Előszó
Kora tavasszal mindannyian érezzük, hogy kifogytak tartalékaink. Már messze vannak a telet elviselhetővé tévő ünnepek, s még messze van az igazi, várpezsdítő tavasz. Vitaminhiányunk van, tavaszi...
Tovább
Előszó
Kora tavasszal mindannyian érezzük, hogy kifogytak tartalékaink. Már messze vannak a telet elviselhetővé tévő ünnepek, s még messze van az igazi, várpezsdítő tavasz. Vitaminhiányunk van, tavaszi fáradékonyságban szenvedünk, mérgelődünk a locspocs miatt, szeretnénk végre ledobni a nehéz télikabátot, unjuk a szürkeséget, idegeskedünk az adóbevallás miatt - egyszóval: a végeérhetetlennek tűnő, rosszkedvű hétköznapok időszaka ez. De törvényszerű-e, hogy az legyen? Nem vagyunk-e urai saját életünknek, nincsenek-e eszközök a kezünkben ahhoz, hogy az unalmas, szürke estéket derűs baráti körben eltöltött vacsorával varázsoljuk el; hogy a hosszú eseménytelen hétvégét megtörjük egy-egy eseményszámba menő családi étkezéssel; hogy a hétköznapi ebéd is kellemes meglepetéssé változzék? Na persze, mondhatják erre olvasóink, az boldogíthatja magát kulináris élvezetekkel, akinek sok a felesleges pénze. De higgyék el, ez tévedés: szerencsére a gasztronómiában a magas minőség semmilyen összefüggésben sincs a magas alapanyagárral - szinte bármiből készíthető egészséges, ízletes és különleges fogás, csak érteni kell a módját. Aki olvasóink közül már megélt egyet-mást, az maga is tudja: különleges és drága alapanyagokból különleges menüt előállítani nem nagy kunszt. Hanem a semmiből, abból, ami mindig van otthon - a tojásból, krumpliból, kolbászból, fejeskáposztából - ínyes fogásokat varázsolni: az igazi művészet. Talán meglepő, de iga, hogy az exkluzív éttermek is egymás után ismerik fel a tényt: anyagi gondokkal a legkevésbé sem küszködő vendégeik sem mindig bélszínre, rákra, osztrigára vagy szarvasgombára, hanem gyakran egyszerű főzelékre vagy házias egytálételre vágynak.
Ennek szellemében állítottuk össze mostani lapszámunkat: kívánjuk, hogy találjanak benne egyszerű, viszonylag olcsó, egészséges és finom ételeket, amelyekkel sikeresen felvidíthatják saját magukat, családtagjaikat, barátaikat. Brillat-Savarinnel együtt valljuk, hogy egy kitűnő étkezés nem csak a testnek, hanem a léleknek is élvezetet okoz.
Vissza