1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hagyományos paprikás ételeink

Alföldi ízek a polgár fazekában/Jegyzet a különleges étel- és italismeret tanulásához

Szerző
Lektor
Szolnok
Kiadó: Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola
Kiadás helye: Szolnok
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 57 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kunmadarason születtem 1948-ban, amikor még a kemence előterében a szabad tűzön készültek a falusi konyhában az ételek, és nagyanyám hetente kenyeret sütött. Anyai nagyszüleim szegényes, nádfedeles... Tovább

Előszó

Kunmadarason születtem 1948-ban, amikor még a kemence előterében a szabad tűzön készültek a falusi konyhában az ételek, és nagyanyám hetente kenyeret sütött. Anyai nagyszüleim szegényes, nádfedeles parasztházából olyan ízek és illatok jelezték az egyszerű, népi ételek elkészültét, amelyeket ma is mindenkor szívesen idézek vissza.
Karcagon érettségiztem, ahol az 1960-as években még teljesen term,észetesen egy egész birkát főztek egyszerre, és nem múlhatott el jeles ünnep, névnap vagy lakodalom birkafőzés nélkül. Ma is, ha eljutok a karcagi öreg diákok találkozójára, legszívesebben birkát eszem, ettől valahogy mások méág az emlékeim is.
Debrecenben, az első egyetemi évem alatt még megcsodálhattam a Nagyerdőn az ökörsütést, ami számomra is a mestermunkát jelképezi, amit csak sütésben el lehet képzelni, de ott rotyogott a bográcsokban sorban a marha, a borjú és a birka is. Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék2
A szerző előszava4
Bevezetés6
A gulyás16
A marhagulyás (zöldséggel)18
Néhány ismertebb gulyás változat22
Bográcsgulyás (Alap gulyás - ennek az elkészítésére hivatkozunk később)22
Alföldi gulyás22
Szegedi gulyás22
Kolozsvári gulyás22
Szerb gulyás22
Csángó gulyás23
Babgulyás hagyományosan23
A paprikás25
Borjúpaprikás25
Bőrös malac- és disznópaprikás26
Csirkepaprikás27
Néhány ismertebb, marhából készülő paprikás változat27
Marha rostélyos (Alap paprikás - amire később hivatkozunk)27
Lercsós rostélyos28
Serpenyős rostélyos28
Hortobágyi rostélyos28
Kaszinó rostélyos29
Debreceni rostélyos29
Alföldi rostélyos29
Szegedi rostélyos29
Esterházy rostélyos29
Csáky rostélyos29
Bakonyi rostélyos29
Vadász rostélyos30
A pörkölt31
Birkapörkölt32
Kakaspörkölt34
A sajátos egyszerű magyaros paprikás ételek35
A paprikás krumpli35
A lecsó36
A lebbencsleves, az öreglebbencs, a kemény tarhonya36
A paprikás halételek, mint külön műfaj39
Halászlé bográcsban, egyszerűen39
Halászlé, amely Baján versenyt nyert41
Tiszai (szegedi) halászlé41
Halpaprikás44
Ami nem teljesen az, mint aminek hívják - paprikás variációk45
Pincegulyás45
Korhely halászlé46
Korhely harcsaderék paprikásan47
Hamis gulyás48
Töltött káposzta többféle módon48
Töltött káposzta édes, nyári káposztából48
Töltött káposzta savanyított káposztából49
Kolozsvári töltött káposzta50
Töltött paprika51
Pacal gazdagon (ahogy Ákos főzi a tiszai vízirendészeten)52
Parasztos magyar ragu (Pásztorragu)52
Példa összehasonlító összefoglalókra53
Marha húsból készült paprikás ételek összefoglalása53
Paprikás marha rostélyosok összehasonlító táblázata53
Anyagtáblázat53
Fényképek55
Tárgymutató57

Kopasz Árpád

Kopasz Árpád műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kopasz Árpád könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem