kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 201 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-336-930-4 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
Szállásszolgáltatás | |
A turizmus alapfogalmai | 11 |
A szálloda fogalma | 15 |
A nemzetközi szállásszolgáltatás története | 15 |
A magyar szállásszolgáltatás története | 16 |
A Duna Intercontinental Hotel megnyitása (Olvasmány) | 17 |
A Budapest Hilton Hotel megnyitása (Olvasmány) | 18 |
A hazai szállásszolgáltatás jelenlegi helyzete | 18 |
A Hotel Corvinus Kempinski megnyitása (Olvasmány) | 19 |
A hazai szállásszolgáltatás fejlesztési irányai, feladatai | 20 |
A turizmus és a szállásszolgáltatás jelentősége a nemzetgazdaságban | 22 |
A Magyar Nemzeti Bank és a KSH statisztikái, 1996-2001. (Olvasmány) | 22 |
A privatizáció hatása a szállásszolgáltatásban | 23 |
Néhány jelentősebb szálláshely és a nemzeti szállodalánc privatizációja (Olvasmány) | 23 |
A hazai szállásszolgáltatás fejlődési tendenciája | 24 |
Európa egyesítésének gondolata, Rotterdami Erasmus (Olvasmány) | 24 |
A turizmus helye az Európai Unióban | 24 |
A nemzetközi szállodaláncok és hazai tagszállodáik | 27 |
A Globális Helyfoglalási Rendszerekről (GDS) (Olvasmány) | 27 |
A Hilton Hotels Corporation megalakulása (Olvasmány) | 27 |
A francia Accor szállodalánc megalakulása (Olvasmány) | 28 |
A Marriott International megalakulása (Olvasmány) | 29 |
A nemzetközi szállodaláncok és tagszállodáik együttműködése | 30 |
Az együttműködés formái | 30 |
Az együttműködés előnyei | 31 |
A szállásszolgáltatás érdekképviseleti szervei | 31 |
Az érdekképviseleti szervek megalakulásának előzményei, célja (Olvasmány) | 31 |
A Magyar Szállodaszövetség megalakulása, célja | 32 |
A szakma egyéb érdekképviseleti szervei, céljaik | 33 |
Szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése | 34 |
A szállásadó üzemek rendeltetés szerinti csoportosítása | 34 |
A timeshare (csereüdültetés) rendszeréről (Olvasmány) | 36 |
Az Ifjúsági Turistaszállásokról (Youth Hostel) (Olvasmány) | 41 |
A szállásadó üzemek nemzetközi minőségi csoportosítása, osztályba sorolása | 43 |
A magyar szállodaláncok minőségi előírásai, a szálláshelyek osztályba sorolásának feltételei | 43 |
A fakultatív szolgáltatások és pontszámaik (Olvasmány) | 50 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 52 |
A szálláshelyek üzemeltetésének tárgyi és személyi feltételei | 53 |
A szálláshelyek létesítésének tárgyi feltételei | 53 |
A szállodalétesítés előkészítése, marketingfeladatok | 53 |
Beruházási program, üzleti terv készítése és célja | 55 |
A szállodalétesítmények megvalósítása, épülete, műszaki berendezései | 63 |
A korszerű szálloda épülete, helyiségei, berendezései | 65 |
A szálloda épülete | 65 |
A szállodaépület bejáratai | 67 |
A vendégfogadás helyiségei, berendezései, technikai eszközei | 68 |
Az elszállásolás helyiségei, a vendégszobák típusai, a fürdőszobák kialakítása, berendezése | 71 |
Közlekedőutak, folyosók kialakítása | 74 |
Emeleti szervizhelyiségek | 74 |
Az ellátás, vendéglátás helyiségei, berendezései | 75 |
Egyéb szolgáltatótevékenységek helyiségei, berendezései | 80 |
Az üzemeltetés helyiségei, berendezései | 82 |
A szállodalétesítmény üzembe helyezése | 84 |
A szervezeti és működési szabályzat célja, készítése | 86 |
A személyi feltételek megteremtése, létszám- és munkaerő-szükséglet | 89 |
