kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Minerva |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 185 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Bevezetés | 3 |
Néhány szó a fejlődésről | 5 |
1 gyermek = 1/2 felnőtt? | 5 |
Újszülöttkortól - óvodáskorig | 6 |
Mozgás és szellemi fejlődés | 7 |
Tápanyagok | 11 |
Építő anyagok | 11 |
Védő tápanyagok | 14 |
Vitaminok | 14 |
Vízben oldódó vitaminok | 15 |
Zsírban oldódó vitaminok | 17 |
Nyomelemek | 18 |
Kalorikus tápanyagok | 18 |
Mi történik a tápanyagokkal a szervezetben? | 20 |
Az emésztőcsatorna | 20 |
Az emésztés | 20 |
Felszívódás | 26 |
Mit kell tudni a tápanyagszükségletről? | 28 |
Mi okoza az éhségérzetet? | 28 |
Hogyan függ össze a fejlődés a táplálással? | 30 |
A gyermek étrendje | 32 |
Az étrend változatossága | 34 |
Szezonális tényezők | 35 |
A táplálkozás ritmusa, étkezési szokások | 36 |
Az étkezés kultúrája | 39 |
Az "étvágytalan" gyermek | 42 |
Betegséggel összefüggő étvágytalanság | 45 |
Mit egyen a beteg gyermek? | 46 |
A lázas beteg étrendje | 46 |
Mit egyen a hasmenéses gyermek? | 48 |
Néhány szó a táplálkozási túlérzékenységről | 51 |
Fájdalom a szájüregben | 53 |
A táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében | 54 |
Mit kell tudni az élelmiszerekről? | 55 |
Hús | 55 |
Zsiradékok | 58 |
Tej és tejtermékek | 58 |
Tejpor, tejkonzervek | 59 |
Tojás | 62 |
Gabonaneműek | 63 |
Zöldségfélék | 64 |
Gyümölcsök | 69 |
Ételízesítő szerek | 72 |
Tartósított készítmények | 74 |
Mélyhűtött készítmények (mirelit) | 74 |
Konzervek | 77 |
Gyümölcsszörpök | 78 |
Az élelmezés higiénéje | 82 |
Személyi higiéne | 82 |
A konyha higiénéje | 83 |
Tárolás | 85 |
Az edényzet higiénéje | 87 |
Mi történjék a megmaradt étellel? | 89 |
Az otthon és a bölcsöde kapcsolata | 90 |
A bölcsődei élelmezés perspektívája | 95 |
Konyhatechnikai eljárások | 97 |
Gőzölés | 99 |
Párolás | 100 |
Forrázás | 100 |
Főzés | 100 |
Lazítási eljárások | 101 |
Formaadás | 103 |
Felfújtak, pudingok | 104 |
Mit egyen a gyermek? | 104 |
Hogyan fűszerezzünk, ízesítsünk? | 106 |
Gyümölcslevek készítése | 108 |
Tejhígítások | 110 |
Hogyan készítsük el a tejhígításokat | 110 |
Savanyított tej | 112 |
Citromsavas tej | 112 |
Invertcukor | 113 |
Tejkészítmények mellett mivel etessük a csecsemőt? | 114 |
Gyógytáplálékok | 117 |
Gyárilag előállított tápszerek | 118 |
A csecsemő táplálásához szükséges edényfelszerelés | 119 |
Bölcsődében dolgozó felnőttek élelmezése | 120 |
A nyersanyag kiszabás helyes módszere és szempontjai | 123 |
Naponta szükséges alap-élelmianyagok | 124 |
Hetenként 2-4 alkalommal felhasználásra kerülő élelmianyagok | 125 |
A tápanyagértékelés módszere és jelentősége | 127 |
A kalória- és tápanyagszámítás gyakorlati módszere | 128 |
Adatgyűjtés | 128 |
Csoportosítás - veszteségek | 128 |
Kiszámítás | 129 |
Értékelés | 131 |
Bölcsődéskorú (1-3 év) gyermekek étlapmintái | 135 |
Tavaszi étrendi javaslat | 135 |
Nyári étrendi javaslat | 137 |
Őszi étrendi javaslat | 139 |
Téli étrendi javaslat | 142 |
Étlaptervezés és anyagkiszabás 1-3 éves gyermekek részére | 145 |
Főzelékfélék | 145 |
Rakott-töltött főzelékek | 152 |
Levesek | 154 |
Húsételek | 158 |
Mártások-köretek | 161 |
Saláták, kompótok | 165 |
Tészták, felfújtak, pudingok, édességek | 167 |
Gyümölcs-vitaminlé | 176 |
Turmix-italok gyümölcs- és főzeléklevekből | 178 |
Reggeli italok - uzsonnák | 180 |