1.059.290

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű tejtermelés és -feldolgozás

A takarmányozástól a tejtermékekig

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-77-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bevezető A 20. század első felével összehasonlítva napjainkban a mezőgazdaság és állattenyésztés csupán néhány területén mutatkozik olyan nagy fejlődés, mint a tejgazdaságban. Ez a fejlődés a... Tovább

Előszó

Bevezető A 20. század első felével összehasonlítva napjainkban a mezőgazdaság és állattenyésztés csupán néhány területén mutatkozik olyan nagy fejlődés, mint a tejgazdaságban. Ez a fejlődés a tejtermelés mennyiségének növekedése, a tejtermelési és takarmányozási eljárások tökéletesedése terén különösen nagyarányú. Ha összehasonlítjuk a háború utáni állapotot, a tejhiány akkori korszakát a jelenlegi helyzettel, amikor is sokszor a tejbőség megfelelő levezetése és az értékesítés helyes megoldása okoz gondot, szembetűnik hatalmas mennyiségi fejlődése.
Sajnálattal kell azonban megállapítani, hogy a tej minőségének javulása terén megközelítően sem tapasztalható hasonló mértékű fejlődés, pedig ennek érdekében a legutóbbi évek folyamán a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium sok értékes rendeletet adott ki és sok hasznos intézkedést tett. Tagadhatatlan, hogy a tej minősége terén is láthatunk haladást, amit szembetűnően mutat a zsírtartalom növekedése, a hamisítások számának csökkenése, a savanyodás kisebb foka, a szódázásnak és más mesterséges beavatkozásoknak csaknem teljes eltűnése, de az elért eredményekkel korántsem lehetünk megelégedve, mert a tej termelése, feldolgozása, forgalomba hozatala és árusítása terén nagy általánosságban még mindig nem sikerült megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a tej kiváló minőségéhez szükségesek volnának.
A közegészségügyi és közélelmezési szempontokon kívül egyre nagyobb jelentősége van a tej minőségi vonatkozásainak gazdasági szempontból is, mert a napjainkra visszaesett tejfogyasztás növekedését csak valóban jó minőségű, elfogadható áron termelt tejből remélhetjük, márpedig nem vitatható, hogy a minél nagyobb mértékű tejfogyasztáshoz a tejtermelő gazdáknak is messzemenő érdekeik fűződnek. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
A tejgazdaság története és jelentősége 8
A magyar tejgazdaság újkori fejlődése 14
A tejipar fejlődése 1945 után 15
A tej termelésének és fogyasztásának alakulása
a világ különböző országaiban 17
A tejelő állatállomány Magyarországon 23
A tej táplálkozástani jelentősége 25
A tejképződés és tejleadás mechanizmusa 27
A tejmirigy fejlődése és szerkezete 27
A tejleadás élettana 30
A tejtermelést befolyásoló tényezők 33
A tej tulajdonságai 43
A tej érzékelhető tulajdonságai 45
A tej biológiai tulajdonságai 47
A tej összetétele 48
A tej víz- és szárazanyag-tartalma 48
A tej zsírtartalma 49
A tej fehérjéi 52
A tejcukor (laktóz) 54
A tej ásványi anyagai 54
A tej vitaminjai 55
A tej enzimjei (erjesztők, fermentumok) 56
A tejben található egyéb anyagok 57
A föcstej (kolosztrum) 60
Egyéb állatfajok tejének összetétele 62
A tejet adó állatfajok és -fajták 63
A szarvasmarha tejtermelése és fajtái 63
A juh tejtermelése és fajtái 68
A kecske tejtermelése és fajtái 72
A tejtermelés műveletei 74
A fejés 74
A kézi fejés 75
A gépi fejés 77
A fejés műveletei 91
A gépi fejés és a tőgygyulladás 95
Rendellenes és tőgybeteg állatok tejének kimutatása 97
A kimutatáshoz szükséges anyagok, vegyszerek,
eszközök, védőberendezések és azok használata 99
A termelői tej minőségi követelményei és vizsgálati módszereik 102
A tej érzékszervi vizsgálata, bírálata 106
A mintavétel és módszerei 106
A tej szennytartalmának meghatározása 109
A tej sűrűségének meghatározása 111
A tej és a tejszín zsírtartalmának meghatározása 113
A tej savfokának (frissességének) meghatározása 117
A tej bakteriológiai állapotának kimutatása 119
A tej kezelése 121
A tej kezelése a termelőhelyen 121
A tej hűtése és tárolása 123
A tej fölözése, pasztőrözése 126
A tej szállítása, átadása, átvétele 130
A tej forgalomba hozatala 132
Tejhibák 133
Mikrobák okozta tejhibák 134
Kémiai (enzim) eredetű tejhibák 135
Tejkészítmények 137
Ízesített tejkészítmények 138
Savanyútej-készítmények 139
Aludttej 139
Joghurt, kefir előállítása 139
Zsírostej-készítmények140
Tejfölkészítés 140
Vajkészítés 140
Juhtejkészítmények 142
Gomolyakészítés 142
Juhtúró készítése 144
Gyúrt juhsajtok 144
Tejtermékekből különlegességek 151
Tej és tejitalok 151
Tejlevesek 152
Tejfölös levesek 153
Mártások 155
Tejes édességek 155
Kochok és pudingok 16
Fagylaltok, parfék 161
Hasznos tanácsok 162
A tejipar fejlesztésével szemben támasztott
célkitűzések és követelmények 164
Irodalom 166
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem