kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 232 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-337-051-3 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
A vendéglátás és a turizmus alapfogalmai | |
A vendéglátás alapfogalmai | 11 |
A vendéglátás történeti áttekintése | 11 |
A vendéglátás tevékenységi körei | 14 |
A vendéglátó egységek árubeszerzése | 14 |
A beszerzett és átvett nyersanyagok raktározása | 15 |
A beszerzett nyersanyag feldolgozása, a termelés | 15 |
A vendéglátó üzletek értékesítése | 17 |
A vendéglátó üzletek szolgáltatása | 18 |
A vendéglátás tárgyi feltételei | 18 |
Az üzletek csoportosítása üzletkör szerint | 19 |
Melegkonyás vendéglátó üzletek | 19 |
Az üzletek kategorizálásának, minőségi besorolásának szempontjai | 20 |
A vendéglátó tevékenység személyi feltételei | 21 |
A vendéglátó dolgozókkal szemben támasztott követelmények | 22 |
A vendéglátás és a környezetvédelem | 22 |
A turizmus alapfogalmai | 23 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 28 |
Szállásszolgáltatás | |
A szálloda fogalma | 29 |
A nemzetközi szállásszolgáltatás kialakulásának története | 29 |
A magyar szállásszolgáltatás története | 30 |
A Duna Intercontinental Hotel megnyitása | 32 |
A Budapest Hilton Hotel megnyitása | 33 |
A hazai szállásszolgáltatás jelenlegi helyzete | 33 |
A Hotel Corvinus Kempinski megnyitása | 34 |
A hazai szállásszolgáltatás fejlesztési irányai, feladatai | 35 |
A Four Seasons Hotel megnyitása | 36 |
A turizmus és a szállásszolgáltatás jelentősége a nemzetgazdaságban | 38 |
A Magyar Nemzeti Bank és a KSH statisztikái, 1996-2007 | 38 |
A privatizáció hatása a szállásszolgáltatásban | 40 |
Néhány jelentősebb szálláshely és a nemzeti szállodalánc privatizációja | 40 |
A hazai szállásszolgáltatás fejlődési tendenciája | 41 |
Európa egyesítésének gondolata, Rotterdami Erasmus | 41 |
A turizmus helye az Európai Unióban | 41 |
Az EU turizmuspolitikájának megújulása, fejlődési tendenciája | 44 |
Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia | 45 |
Nemzetközi szállodaláncok és hazai tagszállodáik | 46 |
A globális helyfoglalási rendszerekről (GDS) | 46 |
A Hilton Hotels Corporation megalakulása | 47 |
A francia Accor szállodalánc megalakulása | 48 |
A Marriott International megalakulása | 48 |
A nemzetközi szállodaláncok és tagszállodáik együttmáködési formái | 49 |
Az együttműködés formái | 49 |
Az együttműködés előnyei | 50 |
A szállásszolgáltatás érdekképviseleti szervei | 50 |
Az érdekképviseleti szervek megalakulásának előzményei, célja | 50 |
A Magyar Szállodaszövetség megalakulása, célja | 51 |
A szakma egyéb érdekképviseleti szervei, céljaik | 52 |
Szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése | 53 |
A szállásadó üzemek rendeltetés szerinti csoportosítása | 53 |
A timeshare (csereüdültetés) rendszeréről | 55 |
Az ifjúsági turistaszállásokról (youth hostel) | 60 |
A szállásadó üzemek nemzetközi minőségi csoportosítása, osztályba sorolása | 61 |
A magyar szállodaláncok minőségi előírásai, a szálláshelyek osztályba sorolásának feltételei | 62 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 70 |
A szálláshelyek üzemeltetésének tárgyi és személyi feltételei | |
A szálláshelyek létesítésének tárgyi feltételei | 71 |
A szállodalétesítés előkészítése, marketingfeladatok | 71 |
Beruházási program, üzleti terv készítése és célja | 74 |
A szállodalétesítmények megvalósítása, épülete, műszaki berendezései | 82 |
A korszerű szálloda épülete, helyiségei, berendezései | 83 |
A szálloda épülete | 83 |
A szállodaépület bejáratai | 85 |
A vendégfogadás helyiségei, berendezései, technikai eszközei | 86 |
A szállodahall kialakítása | 86 |
A recepciós pult technikai berendezései | 87 |
Szállodahallban létesített egyéb üzletek | 88 |
Az elszállásolás helyiségei, a vendégszobák típusai, a fürdőszobák kialakítása, berendezése | 89 |
A vendégtér és a vendégszobák szellőzése | 89 |
A vendégszobák, fürdőszobák megvilágítása | 89 |
A vendégszobák, fürdőszobák burkolása | 89 |
A vendégszobák, fürdőszobák méretezése, berendezése | 90 |
A vendégszobai, fürdőszobai textíliák | 91 |
Közlekedőutak, folyosók kialakítása | 92 |
Emeleti szervizhelyiségek | 92 |
Az ellátás, vendéglátás helyiségei, berendezései | 93 |
A szobaszerviz helyisége | 94 |
A reggelizőterem | 94 |
A drinkbár | 95 |
Az éttermek | 95 |
A különtermek | 96 |
Egyéb szolgáltatótevékenységek helyiségei, berendezései | 98 |
A házi mosoda, vegytisztító helyisége és berendezései | 98 |
A garázs helyisége, berendezései | 98 |
A gyógyászat helyiségei, berendezései | 99 |
Az üzemeltetés helyiségei, berendezései | 100 |
Az ügyviteli, gazdasági irodák | 100 |
A raktárhelyiségek kialakítása, berendezéseik | 100 |
A biztonsági szolgálat, rendészet helyisége, berendezései | 101 |
A szociális helyiségek | 101 |
Egyéb járulékos helyiségek | 102 |
A szállodalétesítmény üzembe helyezése | 102 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 104 |
A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) célja, készítése | |
Személyi feltételek megteremtése, létszám- és munkaerő-szükséglet | 108 |
Egyéb szálláshelyek működésének feltételei | 109 |
A szállodai dolgozókkal szemben támasztott követelmények | 113 |
A szállodai üzemeltetés ügyviteli rendjének munkafolyamatai | 114 |
A szállodai számítógépes rendszerek és alkalmazásuk | 115 |
A szálláshelyek alaptevékenységeinek rendszerezése, ismertetése | 118 |
Földszinti munkakörök és feladatok, front office tevékenység | 118 |
Az EMU megalakulása, az euró bevezetése | 130 |
Emeleti munkakörök és feladatok (house keeping) tevékenység | 134 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 140 |
Az ellátás munkafolyamatai (food and banquett) tevékenység | |
Reggeliztetés, fél- és teljes panzió, á la carte étkezések lebonyolítása a szállodában | 141 |
Szobaszerviz, rendezvényszervezés, egyéb vendéglátási szolgáltatások | 143 |
Szobaszerviz | 143 |
Rendezvényszervezés | 145 |
Egyéb szolgáltatások munkafolyamatai | 147 |
A járulékos, kiegészítő tevékenységek munkafolyamatai | 155 |
A szállodai szociális intézkedésekről | 158 |
Egyéb szálláshelyek munkafolyamatai | 158 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 160 |
A szállodaüzem irányítása, vezetése | |
A hotelmenedzsment | 161 |
A szállodai vezetők tevékenysége, munkaköre, feladatai | 162 |
Az általános igazgató feladatai | 162 |
Az értékesítési igazgató feladatai | 162 |
A gazdasági igazgató tevékenysége, feladatai | 163 |
Az éttermi igazgató tevékenysége | 163 |
A műszaki igazgató tevékenysége | 164 |
