Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
A kár- és a kórtünetek általános jellemzése (Seprős Imre) | 9 |
A különböző állatfajok kártétele | 10 |
A betegségek által okozott károk | 12 |
A gyomnövények által okozott károk | 13 |
Az integrált - környezetkímélő - növényvédelem eszközei, módszerei | 14 |
Hatóság-szakigazgatás | 18 |
Növényvédelmi előrejelzés, műszaki fejlesztés, növényvédelmi ökonómia | 26 |
A károsítók és a hasznos szervezetek előrejelzése | 26 |
Műszaki fejlesztés (növényvédelmi módszerek és eljárások alkalmazástechnikája) | 26 |
A növényvédelem ökonómiája | 27 |
Növényvédelmi kutatás-oktatás | 27 |
Kutatás | 27 |
Oktatás | 28 |
Továbbképzés | 28 |
Védekezési módszerek | 28 |
Fizikai-mechanikai védekezés | 29 |
Agrotechnikai védekezés | 38 |
Biológiai védekezés | 45 |
Kémiai védekezés | 51 |
Fontosabb növényvédőszer-csoportok | 53 |
Biotechnikai védekezés | 58 |
A növényvédelmet szervező, kivitelező szakember, a kertbarát | 65 |
A hazánkban termesztett fontosabb kertészeti növények védelme (Borsodi Oszkár-Eke István) | 67 |
A gyümölcsösök növényvédelme (Seprős Imre-Eke István-Borsodi Oszkár) | 70 |
Almatermésűek | 70 |
Csonthéjasok | 82 |
Bogyósgyümölcsűek | 99 |
Héjasgyümölcsűek | 111 |
A szőlő növényvédelme | 123 |
Csemegeszőlő | 123 |
Borszőlő | 127 |
A zöldségfélék növényvédelme (Aponyiné Garamvölgyi Ilona-Stanzel Gyula) | 131 |
Káposztafélék | 131 |
Burgonyafélék | 158 |
Kabakosok | 175 |
Hüvelyesek | 195 |
Levélzöldségek | 204 |
Hagymafélék | 213 |
Gyökérzöldségnövények | 219 |
Gombák | 237 |
Egyéb növények | 244 |
Díszfák, díszcserjék, virágoskertek védelme (Eke István) | 250 |
Korszerű tápanyag-utánpótlás a kisüzemben (Olasz Zsuzsa) | 253 |
A növényi tápelemek jelentősége | 254 |
A termésminőség és a tápanyag-ellátottság közötti összefüggés | 258 |
Szerves trágya vagy műtrágya? | 259 |
A talaj termékenységét növelő anyagok és földkeverékek | 261 |
Talajmintavétel | 267 |
Fás növények tápanyag-utánpótlása | 272 |
A gyümölcsfélék | 275 |
A szőlő | 281 |
A díszfák és díszcserjék | 282 |
A zöldségfélék tápanyag-utánpótlása | 284 |
A káposztafélék | 287 |
A burgonyafélék | 287 |
A kabakosok | 287 |
A hüvelyesek | 288 |
A levélzöldségfélék | 288 |
A hagymafélék | 289 |
A gyökérzöldségfélék | 289 |
A gombák | 289 |
A csemegekukorica | 290 |
A spárga | 290 |
A hajtott zöldségfélék | 290 |
A virágoskertek és a gyepek tápanyag-utánpótlása | 292 |
A növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás kivitelezése (alkalmazástechnika) (Eke István) | |
A permetezés időpontjának megválasztása | 297 |
A permetlé elkészítése | 299 |
Permetezés, porozás | 303 |
Házikerti permetezők és porozók | 309 |
Kézipermetezők és -porozók | 309 |
Kézi működtetésű hátipermetezők és -porozók | 310 |
Motoros hátipermetezők és -porozók | 311 |
A tápanyag-utánpótlás módszerei és eszközei | 312 |
A növényvédelem és a műtrágyaszórás gépeinek üzembe helyezése és karbantartása | 314 |
Óvó rendszabályok (Seprős Imre-Borsodi Oszkár) | 318 |
Függelék (Borsodi Oszkár) | 325 |
Növényvédő szerek és levéltrágyák keverhetősége | 325 |
Bordói lé készítése | 327 |
Mészkénléfőzés | 328 |
Agrokerek, vegyszert árusító boltok | 336 |
Növényvédelemmel foglalkozó intézmények | 337 |
A talajminták vizsgálatára kijelölt laboratóriumok | 339 |
Permetezési napló (minta) | 340 |
Javasolt irodalom (Seprős Imre) | 341 |
Idegen kifejezések (Borsodi Oszkár) | 342 |
Betűrendes tárgymutató (Borsodi Oszkár) | 345 |