1.068.031

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű piramisrendszerek az egészséges táplálkozáshoz és életmódváltáshoz

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 269 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-226-133-1
Megjegyzés: Színes ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 3036.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az egészség érték, amit csak kiegyensúlyozott táplálkozással, harmonikus életvitellel és megfelelő mozgással tudunk megőrizni. A könyv e célok megvalósításához nyújt segítséget. A korszerű, legújabb nemzetközi piramisrendszerek ismertetésével mindazokhoz szól, akik az egészséges táplálkozás elsajátítására, maguk, családjuk és embertársaik egészségének megőrzésére, és a harmonikus életvitel megvalósítására törekszenek.

Tartalom

ELŐSZÓ 13
MEGVÁLTOZTATHATÓ-E EGY TRAGIKUS JÖVŐKÉP? 15
A Janus-arcú táplálkozás 17
„Kunyhó, olaj-mécs, munka, éhség" 17
Hárommillió koldus országából a hatmillió túlsúlyos országa 20
Mit mutatnak a statisztikai adatok? 21
Mit igazolnak a kísérleti és a táplálkozás-élettani megfigyelések? 22
Csökkenthető-e megfelelő táplálkozással az infarktusos halálozás? 24
I. A TÁPLÁLKOZÁS MINT BIOLÓGIAI SZÜKSÉGLET 25
Hogyan hasznosítsuk ezt a tekintélyes mennyiséget? 25
A SZERVEZET A MŰKÖDÉSÉHEZ ENERGIÁT IGÉNYEL 26
Az ideális vagy kívánatos testtömeg 27
Energiaszükségletünk 29
A TESTÉPÍTŐ FEHÉRJÉK 34
A fehérjék építőkövei 34
A komplettálás tudománya 35
Mennyi fehérjét tartalmazzon étrendünk? 35
Földünk legégetőbb problémája 37
Új fehérjeforrások 37
OPTIMÁLIS-E SZÉNHIDRÁTFOGYASZTÁSUNK? 39
Az emészthető szénhidrátok 39
Nem emészthető szénhidrátok 40
Az elhízásért a finomított élelmiszerek is felelősek 41
A TÚLZOTT ZSÍRFOGYASZTÁS IS KOCKÁZATI TÉNYEZŐ 44
A zsírsavak telítettségük alapján is feloszthatók 44
Mit tanulhatunk az eszkimóktól? 45
Mennyi legyen a napi zsiradékfogyasztásunk? 46
A koleszterin a viták kereszttüzében 46
Miért indokolt a zsírszerű anyagok családjába tartozó koleszterin szerepét
kiemelni? 47
VITAMINFORRADALOM
Vitamintörténelem 50
A második vitaminforradalom 51
„A három testőr" 52
A C-VITAMIN-SZÜKSÉGLETRŐL 54
Mitől függ C-vitamin-szükségletünk? 54
Egy expedíció halála 55
A C-vitamin és a fittség 56
Vitaminbombázás a szervezet ellen 56
AZ A-VITAMIN-HIÁNY VESZÉLYEI 58
Az A-vitamin-források 59
Szomorú tények az A-vitamin-hiány következményeiről 60
A KALCIUM-ANYAGCSERÉT SZABÁLYOZÓ D-VITAMIN 62
AZ E-VITAMIN SOKOLDALÚ HATÁSA 64
A MAGZATVÉDŐ FOLSAV 67
ÁSVÁNYI ANYAGOK - ÉLETFONTOS TÁPANYAGOK
A NÁTRIUM ÉS A KÁLIUM - AZ ÉLET SÓI 71
Sóból is megárt a sok 71
Élelmiszereink sótartalma 71
Miért káros a túlzott sófogyasztás? 74
Sófogyasztás és magas vérnyomás 74
A nátrium és a kálium aránya is fontos 75
A „Csökkentett nátriumtartalmú só" 78
A CSONTÉPÍTÖ KALCIUM 80
MIKROELEMEK A CSONTKÉPZÉS SZOLGÁLATÁBAN 81
A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERT VÉDŐ MAGNÉZIUM 82
