kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 323 oldal |
Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
Kötetszám: | 91 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J6-431 |
Bevezetés | 3 |
Optika | 5 |
Kolorimetria | 12 |
A koloriméteres mérések hibalehetőségei | 16 |
Fotometria | 17 |
Koloriméteres és fotométeres eljárások pontossága | 28 |
Spektrofotométerek | 33 |
Néhány élelmiszeriparban használatos fotométeres meghatározás | 38 |
C-vitamin meghatározása élelmiszerekben | 38 |
Élelmiszerek réztartalmának meghatározása | 43 |
Hexozok meghatározása élelmiszerekben | 44 |
Ketohexózok meghatározása | 45 |
Karottintartalom meghatározása répalisztben | 45 |
Lumineszcenciális analízis | 46 |
B1-es vitamin meghatározása tiokróm eljárással | 49 |
Színmérés | 53 |
Lángfotometria | 58 |
A lángfotometria alkalmazása az élelmiszerkémiában | 69 |
Reológia | 74 |
Bevezetés | 74 |
Reológiai alapismeretek | 75 |
Alapfogalmak | 76 |
A reológia alapegyenletei | 77 |
Ideális komplex reológiai testek | 81 |
Bingham test | 81 |
Maxwell test | 82 |
Reológiai modellek | 84 |
Kelvin test | 85 |
Reológiai mérési módszerek | 86 |
Viszkoziméterek és plasztométerek | 87 |
Penetrométerek | 98 |
Nyújtóerők alkalmazása reológiai vizsgálatoknák | 99 |
Néhány élelmiszeripari szempontból jelentős reológiai módszer | 101 |
Ostwald viszkoziméter | 101 |
MOSZKIP kapilláris viszkoziméter | 101 |
"Emila" rotációs viszkoziméter | 102 |
Höppler-féle mikroplasztométer | 107 |
Höppler-féle rheoviszkoziméter | 111 |
Höppler rheoviszkoziméter | 111 |
Höppler féle kváziviszkoziméter | 115 |
Höppler konzisztorméter | 117 |
Automatikus penetrométer | 121 |
Rheoloborográf | 122 |
Farinográf | 125 |
Néhány élelmiszeripari reológiai mérés | 130 |
Zsíradékok konzisztenciájának vizsgálata Höppler-mikroplasztométerrel | 130 |
Csokoládémassza konzisztenciájának vizsgálata Höppler reoviszkoziméterrel | 131 |
Sajtok reológiai tulajdonságainak vizsgálata Höppler konzisztométerrel | 131 |
Sűrítmények viszkozitásának mérése rotációs viszkoziméterrel | 132 |
Tészta és sikér reológiai tulajdonságainak mérése automatikus penetrométerrel | 133 |
Búzalisztből készült tészta feszültségrelaxációjának vizsgálata | 134 |
Gazometriás (manometriás analízis) | 136 |
Manometria | 137 |
Wartburg manométer | 137 |
Wartburg manométer elmélete és kalibrációja | 139 |
A termobarométer | 142 |
A differenciál manométer | 143 |
Manométer folyadékok | 144 |
Fontosabb gázok meghatározásának módszertani és elvi kérdései | 144 |
A manometriás mérés gyakorlata | 149 |
Gázmeghatározás Van Slyke módszerével | 159 |
Sütőipari gazometriás vizsgálatok fermentométerrel | 164 |
Fermentométer | 164 |
Néhány élelmiszeripari gazometriás meghatározás | 167 |
Enzimes fehérjebontás vizsgálata Wartburg készülékkel | 167 |
Kismennyiségű sav meghatározása Wartburg készülékkel | 168 |
Maillard reakciónál keletkezett primer aminok meghatározása Van Slyke módszerével | 169 |
Búzaliszt precukor és gáztermelőképességének vizsgálata fermentométerrel | 171 |
Polarográfia | 173 |
Általános bevezető ismeretek | 173 |
A polarografálás során végbemenő elektrokémiai reakciók | 175 |
Kationok katódos redukciója | 175 |
Anionok redukciója, ill. oxidációja | 175 |
Komplex fémionok elektrokémiai reakciói | 176 |
Szerves vegyületek reakciói | 176 |
Katalitikus reakciók | 178 |
Egyenáramú polarográfiás eljárások | 180 |
Klasszikus egyenáramú polarográfia | 180 |
Gyors - egyenáram polarográfia | 187 |
Differenciál polarográfia | 188 |
Derivatív polarográfia | 188 |
"Tapintó" ("Taste") polarográfia | 188 |
Potenciosztatikus polarográfia | 189 |
Oszcillográfiás polarográfia | 189 |
Váltóáramú polarográfiás eljárások | 190 |
Szokásos váltóáramú polarográfia | 190 |
Négyszöghullám polarográfia | 191 |
Váltóáramú híd-polarográfia | 191 |
Oszcillografiás polarográfia | 191 |
Kombinát polarográfiás eljárások | 192 |
Inkrementum polarográfia | 192 |
Inverz polarográfia | 192 |
Polarográfia gyakorlata | 192 |
A csepegő higanyelektród | 193 |
Az elektród edények | 193 |
Az alapoldat | 196 |
Polarográfiás készülékek | 203 |
Néhány élelmiszerkémiai és élelmiszeripari polarográfiás meghatározás | 212 |
Élelmiszerek nehézfémtartalmának meghatározása polarográfiásan | 212 |
Jód meghatározása konyhasóban Heyrovsky szerint | 215 |
Aszkorbinsav polarográfiás meghatározása | 215 |
Cisztin meghatározása | 217 |
Aminonitrogén meghatározása | 218 |
Szabad szulfhidril csoportok meghatározása fehérjékben amperometriás titrálással | 219 |
Kromatográfiás módszerek | 220 |
Oszlopkromatográfia | 221 |
Adszorbensek | 225 |
Ioncserélők | 228 |
A megoszlásos kromatográfia hordozó anyagai | 230 |
Molekulaszűrők | 231 |
Az oszlopkromatográfiánál alkalmazott oldószerek | 233 |
Az oszlopkromatográfia néhány metodikai kérdései | 236 |
Az oszlopkromatográfia néhány alkalmazása | 239 |
Papírkromatográfia | 249 |
A papírkromatográfia eszközei és berendezése | 252 |
Kromatográfiás papírok | 254 |
A kromatogramok fejlesztése | 256 |
Hibalehetőségek a papírkromatográfiás munkánál | 262 |
Mennyiségi analízis papírkromatográfiával | 266 |
Elvégzendő vizsgálatok | 267 |
Vékonyrétegkromatográfia | 270 |
Minőségi analízis | 273 |
Mennyiségi analízis | 278 |
Dokumentáció | 279 |
Gázkromatográfia | 279 |
Gázkromatográfiás készülék üzembehelyezése | 284 |
Az anyagok elemzése | 285 |
Elektroforézis | 288 |
A papírelektroforézis elmélette | 289 |
A papírelektroforézis élelmiszerkémiai alkalmazásai | 290 |
A papírelektroforézis berendezései és gyakorlati kivitelezése | 291 |
A ferogram értékelése ERI 10 integrátorral | 294 |
A ferogram értékelése denzitométerrel | 300 |
Elektroforzéises eljárások más hordozóanyagokon | 302 |
Folytonos elektroforézis | 302 |
Elvégzendő elektroforézises vizsgálatok | 303 |
Egyéb módszerek | 304 |
Komplexometriás | 304 |
Általános kérdések | 304 |
Komplexometriás titrálások végpontjelzése | 305 |
A komplexometriás titrálások módszere | 306 |
A komplexometriás titrálások néhány gyakorlati kérdése | 308 |
Néhány élelmiszeripari komplexometriás meghatározás | 314 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.