A szállodai biztonsági szolgálat vezetőjének tevékenysége | 164 |
A személyügyi és tréningvezető tevékenysége | 164 |
A szállodaüzemeltetésre vonatkozó jogszabályok | 165 |
A szálloda üzemeltetésére, létesítésére vonatkozó törvények | 165 |
A szállodák és vendégeik, üzleti partnereik kapcsolatának jogi szabályozása | 172 |
A szállodák és alkalmazottaik munkaviszonyának jogi szabályozása | 174 |
A munkavállalók kártérítési kötelezettsége, a dolgozók anyagi felelőssége a szállodában | 175 |
Pénz- és értékkezelők kártérítési felelőssége - széfkezelés is | 175 |
Leltárfelelősség a munkavállaló kezelésébe adott készletek esetén | 175 |
A szállodai dolgozók adózási előírásai | 176 |
A borravaló kérdéséről | 177 |
A szálláshelyek működésének gazdálkodási rendjére vonatkozó jogszabályok | 178 |
A szálláshelyek üzemelésére vonatkozó egyéb jogszabályok, szakhatósági rendelkezések | 179 |
Egyéb szakmai intézkedések | 180 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 182 |
A szállodai ügyvitel | |
Ügyvitel-szervezési feladatok | 183 |
A hotel-journal (a szállodai bevételelszámolás) ellenőrzésének rendje | 184 |
A foglaltság ellenőrzése | 185 |
A szállodák műköédésnek belső ellenőrzése | 186 |
A szálláshely-értékesítés és az utazási irodák kapcsolata | 188 |
A kereskedelmi szálláshelyek piackutatása, piacszegmentálása, összehasonlítás a konkurenciával | 189 |
Egyéb szálláshelyek ügyvitele | 192 |
A szálloda gazdálkodási rendje | 193 |
Információáramlás a szállodában | 193 |
A szállodai gazdasági rendszer | 195 |
Számviteli feladatok | 195 |
Pénzügyi feladatok | 196 |
Tervezés és statisztika a szállodában | 197 |
Anyag- és eszközelszámoltatási feladatok | 197 |
Munkaügyi, bérszámfejtési feladatok | 198 |
A szállodai férőhely-gazdálkodás formái, eszközei | 199 |
Értékesítési tevékenység (sales and marketing department) | 199 |
Szállodai PR-tevékenység (Public Relations) alkalmazása | 200 |
A szállodai PR-tevékenység lehetséges reklámeszközei | 201 |
A szállodai értékesítés egyéb eszközei | 205 |
Study Tour alkalmazása | 205 |
Közvetlen levél (direct mail) alkalmazása | 206 |
A személyes megkeresés módszere | 206 |
Kül- és belföldi üzletszerző utak | 208 |
Az árpolitika alkalmazásának módszere | 207 |
Az árképzés fogalma | 207 |
Sales promotion programok, package-árak alkalmazása | 209 |
A szállodai árkonstrukciók | 210 |
Árengedmények alkalmazása az árképzésben | 211 |
A szállodák és utazási irodák üzleti kapcsolatrendszere | 212 |
Utazási iroda (tour operator) | 213 |
Utazási ügynökség | 213 |
Idegenforgalmi szolgáltató iroda | 213 |
Szállodák és utazási irodák együttműködési formái, értékesítési szerződések | 214 |
Kontingensszerződés | 214 |
Eseti, konkrét szobarendelés módszere | 214 |
A free sale (szabad értékesítés) rendszere | 216 |
Az opció | 217 |
Szállodai üzleti eredmény kimutatása, hatékonysági mutatók | 218 |
Szemléltető példák | 218 |
Összefoglaló feladatok, kérdések | 222 |
Munkavédelem, biztonságszolgálat a szállodában | |
Munkavédelem, egészségügy, környezetvédelem a szállodában | 223 |
Biztonságvédelem a szállodában, rendészeti tevékenység | 225 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 227 |
Szakszótár | 228 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.