241
Gyökér241
Szár242
Levél243
Virág244
Termés245
Fenológiai fázisok246
Vetőmag, vetés248
Állományminősítés249
Termés- és kárbecslés250
Betakarítás250
A termésminőség vizsgálata251
Üzemi tárolás252
Szántosi Antal: Káposztarepce253
Morfológiai jellemzők253
Fenológiai fázisok255
Vetőmag, vetés256
Állományminősítés258
Termés- és kárbecslés259
Termésbecslés259
Kárbecslés259
Betakarítás260
A termés minőségének vizsgálata261
Üzemi tárolás261
Ruzsányi László: Rostkender262
Ökológiai típusok262
Morfológiai jellemzők263
Gyökér263
Szár263
Levél264
Virág265
Termés266
Fenológiai fázisok266
Vetőmag, vetés267
Állományminősítés268
Termés- és kárbecslés269
Termésbecslés269
Kárbecslés271
Betakarítás272
Az aratás időpontjának meghatározása272
A termésminőség vizsgálata272
PILLANGÓS VIRÁGÚ NÖVÉNYEK277
Faragó Ferenc: Borsó279
Morfológiai jellemzők279
Gyökérzet279
Hajtásrendszer279
Levélzet280
Virágzat280
Hüvely280
Fenológiai fázisok281
Vetőmag, vetés283
Termésbecslés284
Terméselemek285
Betakarítás285
A zöldborsó betakarítása285
A száraz borsó betakarítása287
A borsótermesztés elemzése modell segítségével288
Késmárki István - Szántosi Antalné - Varga János: Lucerna291
Morfológiai jellemzők291
Gyökérrendszer291
Gyökértörzs293
Hajtásrendszer295
Virág296
A termés és a mag298
Fenológiai fázisok300
A beltartalmi értékmérő tulajdonságok változása303
A lucerna élettartama és a hozamok változása309
A hozamok tervezése és a termés becslése313
Fajtahasználat325
Magtermesztés327
A termőhely kiválasztása327
Trágyázás328
Telepítés329
A magtermő lucerna használata329
Betakarítás330
ÖNTÖZÉS331
Ruzsányi László: Az öntözési rend kidolgozásának gyakorlati ismeretei333
A természetes vízellátás és mérési módszerei333
A csapadék mérése333
A talaj vízháztartása334
A talaj nedvességtartalmának mérése337
A talaj nedvességtartalmának kifejezése338
A hasznosítható nedvességtartalom meghatározása340
A növények vízigénye és mérésének módszerei343
A vízigény kifejezési formái343
A növényállomány vízigényének meghatározása344
Az öntözés szükségessége, az öntözési rend kidolgozása352
Az öntözővízigény megállapítása számítással (mérlegmódszerrel)352
Az öntözővízigény megállapítása grafikus módszerrel357
Az öntözővízigény megállapítása szimulátorokkal359
Minőségi követelmények az öntözővízzel szemben359
Az öntözővíz minőségi normái359
KÍSÉRLETEZÉS363
Pásztor Károly: Szántóföldi kísérletek365
A szántóföldi kísérletezés alapfogalmai366
A szántóföldi kísérletek gyakorlati végrehajtása373
A kísérleti terület kiválasztása376
A kísérletek területén folyó munkák376
Termésanalízis382
Irodalom383
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem