Előszó | 3 |
A csiperketermesztés története, jelentősége és biológiai alapjai | 5 |
A csiperkegomba termesztésének történeti áttekintése | 5 |
A csiperkegomba táplálkozási és népgazdasági jelentősége | 11 |
A csiperkegomba növénytani jellemzése | 16 |
A csiperkegomba biológiai jellemzői | 21 |
Termesztőberendezések | 27 |
Termesztőhelyiségek | 27 |
Földalatti helyiségek | 28 |
Földfeletti berendezések | 29 |
Egyéb építmények | 41 |
Komposztáló helyiség | 41 |
Fertőtlenítő helyiség | 42 |
Takaróföldraktár | 45 |
Gombahajtató helyiség | 46 |
Csomagoló- és raktárhelyiségek | 46 |
A csiperkegomba termesztésénél használatos komposztok | 47 |
A komposztok alkotórészei | 47 |
Alapanyagok | 47 |
Kiegészítő anyagok | 52 |
A komposztálás elméleti vonatkozásai | 54 |
A kazalban végbemenő változások | 55 |
A termesztőhelyiségben folytatódó átalakulások | 59 |
A klasszikus és gyorskomposztálás értékelése | 60 |
A fontosabb komposzt-típusok készítése | 62 |
Istállótrágya komposzt | 62 |
Dúsított komposzt | 68 |
Szintetikus komposzt | 71 |
Szaporítóanyagok | 75 |
Trágyacsíra | 75 |
Szemcsíra | 80 |
Dohánycsíra | 81 |
Ágyazás, csúcshőkezelés (pasztörizálás) és a szaporítóanyagok elhelyezése (csírázása) | 82 |
A termesztőhelyek előkészítése | 82 |
Javítások és átalakítások | 82 |
A termesztőhelyek tisztítása és fertőtlenítése | 83 |
Az ágykészítés, a csúcshőkezelés és a szaporítóanyag elhelyezése | 85 |
A nálunk szokásos termesztés munkái | 85 |
A csúcshőkezeléses termesztés munkái | 90 |
A ládás vagy kétzónás termesztési rendszer munkái | 97 |
A gombaágyak takarása | 105 |
A takarás célja és feladata | 105 |
A takaróanyag kiválasztása | 106 |
A takaróanyag előkészítése | 113 |
A takaróanyag kitermelési helyén végzett munkák | 113 |
A takaróföld kitermelés utáni kezelése | 116 |
A takaróföld fertőtlenítése | 117 |
Az ágyak takarása | 122 |
A takarás időpontja | 122 |
A trágya és a takaróanyag nedvessége | 124 |
A takarás végrehajtása | 124 |
Ápolási munkák | 126 |
Öntözés | 126 |
Szellőztetés | 130 |
Hőmérsékletszabályozás | 131 |
Páratartalom-szabályozás | 132 |
Védekezési munkák | 133 |
A gomba szedése, osztályozása, tárolása | 134 |
Szedés | 134 |
A szedés ideje | 134 |
A szedési időszak hossza | 134 |
A szedési időszak meghosszabítása | 137 |
Szedés, tisztítás, termésátlagok | 137 |
Osztályozás, csomagolás és tárolás | 140 |
Védekezés a betegségek és kártevő ellen | 143 |
Megelőző (preventív) védekezés | 144 |
Közvetlen védekezés a termesztés időszakában | 146 |
Betegségek elleni védekezés | 146 |
Állati kártevők elleni védekezés | 163 |
Költségszámítások | 173 |
Irodalom | 180 |