kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 232 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 9 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-7812-43-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér táblázatokkal és grafikonokkal illusztálva. |
Dr. Tamás Ferenc: Előszó | 8 |
Bevezetés | 10 |
Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-termelés és környezet | 13 |
Az emberi tevékenység hatása a környezetre | 13 |
Az élelmiszeripar - a környezet szennyezője | 14 |
Erdélyiné Szalóki Judit - Józsáné Szalóki Rita: Üzemek létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó környezetvédelmi hatósági előírások | 22 |
Az élelmiszer-ellőállító hely létesítésének és üzemeltetésének engedélyeztetése | 22 |
Az élelmiszer-ipari termeléssel kapcsolatos környezetvédelmi hatósági ellenőrzések, jelentésbeli kötelezettségek | 24 |
Vízminőség-védelem | 24 |
Levegőtisztaság-védelem | 24 |
Zaj- és rezgésvédelem | 34 |
Veszélyes hulladékok káros hatásai elleni védelem | 34 |
Dr. Tóth Lászlóné: A környezet és az élelmiszer-termelés kölcsönkapcsolata | 40 |
Az ivóvíz kiemelt jelentőse az élelmiszeriparban | 40 |
Az ivóvíz minősége | 40 |
Magyarország ivóvízforrásainak állapota | 41 |
Az élelmiszeripar különleges minőségi igényei | 45 |
Az ivóvíz minősítésének közös piaci direktívája | 47 |
Input és output hatások a kölcsönkapcsolatban | 47 |
A környezetet érő terhelések | 49 |
A víz szenneződése | 49 |
A levegő szennyeződése | 54 |
A zaj és rezgések károsító hatása | 58 |
Az élelmiszer-ipari feldolgozás hulladékai | 59 |
A talaj károsodásának megelőzése; talajvédelem | 60 |
Az élővilág és a táj károsításának megelőzése; tájvédelem | 60 |
Dr. Horváth Imre: Élelmiszer-ipari vízgazdálkodás és vízminőség-védelem | 62 |
Vízgazdálkodás | 62 |
Vízminőség-védelem | 69 |
Az élelmiszer-ipari szennyvizek és iszapok jellemzői | 69 |
Szennyvíztisztítás | 71 |
Iszapkezelés | 83 |
Technológiai intenzifikálási eljárások | 86 |
Szennyvizek és iszapok elhelyezése, hasznosítása | 87 |
Dr. Sohár Pálné: Környezeti eredetű szennyező anyagok az élelmiszerekben | 91 |
Toxikus nehézfémek (Pb, Cd, As, Cu, Zn, Hg) | 93 |
Nitrátok | 98 |
Radionuklidok | 100 |
Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) | 101 |
Poliklórozott vegyületek | 102 |
Dr. Szenes Endréné: Biológiai termesztés - bioélelmiszerek | 106 |
Az ökológiai mezőgazdaság | 107 |
Az ökológiai mezőgazdaság alapvető céljai | 108 |
A biogazdálkodás hazai helyzete | 109 |
Bioélelmiszerek | 113 |
A biotermékek ellenőrzése, jelölése | 116 |
Dr. Szenes Endréné: Az élelmiszer-termelés melléktermékei és hulladékai | 119 |
A melléktermékek és hulladékok jellemzése | 119 |
A melléktermékek kezelése és hasznosítása a hazai élelmiszer-ipari termelésben | 122 |
Baromfifeldolgozás | 122 |
Húsipar | 123 |
Az ÁTEV Fehérjefeldolgozó RT (korábban Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalalt) tevékenysége | 131 |
Tejipar | 134 |
Boripar | 137 |
Tartósítóiparok | 138 |
Növényolajipar | 139 |
Szeszipar | 142 |
Mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok hasznosítása | 142 |
Mezőgazdasági, kertészeti és konyhai hulladékok kompsztálása | 143 |
Biotrágya előállítása félhíg állapotú trágyaanyagokból | 143 |
Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása biogáz előállítására | 144 |
Mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása eltüzeléssel | 145 |
Fabázisú és egyéb mezőgazdasági hulladékok brikettálása | 148 |
Mezőgazdsági melléktermékek hasznosítása kémiai eljárásokkal | 146 |
Dr. Szenes Endréné: Élelmiszer-ipari csomagolás és környezet | 147 |
A csomagolás szerepe az élelmiszeriparban. A csomagolással szemben támasztott követelmények | 147 |
Az élelmiszer-csomagolás helyzete Magyarországon - a nemzetközi összehasonlítás tükrében | 151 |
A csomagolási hulladékok felhalmozásának problémái | 153 |
A csomagolási hulladékok csökkentésének, hasznosításának lehetőségei | 154 |
A csomagolóanyag-felhasználás csökkentése | 154 |
A csomagolóeszközök újratöltése, ismételt felhasználása | 154 |
A csomagolószerek anyagának ismételt felhasználása, reciklálása | 155 |
A csomagolószerek energetikai hasznosítása, elégetése | 163 |
A csomagolószerek szeméttelepeken való elhelyezése | 163 |
A csomagolási hulladékok jogi szabályozása | 164 |
A német Csomagolási törvény és a DSD GmbH | 165 |
Az osztrák Csomagolási törvény és az ARA | 168 |
A francia Csomagolási törvény és az ECO-EMBALLAGE | 171 |
A csomagolási hulladékok szabályozása az Európai Unióban | 172 |
A magyar környezetvédelmi törvény tervezete és a csomagolási hulladékok | 173 |
Néhány példa a környezetbarát csomagolóeszközök alkalmazásának gazdasági hatékonyságára | 174 |
Dr. Tóth Lászlóné: Környezetvédelem, környezetgazdálkodás | 179 |
Néhány alapfogalom a környezetvédelem és a környezetgazdálkodás köréből | 179 |
Környezeti auditálás | 180 |
Környezetterhelés és környezet hatásvizsgálat | 180 |
A környezeti és gazdasági kár | 183 |
A környezetvédelem szabályozása, az új környezetvédelmi törvény tervezete | 185 |
Dr. Szenes Endréné: Néhány hazai és külföldi példa az eredményes környezetgazdálkodásra | 188 |
Húsipari melléktermékek környezetbarát feldolgozása a Debreceni Húsipari Vállalatnál | 188 |
Víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás a tejiparban | 189 |
A szennyvízterhelés csökkentése ultraszűrési technológia alkalmazásával gyümölcslé-üzemekben | 190 |
A RÖMERQUELLE ásványvíz-palackozó üzem környezetvédelmi rendszere | 191 |
Konzervgyári hulladékok hasznosítása biogáz előállítására (Bonduelle, Franciaország) | 192 |
Friss gyümölcs- és zöldségszállító rekeszek körforgalmi rendszere Németországban | 193 |
Irodalom | 196 |
Függelékek | 202 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.