kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dacia Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Kolozsvár |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 229 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Általános bakteriológia | 5 |
A mikrobiológia tárgya és feladata, a mikroorganizmusok jelentősége | 5 |
A bakteriológia rövid története | 7 |
A román bakteriológiai iskola fejlődése | 9 |
A mikroorganizmusok eredete és evolúciója | 11 |
A baktériumok helye az élővilágban | 12 |
A baktériumok rendszertana és elnevezése | 14 |
A baktériumok alaktana | 15 |
A baktériumsejt szerkezete | 17 |
A baktériumok vegyi összetétele | 22 |
A baktériumok anyagcseréje | 23 |
A baktériumok növekedése és szaporodása | 25 |
A bakteriofágok fontosabb alaki és biológiai sajátosságai | 27 |
A baktériumok genetikája | 30 |
A fertőzés | 37 |
A fertőző betegség megjelenését meghatározó tényezők | 37 |
A baktériumok kórokozó tulajdonsága | 42 |
A szervezet szerepe a fertőző folyamatban | 45 |
A környezet szerepe a fertőző folyamatban | 49 |
Immunitástan | 50 |
Az immunitás felosztása | 50 |
Antigének | 51 |
Ellenanyagok | 53 |
Antigén-ellenanyag-reakció | 55 |
Az immunrendszer és a sejtes immunitás | 56 |
Allergia (túlérzékenység) | 58 |
Immunoterápia és immunoprofilaxis | 59 |
A mikroorganizmusok elleni küzdelem | 61 |
Sterilizálás | 61 |
Fertőtlenítés, antiszepszis, konzerválás | 64 |
Kemoterapeutikumok | 65 |
Antibiotikumok | 66 |
Bakteriocinok | 72 |
A baktériumok kimutatásának legfontosabb módszerei | 73 |
Vizsgálati anyag vétele és beküldése | 73 |
Direkt vizsgálati módszerek | 73 |
Immunológiai módszerek | 76 |
Részletes bakteriológia | 78 |
Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok | 78 |
Gram-negatív aerob és anaerob coccusok | 84 |
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák. Enterobacteriaceae család | 87 |
Gram-negatív aerob pálcák és coccobacillusok | 97 |
Legionellaceae család | 100 |
Gram-pozitív spóraképző pálcák | 100 |
Gram-negatív anaerob baktériumok. Bacteriodaceae család | 105 |
Gram-pozitív nem spóraképző pálcák | 106 |
Spirochaetaceae család | 107 |
Spirális és hajlott baktériumok | 111 |
Sugárgombák és rokon mikroorganizmusok | 111 |
Rickettsiák | 118 |
Mycoplasmák | 122 |
Általános virológia | 125 |
A virológia rövid története | 125 |
A vírusok általános tulajdonságai | 126 |
A vírusok eredete | 127 |
A vírusok szerkezete és méretei | 128 |
A vírusok vegyi összetétele | 130 |
A vírusok szaporodása | 131 |
Szubvirális elemek: viroidok és prionok | 132 |
A vírus és a gazdasejt közötti kapcsolat | 133 |
A vírusok behatolása a szervezetbe | 134 |
A vírusok terjedése a szervezetben | 134 |
Tropizmusok | 135 |
A szövetek és szervek válasza a fertőzésre | 135 |
Záradéktestek | 136 |
A vírusbetegségek klinikai megnyilvánulásai | 136 |
Vírusgenetika | 137 |
Vírusimmunitás | 139 |
A vírusok immunoszupresszív hatása | 141 |
Interferencia | 141 |
A vírusok ellenállóképessége fizikai és vegyi hatásokkal szemben | 142 |
A vírusbetegségek kemoterápiája | 143 |
A vírusok osztályozása | 145 |
Részletes virológia | 146 |
DNS-vírusok | 146 |
RNS-vírusok | 159 |
Mikológia | 186 |
A gombák alapvető tulajdonságai | 186 |
Szisztémás mikózisok | 189 |
Dermatophyton gombák, dermatomikózisok | 191 |
Parazitológia | 195 |
A protozoonok alapvető tulajdonságai | 196 |
Rhizopoda osztály | 196 |
Flagellata osztály | 198 |
Sporozoa osztály | 201 |
Az emberi szervezet normál mikroflórája | 204 |
A kültakaró normál mikroflórája | 205 |
A légutak normálflórája | 205 |
A szájüreg normál mikroflórája | 206 |
Az emésztőcsatorna normál mikroflórája | 207 |
A húgycső normálflórája | 207 |
A hüvely normálflórája | 208 |
A normál mikroflóra jelentősége | 208 |
A könyvben előforduló idegen szavak jelentése | 211 |
Tárgymutató | 220 |
Fontosabb forrásmunkák | 226 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.