A magasabb magnéziumszinthez alacsonyabb koleszterin társul 82
Magnézium az „antistressz elektrolit" 84
Hogyan jutunk magnéziumhoz? 85
SZÁZMILLIÓK BETEGSÉGE A VASHIÁNY 88
Veszélyeztetett életkorok 89
Földünk egyik leggyakoribb betegsége 89
Milyen táplálékból fedezzük vasszükségletünket? 90
A VÉDŐ KOLESZTERINSZINTET EMELŐ CINK 91
A MANGÁN FŐ FORRÁSA A TELJES ŐRLÉSŰ LISZTBŐL KÉSZÜLT KENYÉR 93
A RÉZ-CINK ARÁNY ELTOLÓDÁSA IS KOCKÁZATI TÉNYEZŐ 95
ANYAGOK, AMIKBŐL A MILLIGRAMM TIZEDRÉSZE IS ELEGENDŐ 98
A króm a nikotinsav párja 98
A szelén a legújabb esszenciális mikroelem 98
Jódszegény ivóvizeink 100
A jódellátás nem csak hazai probléma 101
TOXIKUS NEHÉZFÉMEK IS VESZÉLYEZTETIK AZ EGÉSZSÉGET 102
Miért káros az ólommal szennyezett paprika? 102
A vese kadmiumtartalma a dohányzóknál magasabb 104
II. ÚTMUTATÓ PIRAMISOK A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉS EGÉSZSÉGES
TÁPLÁLKOZÁSHOZ 107
Változtassuk vagy javítsuk táplálkozásunkat? 107
A KI EGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS IRÁNYELVEI 111
Az élelmiszerek mennyiségének felhasználási javaslata 113
Antioxidáns piramisrendszer 115
ÚJ TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMISRENDSZEREK SZÜLETÉSE 121
Mi jellemzi a hagyományos, egészséges mediterrán táplálékpiramist? 122
Hazai fogyasztási szokások a mediterrán étrendben 124
A hagyományosan egészséges latin-amerikai piramisrendszer 126
Ázsiai piramisrendszer 127
Az egészséges vegetáriánus piramisrendszer 129
Módosítások a hagyományos piramisrendszerben 130
Hazai táplálkozási Sulinet-programok 132
MyPyramid.gov. Az én útmutató piramisom 134
Piramisrendszer a gyermekek számára 137
ÉLELMISZEREINK TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI MEGÍTÉLÉSE 140
Gabonaipari termékek 140
Viták a kenyérfogyasztásról 141
„A barna kenyér fogyaszt" 142
Miért értékes a rostban gazdag barna kenyér? 142
A B-vitamin forrása a barna kenyér 143
Vélemények a barnakenyér-fogyasztás előnyeiről 144
VÉDŐPAJZSOK KORUNK HIÁNYBETEGSÉGEI ELLEN 146
Az étkezési búzakorpa 146
Étkezési búzacsíra 147
Zabpehely és zabliszt 148
Egyéb őrlemények 149
MIÉRT CSERÉLTE FEL A KIRÁLYI ÉTKET DÁNIEL PRÓFÉTA FŐZELÉKRE? 153
Zöldpaprika a reggelinél 152
Az éhezést megszüntető burgonya 153
A hüvelyesek „zászlós hajója", a szója 154
„EBÉD GYÜMÖLCS NÉLKÜL - ÜNNEP ZENE NÉLKÜL" 157
TÁPLÁLÉKUNK BÖLCSŐTŐL A SÍRIG 162
A tej kiemelt szerepe összetételében rejlik 162
A tej a vádlottak padján 163
Miért hátrányos a kalcium- és tejfogyasztásunk csökkenése? 165
ÉVENTE HÁROMSZÁZ DARAB TOJÁST FOGYASZTUNK 168
A tojás biológiai értéke 168
Miben különbözik a lágy és a kemény tojás? 169
A HÚSOK ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNYEK A FEHÉRJÉK ÉS ZSÍROK HORDOZÓI 170
A rejtett zsiradékok 170
Amitől a húsok emésztése függ 171
Húsfogyasztások ajánlása a piramisrendszerekben 172
ZSÍRBÓL CSAK A FELÉT 177
A telített és telítetlen zsírsavak aránya 175
CSÖKKENTSÜK A CUKORFOGYASZTÁST 179
Az üdítőitalok „luxus energiája" 179
Túlzott cukorfogyasztás óvodás korban 180
Cukorhelyettesítő anyagok 183
A KÉT ÉVEZREDET MEGÉRT REFORMÉTRENDEK 182
Miért érdeklik a ma emberét a reformétrendek? 182
Egy sikeres táplálkozási kísérlet 183
A VEGETÁRIÁNUS ÉTREND 184
A növényi táplálékok előnye 185
A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai 185
Tej, tejtermékek és a tojás, mint kiegészítő táplálékok 187
A MAKROBIOTIKÁRÓL
A makrobiotika professzora 190
A zen-makrobiotika 191
Az ellentétek törvénye 192
Ami megszívlelendő 193
A HAY-FÉLE „ELVÁLASZTÓ DIÉTA" 195
BICSÉRDIZMUS ÉS A SCHNITZER-FÉLE „INTENZÍV ÉTREND" 197
Mire következtethetünk az ellentmondásokból? 197
III. ÚTMUTATÓ PIRAMIS AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ 199
ARÁNYOK A TÁPLÁLKOZÁSBAN 201
Az egyes tápanyagok arányai 201
A zsírsavak aránya 202
A szénhidrátok aránya 202
Arányok az ásványi anyagok fogyasztásában 203
Egyes tápanyagok és a vitaminszükséglet aránya 203
AZ ÉTELEK ÉLVEZETI ÉRTÉKE 205
Az ételek élvezeti értékéről 205
Miből tevődik össze az élvezeti érték? 206
Ételeink hőmérsékletére is figyelni kell 207
Ízérzetünket befolyásolja a megszokottság 207
Miért fontos a változatosság? 208
Az élvezeti értéket fokozza a fűszerezés 208
A fűszerek élettani hatása 208
A TÁPLÁLKOZÁSI RITMUS 210
Segítsük a szabályozórendszerünk munkáját 210
Ami ellen gyakran vétünk 211
Hogyan alakítsuk ki a helyes táplálkozási ritmusunkat? 211
MUNKA ÉS PIHENÉS EGYENSÚLYA 214
Szükséges a rendszeres testmozgás 215
A mozgáshiány gyógyszere csakis a mozgás lehet! 216
A szabadidő ésszerű felhasználásáról 216
A KÁROS STRESSZHATÁSOK KIVÉDÉSE 219
Mit tehetünk a káros stresszhatások kivédésére? 220
Az egészséges derű 221
A SZENVEDÉLYBETEGSÉGEKET KÖNNYEBB MEGELŐZNI, MINT GYÓGYÍTANI 223
DOHÁNYZÁS VAGY EGÉSZSÉG 225
Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójának felhívása 227
Hogyan lehetne a cigarettafogyasztást csökkenteni? 228
A LEGNAGYOBB HAZUGSÁG 230
Amit a statisztikai adatok mutatnak 232
Mit tehetünk a túlzott alkoholfogyasztás ellen? 233
A FIATALOK EGÉSZSÉGE A JÖVŐNK GAZDAGSÁGA 235
Szerves oldószerek (szipózás) 236
Barbiturát-alkohol típusú függőség 236
Ópium típusú függőség 237
Morfin 237
Heroin 238
Kokain típusú függőség 238
Crack 238
Amfetamin típusú függőség 239
Cannabis típusú függőség 239
Hasis 240
Hallucinogén típusú függőség 241
A fiatalok veszélyeztetettsége 241
AZ ALKOHOLMENTES ITALOK 243
Ásványvizek és gyógyvizek 243
A gyógyvizek élettani hatása 244
A fáradtságérzést csökkentő gyümölcslevek 245
Miért népszerűek a Cola-italok? 246
A kávé népszerűsége 247
Örömforrásuk lehet a teakultusz kiszélesítése 248
A JÓZAN ÍTÉLŐKÉPESSÉG 251
A józanság fogalma 251
A józan gondolkodásmódnak kell érvényesülnie az életet biztosító környezetünk
védelmében is 255
IRODALOM 259
TÁRGYMUTATÓ 261

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem