1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű szőlészeti és borászati ismeretek

Szerző
Lektor
Kecskemét
Kiadó: FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím: Szaktanácsadási füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-219-678-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő- és bortudományok sokat változtak az elmúlt évtizedben. Ugyanannyit alakultak, mint amennyire a szőlő- és borszektor is fejlődött. Komplexebbé lettek, fejlődésük felgyorsult,... Tovább

Előszó

A szőlő- és bortudományok sokat változtak az elmúlt évtizedben. Ugyanannyit alakultak, mint amennyire a szőlő- és borszektor is fejlődött. Komplexebbé lettek, fejlődésük felgyorsult, piacorientálttá változott. Ezeket a változásokat nem könnyű követni, még nehezebben ebben eligazodni. A bortermékek száma nőtt, ugyanakkor jelentősen koncentrálódott is. Ez a folyamat a termelésre és a borpiacra egyaránt igaz. Természetesen ezek a folyamatok eltérő módon jelennek meg a nemzetközi, vagy mondhatjuk, hogy a globalizált piacon és másképpen egy-egy lokális színtéren. A globalizáció és a koncentráció világában kell az új utakat, a megoldásokat megtalálni.
Ebben a tekintetben a tudásunk összegyűjtése, rendezése nélkülözhetetlen feladat. Ezt a tudást érthető, alkalmazható formában átadni, a termelőket a lényeges feladatokról és a megfelelő megoldásokról tájékoztatni egy rendkívül nemes feladat, egyben nagyon nehéz vállalkozás is. Ez a könyv erre tesz kísérletet. Szándékunk szerint olyan ismereteket tartalmaz, ami a mai szőlő- és bortermelésben nélkülözhetetlen. Ezen felül igyekszik összekötni a szőlőt a borral, a bort a piaccal. Vissza

Tartalom

Bevezetés4
A szőlőtermesztés aktuális problémái és megoldásai5
Szőlőtermő vidékeink éghajlati adottságai5
A szőlőültetvények szaporítóanyaga10
Fajtaváltás termő ültetvényeknél10
Fajtaszerkezet11
A rezisztens csemegeszőlő-fajták12
Művelés- és metszőmódok20
Az anyatelepek és a törzsszőlők20
Borszőlőt termő ültetvények22
Csemegeszőlő ültetvények23
Metszésmód és a metszés szabályai23
A szőlőültetvények víz- és tápanyagellátása26
Környezetkímélő szőlőtermesztés27
A szőlőfeldolgozás és borkészítés legújabb módszerei28
A szüret28
A szőlőfeldolgozás legújabb módszerei30
A fehér szőlő feldolgozásának korszerű technológiái32
A vörös bor készítésének korszerű technológiái34
A borkezelés és érlelés korszerű technikája és technológiája36
Alapvető pinceműveletek36
Iskolázó pinceműveletek38
A világ jelentősebb borkülönlegességeinek készítés-technológiája48
Tokaji különleges borok és készítéstechnológiájuk48
A portói borok készítése és típusai49
Sauternes-i borok készítése és típusai52
Tendenciák és sajátosságok a szőlő- és borgazdaságban54
Termelési és integrációs háttér54
Piaci és fogyasztási tendenciák a szőlő és borgazdaságban60
Nemzetközi borpiaci tendenciák60
A borpiac fejlődési formái64
A magyar borpiac67
A borfogyasztás jellemzői70
A fogyasztó szokások és a borfogyasztók szegmentálása73
Az Uniós csatlakozás közvetlen és közvetett hatásai79
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem