1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű élelmiszerkémiai és ipari vizsgálati módszerek

Kézirat/Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar Szakmérnöki Tagozat számára

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 323 oldal
Sorozatcím: Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa
Kötetszám: 91
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J6-431
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Optika5
Kolorimetria12
A koloriméteres mérések hibalehetőségei16
Fotometria17
Koloriméteres és fotométeres eljárások pontossága28
Spektrofotométerek33
Néhány élelmiszeriparban használatos fotométeres meghatározás38
C-vitamin meghatározása élelmiszerekben38
Élelmiszerek réztartalmának meghatározása43
Hexozok meghatározása élelmiszerekben44
Ketohexózok meghatározása45
Karottintartalom meghatározása répalisztben45
Lumineszcenciális analízis46
B1-es vitamin meghatározása tiokróm eljárással49
Színmérés53
Lángfotometria58
A lángfotometria alkalmazása az élelmiszerkémiában69
Reológia74
Bevezetés74
Reológiai alapismeretek75
Alapfogalmak76
A reológia alapegyenletei77
Ideális komplex reológiai testek81
Bingham test81
Maxwell test82
Reológiai modellek84
Kelvin test85
Reológiai mérési módszerek86
Viszkoziméterek és plasztométerek87
Penetrométerek98
Nyújtóerők alkalmazása reológiai vizsgálatoknák99
Néhány élelmiszeripari szempontból jelentős reológiai módszer101
Ostwald viszkoziméter101
MOSZKIP kapilláris viszkoziméter101
"Emila" rotációs viszkoziméter102
Höppler-féle mikroplasztométer107
Höppler-féle rheoviszkoziméter111
Höppler rheoviszkoziméter111
Höppler féle kváziviszkoziméter115
Höppler konzisztorméter117
Automatikus penetrométer121
Rheoloborográf122
Farinográf125
Néhány élelmiszeripari reológiai mérés130
Zsíradékok konzisztenciájának vizsgálata Höppler-mikroplasztométerrel130
Csokoládémassza konzisztenciájának vizsgálata Höppler reoviszkoziméterrel131
Sajtok reológiai tulajdonságainak vizsgálata Höppler konzisztométerrel131
Sűrítmények viszkozitásának mérése rotációs viszkoziméterrel132
Tészta és sikér reológiai tulajdonságainak mérése automatikus penetrométerrel133
Búzalisztből készült tészta feszültségrelaxációjának vizsgálata134
Gazometriás (manometriás analízis)136
Manometria137
Wartburg manométer137
Wartburg manométer elmélete és kalibrációja139
A termobarométer142
A differenciál manométer143
Manométer folyadékok144
Fontosabb gázok meghatározásának módszertani és elvi kérdései144
A manometriás mérés gyakorlata149
Gázmeghatározás Van Slyke módszerével159
Sütőipari gazometriás vizsgálatok fermentométerrel164
Fermentométer164
Néhány élelmiszeripari gazometriás meghatározás167
Enzimes fehérjebontás vizsgálata Wartburg készülékkel167
Kismennyiségű sav meghatározása Wartburg készülékkel168
Maillard reakciónál keletkezett primer aminok meghatározása Van Slyke módszerével169
Búzaliszt precukor és gáztermelőképességének vizsgálata fermentométerrel171
Polarográfia173
Általános bevezető ismeretek173
A polarografálás során végbemenő elektrokémiai reakciók175
Kationok katódos redukciója175
Anionok redukciója, ill. oxidációja175
Komplex fémionok elektrokémiai reakciói176
Szerves vegyületek reakciói176
Katalitikus reakciók178
Egyenáramú polarográfiás eljárások180
Klasszikus egyenáramú polarográfia180
Gyors - egyenáram polarográfia187
Differenciál polarográfia188
Derivatív polarográfia188
"Tapintó" ("Taste") polarográfia188
Potenciosztatikus polarográfia189
Oszcillográfiás polarográfia189
Váltóáramú polarográfiás eljárások190
Szokásos váltóáramú polarográfia190
Négyszöghullám polarográfia191
Váltóáramú híd-polarográfia191
Oszcillografiás polarográfia191
Kombinát polarográfiás eljárások192
Inkrementum polarográfia192
Inverz polarográfia192
Polarográfia gyakorlata192
A csepegő higanyelektród193
Az elektród edények193
Az alapoldat196
Polarográfiás készülékek203
Néhány élelmiszerkémiai és élelmiszeripari polarográfiás meghatározás212
Élelmiszerek nehézfémtartalmának meghatározása polarográfiásan212
Jód meghatározása konyhasóban Heyrovsky szerint215
Aszkorbinsav polarográfiás meghatározása215
Cisztin meghatározása217
Aminonitrogén meghatározása218
Szabad szulfhidril csoportok meghatározása fehérjékben amperometriás titrálással219
Kromatográfiás módszerek220
Oszlopkromatográfia221
Adszorbensek225
Ioncserélők228
A megoszlásos kromatográfia hordozó anyagai230
Molekulaszűrők231
Az oszlopkromatográfiánál alkalmazott oldószerek233
Az oszlopkromatográfia néhány metodikai kérdései236
Az oszlopkromatográfia néhány alkalmazása239
Papírkromatográfia249
A papírkromatográfia eszközei és berendezése252
Kromatográfiás papírok254
A kromatogramok fejlesztése256
Hibalehetőségek a papírkromatográfiás munkánál262
Mennyiségi analízis papírkromatográfiával266
Elvégzendő vizsgálatok267
Vékonyrétegkromatográfia270
Minőségi analízis273
Mennyiségi analízis278
Dokumentáció279
Gázkromatográfia279
Gázkromatográfiás készülék üzembehelyezése284
Az anyagok elemzése285
Elektroforézis288
A papírelektroforézis elmélette289
A papírelektroforézis élelmiszerkémiai alkalmazásai290
A papírelektroforézis berendezései és gyakorlati kivitelezése291
A ferogram értékelése ERI 10 integrátorral294
A ferogram értékelése denzitométerrel300
Elektroforzéises eljárások más hordozóanyagokon302
Folytonos elektroforézis302
Elvégzendő elektroforézises vizsgálatok303
Egyéb módszerek304
Komplexometriás304
Általános kérdések304
Komplexometriás titrálások végpontjelzése305
A komplexometriás titrálások módszere306
A komplexometriás titrálások néhány gyakorlati kérdése308
Néhány élelmiszeripari komplexometriás meghatározás314
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem