kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet R. T. |
---|---|
Kiadás helye: | Kolozsvár-Cluj |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 240 oldal |
Sorozatcím: | A »Magyar Nép« könyvtára |
Kötetszám: | 54-55 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 15 cm x 11 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Foglalkozzunk konyhakertészettel! | 3 |
Általános rész | |
A konyhakert berendezése | |
Fekvése. Talaja. Kerítés. A kert beosztása | 9 |
Talajművelés a konyhakertben | |
Porhanyítás | |
Ásás. A rigolírozás. Kapálás, töltögetés | 13 |
Trágyázás | |
Istállótrágya. Komposzt- vagy keverék-trágya. Zöldtrágyázás. Mesterséges, vagy műtrágya. Nitrogén tartalmúak. Káli-műtrágyák. Foszfortrágyák. A műtrágya alkalmazása. A mész. Trágyacsillag. Műtrágyák összekeverése. A fahamú | 18 |
Melegágy | |
Készítés. Bevetés. Gondozás. Langyos hőmérsékletű ágy. Palánták áttűzdelése | 27 |
Veteményezés | |
A jó vetőmag. A vetés módja. A vetés történhetik szórva, sorba és fészekbe. Fészek | 32 |
A konyhakert vetésforgója | |
A vetésforgó vázlatrajza | 35 |
A vetemények ápolása | |
Árnyékolás. A betakarás. Öntözés. Gyomlálás. Ritkítás. Fattyúzás, vagy metszés. Kapálás. Karózás. Halványítás | 38 |
Palántanevelés és ültetés | |
Vetés. Ápolás. Ültetés. Gondozás. Telelő palánták | 43 |
Konyhakerti növények értékesítése | |
Piacra. Házi fogyasztásra | 50 |
A termelt növények összegyűjtése és elrakása | |
Gyökeresek | |
A murok. Burgonya. Hagymafélék. Mit tegyünk a telelő zöldség kihajtása ellen? | 52 |
Kobakosok | |
Ugorka. Az ugorka konzerválása ecetes vízben. Az ugorka eltevése sósvízben. Saláta-ugorka téli eltartása. Kovászos ugorka | 57 |
Tök. Savanyú tökkáposzta. Tökkáposzta sóban | 59 |
Nagylevelűek | |
Káposzta. Káposztaszedés. Elsózás. Fejeskáposzta egyszerű telelése. A káposzta hollandi telelése. Gyalult káposzta eltartása. Kovászos káposzta nyári használatra | 60 |
Karalábé, kel, bimbóskel, vöröskáposzta, karfiol. Kertben való elvermelés | 64 |
Hüvelyesek | |
A borsó és bab. Zöldborsó. Zöld paszuly | 65 |
Más növényi részek eltartása | |
Paprika. Tölteni való. Paprikasaláta. Káposztával töltött paprika. Olajos paprika | 66 |
Tárkony. Paradicsom. Torma | 67 |
Konyhakerti termények aszalása | |
Zöld bab. Zöld borsó. Sárgarépa (murok), petrezselyem, paszternák. Zeller. Petrezselyem-, zeller-, kapor-, majoránna- és tárkonylevél. Gomba. Csemege-tengeri | 69 |
Néhány szó a vitaminokról | 73 |
Veteménymagvak termelése | |
Fontossága. Fajtiszta. Egyévi növények. A kétévi és évelők. Ápolásuk. A mag összegyűjtése, tisztítása és eltartása. A húsos termések | 77 |
A vetemények állati ellenségei | |
Rovarok. Cserebogár és pajorja. A földi bolha. A káposztalégy. Meztelen csiga. Káposztalepke. A zsizsik | 80 |
Hasznos rovarok | 84 |
Konyhakerti növényeken élősködő gombák | |
A lisztharmat. Borsóragya. Káposzta golyvásodása. Paradicsomrothadás | 84 |
Védekezőszerek a kártevők ellen | |
Bordói lé. Amonil készítmény. Mészkénlé. Szénkéneg. Sósvíz. Thanaton, vagy dohánylúg kivonat. Sulfarol. Arzola-pép. Molex-por. Arvalin-por | 87 |
Kertészeti eszközök | 90 |
Részletes zöldségtermelés | |
A konyhakerti növények csoportosítása. Nagylevelűek-Káposztafélék | |
Általános jellemzés. Fejeskáposzta. Termelés. A korai káposzta. A téli káposzta. Vöröskáposzta. Magtermelés. Kelkáposzta. A fodros kel. Karaláb. Bimbóskel. Karfiol, vagy virágoskel. Korai karfiol. Őszi karfiol. Téli karfiol | 94 |
A káposztafélék ellenségei | |
A káposztalepke. Káposzta-bogár. A káposztalégy. Drótféreg. A lótetű. Földibolhák | 103 |
Salátafélék | |
Fejes-saláta. Kötöző-saláta. Tépő-saláta. Spárga-saláta. Endivia saláta | 107 |
Cikória | |
Termelés. Átültetés. Kárdi | 109 |
Sóska- és spenótfélék | |
A sóska. Spenót, vagy laboda. A mángold. Rebarbara | 112 |
Kobakosak | |
Az ugorka. Magnyerés | 115 |
Tök és dinnye | |
A spárgatök. A sütőtök. A dinnye. A sárgadinnye | 118 |
Gyökér- és gumós-növények. A murok- vagy sárgarépa, petrezselyem, pasztinák és cékla | |
A murok. Petrezselyem és a peszternák termelése. A cékla. A pozdor. A celler. Halványított celler | 124 |
Retek és torma | |
A retek. A torma. Gyökérfélék magtermesztése | 132 |
A burgonya | |
Korai burgonya. Másik eljárás. A téli burgonya termelése. Bújtás. Betegségek és ellenségek. Nedves rothadás. Védekezés | 135 |
Hagymafélék | |
A fejes- vagy vöröshagyma | |
A vöröshagyma | 147 |
Fokhagyma, metélő, vagy szaporahagyma és póréhagyma | |
A fokhagyma. Metélő vagy szaporahagyma. A póréhagyma | 151 |
Hüvelyesek | |
A paszuly, vagy bab | 155 |
A borsó. Kifejtőborsó. A velőborsó. A cukorborsó | 159 |
A lencse | 163 |
A szójabab. Termelése | 165 |
Borsózsizsik. Hogyan pusztítsuk? | 167 |
Fűszernövények | |
A paprika. A kapor. A tárkony. A csombor. A majoránna. A sáfrány. A levendula. Az ánizs és koriander | 169 |
Más kerti növények | |
A paradicsom | 175 |
Tojásgyümölcs | 179 |
A spárga | 180 |
A tengeri vagy kukorica | 184 |
A mák | 188 |
Csipkegomba | 191 |
Néhány konyhakerti gyümölcs | |
Földieper vagy szamóca | 194 |
Ribiszke és egres. Ribiszkefajták. Egresfajták | 197 |
Csemegeszőlő | |
Talaja. Ültetés, ápolás. A szőlő oltása. Zöldoltás. Évi munkák a szőlőben. Csonkázás. Téli eltartás. Fedés. Korai fajták. Valamivel későbbi fajták. Késői, legjobban telelő fajták | 200 |
A málna | |
Nemes fajták | 215 |
Bolgárrendszerű kertészet | |
A víz. Az ágyások. A talaj. Vetésforgó nincs. Mi is az a bakhát? Beosztás. Veteményezés, palántálás, ápolás | 216 |
A konyhakert naptára | 227 |
Konyhakerti növények termelésének kimutatása | 232 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.