1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konyhakerti növények szántóföldi magtermelése

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nem véletlen az, hogy a nyugateurópai országok - a németek, angolok, franciák, hollandok - a világháború utáni években mind szivesebben nálunk biztosítják konyhakerti magszükségletük egy részét a... Tovább

Előszó

Nem véletlen az, hogy a nyugateurópai országok - a németek, angolok, franciák, hollandok - a világháború utáni években mind szivesebben nálunk biztosítják konyhakerti magszükségletük egy részét a termelőkkel vagy termeltető vállalatokkal kötött termelési szerződések útján. Hazánkban ugyanis a természeti adottság meg van arra, hogy minőségileg is magas színvonalú magtermesztést honosítsunk meg. A fejlődésre ezen a téren még nagy lehetőségek vannak, mind a belső szükséglet ellátása, mind az export fejlesztése szempontjából.
Sok ok játszik közre abban, hogy különösen időszerű lett a konyhakerti magvak szántóföld, vagyis nagyobbarányú termelésének kérdése. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés5
Általános rész9
A vetőmag9
Csíraképesség11
Csíraképességi hiány pótlása11
Csírázási erély13
A vetőmag tisztasága13
A vetőmag nedvességtartalma14
A vetőmag szaga (dohossága)14
A vetőmag ezerszemsúlya14
A vetőmag h1-súlya (fajsúly)15
A vetőmag színe, fénye15
A vetőmag kora, érettsége, épsége15
A vetőmag azonossága16
Használati érték16
A talaj megválasztása17
A talajerő18
Növények talajerőigénye19
Istállótrágyázás, műtrágyázás20
A talaj előkészítése22
Vetésforgó, elővetemény23
A termelendő fajta értéke24
Vetés, ültetés, palántázás24
A vetés24
A vetés mélysége26
A vetés sűrűsége27
A vetés módja28
Szórvavetés28
Kézzel történő vetés30
Géppel történő vetés32
Vetőmagmennyiség szabályozása34
Sortávolság beállítása36
Vetőmag pácolása37
Védőnövénnyel való vetés37
Dugványnevelés37
Dugványok eltartása39
Kiültetés41
A kiültetett dugványok ápolása42
Palántanevelés és palántázás42
Növényápolás46
Veszélyesebb gyomok: Acat49
Vadmuhar49
Vadrepce és repcsényretek50
Keserűfű és folyófű50
A töltögetés50
Egyelés50
Kurtítás51
Védekezés a hideg kártételei ellen52
Védekezés a meleg kártételei ellen54
Védekezés a nedvesség kártételei ellen55
Növényápoló eszközök55
Érés ideje57
Aratás ideje59
Aratás módja59
Hordás60
Cséplés61
Gépcséplés61
Hadarócséplés63
Magtisztítás64
Rostálás65
Fajsúlyszerinti tisztítás70
Trieur tisztítás70
Ponyvarosta71
Retektörő71
Magfejtés74
Magkezelés cséplés után75
A konyhakerti növények vetőmagjának értékesítése76
Részletes rész78
Bokorbab79
Karósbab95
Borsó97
Céklarépa124
Cikória128
Cukordinnye132
Feketegyökér138
Görögdinnye143
Hagyma146
Porré (Párhagyma)152
Téli sarjadékhagyma154
Metélőhagyma155
Káposztafélék156
Marhakáposzta (Takarmánykáposzta)157
Mangold161
Mezei saláta162
Paprika164
Paradicsom170
Paraj178
Pasztinák185
Petrezselyem189
Retek195
Saláta207
Salsyfi216
Sárgarépa216
Sóska224
Tengeri226
Tojásgyümölcs230
Tök230
Ugorka237
Zeller245
Takarmányrépa249
Dugványtermelés és magtermő terület258
Fűszerfélék265
Ánis265
Borsfű267
Édeskömény269
Kapor272
Kömény273
Koriander275
Majoranna277
Phacelia tanacetifolia279
Mustár281
Turbolya283
Zsázsa284
Táblázatok287
Tartalomjegyzék296

Frank Tivadar

Frank Tivadar műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Frank Tivadar könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem