kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 152 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | 963-10-4033-x |
Megjegyzés: | 3. kiadás. Megjelent 430 példányban, 119 fekete-fehér ábrával. |
Bevezetés | 3 |
Kémiai alapfogalmak | 4 |
Fizikai és kémiai változás | 4 |
Az anyagok felépítése | 5 |
Az anyagok csoportosulása | 9 |
Vegyjelek és képletek | 10 |
Vegyérték és szerkezeti képlet | 11 |
Kémiai átalakulások, változások | 13 |
Kémiai egyenlet | 15 |
Legfontosabb vegyületcsoportok | 15 |
Szerves (szén) vegyületek | 18 |
Nyílt szénláncú vegyületek | 20 |
Szénhidrogének | 20 |
Telített szénhidrogének | 20 |
Telítetlen szénhidrogének | 22 |
Szénhidrogén származékok | 23 |
Alkoholok | 23 |
Alkoholok származékai (aldehidek, ketonok) | 24 |
Szerves savak | 25 |
Észterek | 26 |
Szénhidrátok | 27 |
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek | 29 |
Aminósavak | 29 |
Fehérjék | 30 |
Zárt szénláncú vegyületek | 32 |
A szőrmeiparban felhasznált szőrmefajták csoportosítása | 34 |
Származási hely szerinti csoportosítás | 34 |
Fogási időszak szerinti csoportosítás | 40 |
Nemes, félnemes és nemesített prémek | 40 |
Általános bőrismeret | 43 |
A nyersbőr kémiai összetétele | 43 |
Fehérjék | 43 |
Víz | 45 |
Zsírok | 45 |
Ásványi és egyéb anyagok | 45 |
A nyersbőr szövettani felépítése | 46 |
Felhámréteg (epidermisz) | 47 |
Irharéteg (korium, kutisz) | 48 |
A hájasréteg (szubkutisz) | 50 |
A nyerbőr kezelése | 52 |
A nyúzás, fejtés | 52 |
A nyúzás, fejtés módszerei | 52 |
Nyersbőrök tartósítása | 53 |
A bőrt bomlasztó mikroorganizmusok | 53 |
Tartósítási eljárások | 53 |
A nyersbőrök hibái | 55 |
Élő állaton keletkezett bőrsérülések | 55 |
Nyúzásnál keletkezett sérülések | 55 |
Tartósításból eredő bőrhibák | 56 |
A gerenzánk anatómaiai hibái | 57 |
Általános szőrismeret | 61 |
A szőr vegyi összetétele | 61 |
A szőrszál szövettani felépítése | 62 |
A szőrszálat alkotó rétegek | 62 |
A szőr szervei | 64 |
Különféle szőrfajták | 67 |
A szőr sűrűségét befolyásoló tényezők | 70 |
Az állat életmódjának hatása a szőrzet sűrűségére és a szőrfajtásk elhelyezkedésére | 70 |
Éghajlat hatása a szőrzet sűrűségére | 71 |
Táplálkozás hatása a szőrzet sűrűségére, minőségére | 72 |
Vedlés és prémérettség | 73 |
A szőr fénye | 76 |
A szőr színe | 78 |
Fény, vedlés, éghajlat hatása a szőr színére | 79 |
A szőrszál színe | 80 |
A színek elhelyezkedése a gereznán | 82 |
A szőrmésbőr (gerezna) szőrterületei | 88 |
A szőrmésbőr értékét meghatározó tulajdonságok | 93 |
Elejtés, nyúzási időszak szerinti minősítés | 94 |
Bőroldal tulajdonságai szerinti minősítés | 94 |
A bőr hosszúsága, területe | 94 |
A bőr rugalmassága, puhasága, nyúlékonysága | 94 |
A bőr vastagsága | 94 |
Hibás, vagy ép bőroldal | 95 |
Színtörés | 95 |
Egyéb tulajdonságok | 95 |
Szőroldal tulajdonságai szerinti minősítés | 95 |
Hőszigetelőképesség | 95 |
Szőrjelleg (karakter) | 96 |
Szín | 97 |
Szépség | 97 |
A szőrme nemesítésének hatása a prémre | 97 |
A szőrme fénye | 98 |
Tartósság, kopásállóság | 98 |
Az állat előfordulásának gyakorisága, vagy ritkasága | 99 |
Divatosság | 100 |
A magyarországi juhtenyésztés | 102 |
Juhtenyésztésünk története | 103 |
Hazai juhtenyésztésünk | 104 |
Merinó juh | 105 |
Cigája | 106 |
Racka | 107 |
Szőrmekikészítés | 111 |
A szőrmekikészítő szakmában alkalmazott vegyszerek | 112 |
A bőrkikészítés műveletei | 113 |
Áztatás | 113 |
Mosás | 114 |
Vizesnyírás | 116 |
Husolás | 116 |
Utóáztatás, puhító | 116 |
Törés kaszagépen | 116 |
Csávázás | 117 |
Zsírozás | 118 |
Szárítás | 119 |
Nedvesítés | 119 |
Hordózás | 119 |
Kaszálás, nyújtás | 120 |
Cserzés | 120 |
Osztályozás | 124 |
Szűcsipari félkész termékek | 128 |
Bodi | 129 |
Szőrmetábla | 134 |
Szőrmezsák | 135 |
A szűcsipari kellék- és segédanyagai | 138 |
Kellékanyagok | 138 |
Segédanyagok | 147 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.