Előszó | 5 |
Az élelmiszer-termelés helye, szerepe és jelentősége népgazdaságunkban | 7 |
Lezárult az ötödik ötéves terv időszaka | 11 |
Az ötödik ötéves tervidőszak fejlesztési céljai | 11 |
Céljaink teljesülése | 12 |
A termelés alakulása | 13 |
A hazai ellátás alakulása | 17 |
Az élelmiszerek külkereskedelmi forgalma | 18 |
A termelés feltételeinek változása | 18 |
Munkaerőhelyzet | 18 |
Anyagi-műszaki ellátás | 19 |
Beruházás, kapacitásbővítés | 20 |
Az élelmiszer-termelés továbbfejlesztésének általános feltételei és korlátai | 22 |
Agrárpolitikánk megvalósításának tapasztalatai és tanulságai az ötödik ötéves terv időszakából | 22 |
Agrárpolitikánk meghatározó szerepe | 22 |
Feszültségek és szűk keresztmetszetek | 25 |
A gazdálkodás pénzügyi körülményeiből adódó gondok | 27 |
Népgazdasági szintű feszültségek és az élelmiszer-termelés | 28 |
Egyensúlyi helyzet, arány, arányosság | 29 |
Fejlesztési súlypontok | 32 |
Gazdálkoságunk nemzetközi körülményei | 32 |
Világméretű élemiszerhiány - nehezedő értékesítés konfliktusa | 33 |
A KGST-országok közötti élelmiszer-forgalom és együttműködés | 34 |
Piaci lehetőségeink a fejlett tőkés- és a fejlődő országok területén | 35 |
A tervezési munka növekvő megalapozottsága és a bizonytalansági tényezők | 36 |
A népgazdaság fejlesztésének középtávú céljai és követelményei | 40 |
Termeléspolitika a nyolcvanas évtized első felében | 45 |
Az élelmiszer-termelés főbb strukturális jellemzői | 45 |
Nyersanyagtermelés és feldolgozás | 48 |
Az egyes termelőszektorok eltérő ütemű fejlődése | 50 |
Ágazati arányok változása a 80-as évtized első felében | 51 |
Fontosabb vertikumok termelésfejlesztése | 54 |
Növénytermelés és növényi termékeket feldolgozó iparágak | 54 |
Állattenyésztés és állati termékek feldolgozása | 65 |
Egyéb élelmiszer-iparágak fejlesztése | 72 |
A mezőgazdasági üzemek alaptevékenységen kívüli tevékenysége | 74 |
Hazai igények kielégítése és a külpiaci lehetőségek kihasználása | 76 |
Belföldi fogyasztás tervezett alakulása | 78 |
Élelmiszertermékek külkereskedelme | 88 |
A kivitel struktúrája, áralakulás és exportgazdaságosság | 88 |
Élelmiszertermékek behozatala | 91 |
A termeléspolitika végrehajtásának feltételei | 93 |
A termőföld alakulása, hasznosítása | 93 |
A temelőerők fejlődése | 94 |
Munkaerőhelyzet az élelmiszer-termelésben | 94 |
Anyagi-műszaki ellátottság | 97 |
Az állóeszköz-állomány alakulása | 98 |
A termeléspolitika végrehajtásának szabályozórendszerbeli feltételei | 99 |
Árszabályozás | 100 |
Pénzügyi szabályozás | 102 |
Az élelmiszer-termelés hosszabb távú fejlesztési iránya | 106 |
A gabonatermelés és -feldolgozás jövője | 107 |
A kertészeti termelés és feldolgozás várható fejlődése | 108 |
A sertéshústermelés és -feldolgozás fejlesztése | 110 |
A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztése | 111 |