Egyéb szálláshelyek működésének feltételei | 90 |
A szállodai dolgozókkal szemben támasztott követelmények | 94 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 94 |
A szállodai üzemeltetés ügyviteli rendjének munkafolyamatai | 96 |
A szállodai számítógépes rendszerek és alkalmazásuk | 97 |
A szálláshelyek alaptevékenységeinek rendszerezése, ismertetése | 99 |
Földszinti munkakörök és feladatok (Front Office) tevékenység | 100 |
Az EMU megalakulása, az euró bevezetése (Olvasmány) | 112 |
Emeleti munkakörök és feladatok (House Keeping) tevékenység | 116 |
Az ellátás munkafolyamatai (Food and Banquett) tevékenység | 120 |
Reggeliztetés, fél-, teljes panzió, á la carte étkezések lebonyolítása a szállodában | 120 |
Szobaszerviz, rendezvényszervezés, egyéb vendéglátási szolgáltatások | 122 |
Egyéb szolgáltatások munkafolyamatai | 126 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 133 |
Járulékos, kiegészítő tevékenységek munkafolyamatai | 134 |
A szállodai szociális intézkedésekről (Olvasmány) | 136 |
Egyéb szálláshelyek munkafolyamatai | 137 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 138 |
A szállodaüzem irányítása, vezetése | 139 |
A hotelmenedzsment | 139 |
A szállodai vezetők tevékenysége, munkakörei, feladatai | 140 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 143 |
A szállodaüzemeltetésre vonatkozó jogszabályok | 144 |
A szálloda üzemeltetésére, létesítésére vonatkozó törvények | 144 |
A szállodák és vendégeik, üzleti partnereik kapcsolatának jogi szabályozása | 149 |
A szállodák és alkalmazottaik munkaviszonyának jogi szabályozása | 151 |
Munkavállalók kártérítési kötelezettsége, dolgozók anyagi felelőssége a szállodában | 152 |
A szállodai dolgozók adózási előírásai | 153 |
A borravaló kérdéséről (Olvasmány) | 154 |
A szálláshelyek működésének gazdálkodási rendjére vonatkozó jogszabályok | 155 |
A szálláshelyek üzemelésére vonatkozó egyéb jogszabályok, szakhatósági rendelkezések | 156 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 159 |
A szállodai ügyvitel | 160 |
Ügyvitelszervezési feladatok | 160 |
A hotel-journak (a szállodai bevétel-elszámolás) ellenőrzésének rendje | 161 |
A foglaltság ellenőrzése | 162 |
A szállodák működésének belső ellenőrzése | 163 |
A szálláshely-értékesítés és az utazási irodák kapcsolata | 165 |
A kereskedelmi szálláshelyek piackutatása, piacszegmentálása, összehasonlítása a konkurenciával | 166 |
Egyéb szálláshelyek ügyvitele | 170 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 170 |
A szálloda gazdálkodási rendje | 171 |
Információáramlás a szállodában | 171 |
A szállodai gazdasági rendszer | 173 |
A szállodai férőhely-gazdálkodás formái és eszközei | 177 |
Szállodai PR-tevékenység (Public Relatins) alkalmazása | 178 |
A szállodai értékesítés egyéb eszközei | 182 |
Árpolitika alkalmazásának módszere | 184 |
A szállodák és utazási irodák üzleti kapcsolatrendszere | 188 |
Szállodák és utazási irodák együttműködési formái, értékesítési szerződések | 190 |
A szállodai üzleti eredmény kimutatása, hatékonysági mutatók | 193 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 197 |
Munkavédelem, biztonságszolgálat a szállodában | 198 |
Munkavédelem, egészségügy, környezetvédelem a szállodában | 198 |
Biztonságvédelem a szállodában, rendészeti tevékenység | 200 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 202 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.