Vizsgálatok a mikroszkóppal | |
Néhány egyszerűbb vizsgálat | 29 |
Mikrokristályok | 29 |
Zsírcseppek a tejben | 31 |
Szikszemcsék a tojássárgájában | 31 |
A papírzsebkendő szerkezete | 32 |
A textilszálak mikroszkópos képe | 32 |
Gyapotszálak | 33 |
A géz vizsgálata | 34 |
Lenszálak | 34 |
Kenderszálak | 35 |
A gyapjúszál | 36 |
Műszálak | 36 |
A baktériumok vizsgálata | 37 |
Baktériumok kimutatása joghurtból | 40 |
A pillangósvirágúak gyökerein élő baktériumok | 41 |
A talaj baktériumai | 42 |
Baktériumok a pocsolyavízben | 42 |
Baktériumok az állott vízben | 43 |
Baktériumok kimutatása a béltartalomból | 43 |
A száj baktériumai | 44 |
Élesztő- és penészgombák a mikroszkóp alatt | 44 |
Élesztőgombák vizsgálata natívan | 46 |
Élesztőgombák vizsgálata festett készítményben | 46 |
Az élesztőgombák szaporodásának tanulmányozása | 47 |
Penészgombák vizsgálata natívan | 48 |
Penészgombák vizsgálata festett készítményben | 50 |
A magasabb rendű növények felépítése | 50 |
A növényi sejt felépítése | 54 |
A növényi sejt natív készítményben | 55 |
A sejtmag kimutatása festési eljárásokkal | 56 |
A plazmolízis vizsgálata | 58 |
Még egy kísérlet a plazmolízissel | 59 |
Kromoplasztiszok vizsgálata | 60 |
Kromoplasztiszok a sárgarépában | 61 |
Kromoplasztiszok a paradicsom terméshúsának sejteiben | 61 |
Leukoplasztiszok vizsgálata | 62 |
Vakuólumok kimutatása indikátorral | 63 |
Koffein kimutatása kávéból | 63 |
Keményítőszemcsék a burgonyagumó sejtjeiben | 64 |
Különböző növények keményítőszemcséinek vizsgálata | 65 |
A keményítőszemcsék jódreakciója | 66 |
Kristályok a vöröshagymában | 67 |
Kristályok a fikusz levelében | 68 |
A növényi szervek felépítése | 69 |
Osztódószövetek | 70 |
Állandósult szövetek | 70 |
A bab gyökerének szerkezete | 73 |
A vöröshagyma gyökerének szerkezete | 75 |
A pletyka szárának szerkezete | 77 |
A burgonyagumó szerkezete | 78 |
A lomblevél szerkezete | 79 |
A fikusz levele | 81 |
Az oleander levele | 82 |
A pletyka levelének szerkezete | 83 |
A vöröshagyma levelének szerkezete | 84 |
A gázcserenyílások vizsgálata | 86 |
A csészelevél szerkezete | 87 |
A virágpor vizsgálata | 88 |
A bab termésének vizsgálata | 89 |
Az alma terméshúsának vizsgálata | 90 |
A bab magjának szerkezete | 91 |
Egysejtűek a mikroszkóp alatt | 93 |
Zöld ostoros, papucsállatka és harangállat vizsgálata | 94 |
Az egysejtűek hosszabb időn át történő vizsgálata | 99 |
A papucsállatkák mozgásának vizsgálata | 100 |
A papucsállatka emésztésének vizsgálata | 100 |
A papucsállatka lüktető űröcskéjének tanulmányozása | 102 |
A papucsállatkák kemotaxisa | 102 |
Ízeltlábúak a mikroszkóp alatt | 103 |
Alacsonyabb rendű rákok vizsgálata | 104 |
A vízibolha és a kandicsrák mozgásának vizsgálata | 105 |
Az alacsonyabb rendű rákok teste élő állapotban | 105 |
Tartós preparátumok készítése alacsonyabb rendű rákokból | 108 |
A rovarok testének felépítése | 108 |
Kis tesű rovar vizsgálata egészben | 109 |
A rovarok csápjának szerkezete | 110 |
A svábbogár rágó szájszerve | 111 |
A pödörnyelv | 113 |
A légy nyaló-szívó szájszervének tanulmányozása | 113 |
A rovarszárny szerkezete | 115 |
Szárnypikkelyek a mikroszkóp alatt | 115 |
A rovarláb felépítése | 116 |
A rovarok légcsövének szerkezete | 117 |
A pókszabásúak testének felépítése | 119 |
A pók testének tanulmányozása | 119 |
A csáprágó | 120 |
A pókláb felépítése | 121 |
A pókháló mikroszkópos képe | 122 |
A kullancs testének vizsgálata | 122 |
Gerinces állatok szöveteinek és szerveinek vizsgálata | 124 |
Laphámsejtek vizsgálata | 125 |
Egyrétegű laphám vizsgálata | 126 |
Mit látunk a zsírszövetben? | 127 |
Emberi vérkenet vizsgálata natívan | 127 |
Emberi vérkenet vizsgálata festett készítményben | 128 |
Minőségi vérkép vizsgálata | 131 |
Madarak vérkenetének vizsgálata | 132 |
Vörös vértestek viselkedése desztillált vízben | 134 |
Vörös vértestek viselkedése sóoldatban | 134 |
Hemoglobin kimutatása vörös vértestekből | 135 |
Harántcsíkolt izomrostok vizsgálata | 135 |
A toll szerkezete | 136 |
A szőr szerkezete | 137 |
Irodalomjegyzék | 138 |