1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konzervtechnológia 1.

Növényi Eredetű Nyersanyagok feldolgozásához

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 331 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táplálék tartósításának célja az élelem megszerzésének és elfogyasztásának térben és időben való különválasztása. A latin "CONSERVARE" szó megőrzést jelent. A gyűjtögetés, halászat, vadászat... Tovább

Előszó

A táplálék tartósításának célja az élelem megszerzésének és elfogyasztásának térben és időben való különválasztása. A latin "CONSERVARE" szó megőrzést jelent. A gyűjtögetés, halászat, vadászat útján szerzett táplálék aszalását, szárítását, sózását, füstölését, savanyítását, erjesztését, hűtését az évezredekkel ezelőtt élt népek ugyanúgy alkalmazták, mint a mai legprimitívebb fokon álló néptörzsek. A civilizált társadalom már nem elégszik meg a mindennapi táplálék megszerzésével, hanem a táplálkozástudomány ismereteinek tudatos alkalmazásával a napi fehérje-, zsír-, szénhidrát-, ásványi só-, vitamin szükséglet kielégítésének követelményét támasztja a tartósítóiparral szemben. A tartósítóipar nyersanyagainak megtermelése földrajzi-, talaj- és klimatikus adottságok függvénye. Ahol ezek a feltételek hiányoznak, ott a lakosság kedvezőbb adottságok mellett termett, tartósított termékeket igényel. Így a tartósító tevékenység nemzetközi fontosságot nyer. A hazai konzervipar szerkezetének kialakulása több évtizedes folyamat eredménye - és még napjainkban sem zárult le. Jellegzetessége, hogy a rendelkezésre álló nyers- és csomagolóanyagokat, a technikai fejlődést, a hazai és külföldi vevők változó igényeit figyelembe véve tevékenységi körét és gyártmányválasztékát folyamatosan bővíti. Így az egyes gyártmánycsoportok aránya, jelentősége állandóan változik. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 7
1.1 A. konzervipar tevékenységének és gyártmányainak áttekintése 7
1.2 A. hazai konzervipar története és helyzete 12
1.3 Az 1980-as évek hazai konzervipara a nemzetközi összehasonlítás tükrében 23
1.4 A konzervipari technológiai eljárások rövid áttekintése 24
1.5 Irodalomjegyzék az 1. fejezethez 28
2. A konzerviparban alkalmazott technológiai eljárások alapelvei 29
2.1 Konzervipari tartósító eljárások 29
2.2 Mikroorganizmusok tevékenységét befolyásoló tényezők 45
2.3 Enzimek szerepe a tartósítóipari technológiákban 85
2.4 Hő- és anyagátvitel a konzervipari technológiai eljárásokban 97
2.5 Irodalomjegyzék a 2. fejezethez 127
3. Növényi nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz 135
3.1 Résztechnológiák felbontása és csoportosítása 135
3.2 Növényi eredetű nyersanyagok átvétele és minősítése 136
3.3 A válogatás és osztályozás technológiája 147
3.4 Növényi nyersanyagok mosása 165
3.5 Növényi nyersanyagok tisztítása 175
3.6 A hámozás technológiája 183
3.7 Aprítás, homogénezés, keverés 201
3.8 Előmelegítés, előfőzés vákuumban való kezelés (huzatás), áztatás kezelőoldatban 240
3.9 Lényerési eljárások 255
3.10 Létisztítás 287
3.11 Gázok oldása folyadékban 295
3.12 Töltés és zárás technológiája 301
3.13 Irodalomjegyzék a 3. fejezethez 321
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem