Fülszöveg
Az Egyesült Államokban élő Körner András szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén és a XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Berger Teréz (1851-1938), vagy ahogy az unokái hívták, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez és alapanyagaihoz igazítva. A Kóstoló a múltból azonban nem egyszerű szakácskönyv, hanem egy még a XIX. században gyökerező életmód részletes és szórakoztató rekonstrukciója, amely egy asszony mindennapjain keresztül a kisvárosi középosztályi zsidók kultúráját mutatja be.
Körner András szerető részletességgel írja le XIX. századvégi magyar zsidó asszony hétköznapjait, külön hangsúlyt fektetve az ételekre, s mindezt Riza 1869-ből származó kézírásos receptkönyve, szemtanúk - elsősorban a saját édesanyjával készített sok-sok órás interjú - és tárgyi emlékek alapján. Őszinte élvezettel és beleéléssel mutatja be a család lakókörnyezetét, használati tárgyait, az életmódot és szokásokat, s...
Tovább
Fülszöveg
Az Egyesült Államokban élő Körner András szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén és a XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Berger Teréz (1851-1938), vagy ahogy az unokái hívták, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez és alapanyagaihoz igazítva. A Kóstoló a múltból azonban nem egyszerű szakácskönyv, hanem egy még a XIX. században gyökerező életmód részletes és szórakoztató rekonstrukciója, amely egy asszony mindennapjain keresztül a kisvárosi középosztályi zsidók kultúráját mutatja be.
Körner András szerető részletességgel írja le XIX. századvégi magyar zsidó asszony hétköznapjait, külön hangsúlyt fektetve az ételekre, s mindezt Riza 1869-ből származó kézírásos receptkönyve, szemtanúk - elsősorban a saját édesanyjával készített sok-sok órás interjú - és tárgyi emlékek alapján. Őszinte élvezettel és beleéléssel mutatja be a család lakókörnyezetét, használati tárgyait, az életmódot és szokásokat, s emellett aprólékosan leírja egy átlagos nap összes étkezését, megfűszerezve az elbeszélést azoknak az ételeknek a receptjeivel, amelyeket reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára készítettek el. Olyan izgalmas, különleges ételeket is bemutat (többek között főtt pontyot ecetes lében és tormával, sóletet, almás maceszkuglit), amelyekkel Riza néni és a hagyománytisztelő zsidó családok a szombatot és a hat fő zsidó ünnepet igyekeztek kellő fényében megünnepelni. A szenvedélyes könyvbúvár Körner a receptek mellett az ételek történetét is bemutatja, fejlődésüket az évszázadok során, szerepüket a zsidóság és anyanépei kultúracseréjében.
A békebeli mosoni - és egyáltalán: a vidéki - zsidó világ a holokauszt következményeként szinte nyomtalanul eltűnt. Körner András könyve, majdnem száz évvel ezelőttre visszarepítve most mégis vendégségbe hívja az olvasót Riza néni házába, hogy lássa, hogyan gondoskodik családjáról, hogyan vásárol, főz, készülődik az ünnepekre. A hangulatos életképeket és a kitűnő recepteket Körner András saját rajzaival illusztrálja.
Körner András Budapesten született, eredetileg képzőművésznek készült. Később építészmérnöki diplomát szerzett, és építészként dolgozott. 1967-ben elhagyta Magyarországot, és az Egyesült Államokban telepedett le, ahol továbbra is tanult szakmáját gyakorolta. Számos amerikai folyóirat bemutatta egy New York-i viktoriánus stílusú sorház átépítésének általa készített terveit. Szenvedélyes amatőr szakács, kedvelt elfoglaltsága, hogy dédanyja receptjeit lányainak és családjuknak megfőzze és feltálalja.
"A Kóstoló a múltból a magyar zsidó kisvárosi élet lenyűgöző, mozgalmas leírása - ezt a világot a holokauszt nyomtalanul elsöpörte. Körner András a mindenütt népszerű francia és olasz konyhánál nem kevésbé ízletes recepteket kínál ennek a világnak a konyhájából. Remek könyve a történelem, az antropológia, a gasztronómia és a jó humorú anekdoták élvezetes egyvelege... Az olvasónak korántsem kell hozzám hasonló magyar zsidó menekültnek lennie ahhoz, hogy élvezze ezt a könyvet..."
Láng György
"Terítéken az életem című könyv szerzője,
gasztronómus (Café des Artistes, New York; Gundel étterem, Budapest)
"Körner András könyve igazi különlegesség. Nagy gonddal és szeretettel készült, ami nem csupán a szövegre, hanem a szerző saját kezű, kiváló illusztrációira is vonatkozik. Ennek a könyvnek íze, zamata van, lapjairól egy eltűnt, elfeledett világ elevenedik meg előttünk. Remélem, hogy sokaknak ugyanolyan nagy örömöt fog okozni, mint nekem."
Schiff András
zongoraművész
"Mi az, ami egy elsüllyedt világból megmarad? A XIX. századi magyar zsidó középosztály mindennapi életét élő Riza néni két dolgot hagyott dédunokájára. Lánykori leveleit és remek receptjeit. A győri kamaszlány levelei egy letűnt világ személyes dokumentumai, de a mosoni háziasszony receptjei mintha csak nekünk lettek volna feljegyezve. Még annak is, aki sosem főz, kedve szottyan a papíron hívogató ételcsodákat valóságos ételekké varázsolni. Körner András könyve nem szokásos szakácskönyv. Minden ételről megtudjuk, hogy hétköznapi ebédül vagy ünnepnapi különlegességül szolgált-e, mi több, hogy melyik ünnepnapkor, s ebédre-e vagy pedig vacsorára. A könyvnek sikerült a recepteken keresztül megidéznie Riza néni világát, mely, ha másban nem is, de kulináris ízlésében és ízeiben újraélhető."
Heller Ágnes
filozófus
Vissza