A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borsó- és babtermesztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Kiskönyvtár-Kincses Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A pillangós főzelékfélék nagyüzemi termesztési kérdései napjainkban kerültek előtérbe. Hazánkban a legutóbbi időkig ezek termesztésével főleg a kisüzemek foglalkoztak. Időszerű tehát e témával foglalkozó speciális szakkönyv megjelenése. A műben megtaláljuk a címadó növények botanikai leírását, származásának történetét. Részletesen és érdekesen foglalkoznak a szerzők a hazánkban termesztett fajtákkal, tárgyalják az üzemi zöldborsó-, szárazborsó-, borsómagtermesztés, valamint a zöldbab-, a babvetőmag- és a szárazbabtermesztes kérdéseit. Ismertetik a borsós zöldkeverékek termesztését is, valamint a betegségek és kártevők elleni védekezést.
A könyv elsősorban a termesztő üzemek szakembereinek szól. Hasznos azonban, ha a termeltető vállalatok szakemberei is megismerkednek vele, hogy tanácsaikkal segíthessék a termelőket.

Tartalom

Tartalomjegyzék
Bevezetés 5
A borsó és a bab termesztésének jelentősége 6
BORSÓTERMESZTÉS
A borsó leírása és fajtái 11
A borsó származása és elterjedése 11
A borsó növénytani leírása 13
A borsófajták csoportosítása és ismertetése 15
A kifejtőborsók jellemzése 25
Fajták 25
A velőborsók jellemzése 30
Fajták 31
A cukorborsók jellemzése 35
Fajták 35
Az ernyősfürtű borsók 36
Nemesítési célok, fajtafenntartás 37
A borsó termesztési igényei és termesztéstechnikája 39
A borsó termesztési igényei 39
Hőigénye 39
Hőegység-számítás 40
Fényigénye 41
Vízigénye 41
Talajigénye 42
A borsó termesztéstechnikája 43
A vetési sorrend 43
Trágyázás 44
Talajelőkészítés 44
A zöldborsó termesztése 45
A fajta megválasztása 45
Vetés 47
A szakaszos vetés 51
Növényápolás 53
Vegyszeres gyomirtás 55
Betakarítás 57
Az aratási időpont megállapításának módszerei 58
A termés mennyisége és minősége 60
A zöldborsó őszi vetése 62
Borsós keverek takarmányok 62
Lucerna felülvetése borsóval 63
Borsóvetőmag-termesztés 64
A borsóvetőmag-termesztés jelentősége 64
A vetőmagtermesztés munkái 64
A vetés 65
A növényápolás 65
A szelekció 66
Az aratás 67
A cséplés 69
A vetőmag kezelése, jellemzése, minőségi követelményei 71
Étkezési száraz- és takarmányborsótermesztés 74
A fajta megválasztása 75
Termesztési munkák 76
BABTERMESZTÉS
A bab leírása és fajtái 81
A bab származása és elterjedése 81
A bab növénytani leírása 83
A kerti babfajták csoportosítása és ismertetése 85
Zöldszedésre alkalmas bokorbabfajták 88
Sárgahüvelyű, hártya- és szálkamentes fajták 88
Zöldhüvelyű, hártya- és szálkamentes fajták 93
Zöldhüvelyű, szálkás fajták 97
Étkezési szárazbabfajták 97
Fehérbabok 97
Színesmagvú fajták 98
Karósbabok 99
Sárgahüvelyű, hártya- és szálkamentes fajták 99
Zöldhüvelyű, hártya- és szálkamentes fajták 100
Zöldhüvelyű, szálkás fajták 100
A nemesítés célkitűzései, fajtafenntartás 101
A bab termesztési igényei és termesztéstechnikája 103
A bab termesztési igényei 103
Hőigény 103
Fényigény 103
Vízigény 104
Talajigény 104
A bab termesztéstechnikája 105
Vetési sorrend 105
Trágyázás 106
Talajelőkészítés 107
A zöldbab termesztése 107
A zöldbabtermesztés jelentősége 107
A bokorbab termesztése zöldbabnak 108
A fajták megválasztása 108
Vetés 108
Növényápolás 112
Betakarítás 112
A karósbab termesztése zöldbabnak 114
A fajták megválasztása 115
Vetés előtti munkák 115
Vetés 115
Növényápolás 116
Betakarítás 118
Bab vetőmag-termesztés 118
A vetőmagtermesztés jelentősége 118
Bokorbab magtermesztés 119
Vetés 119
Növényápolás 120
Szelekció 120
Betakarítás 121
Karósbab magtermesztése 123
Vetés, ápolás 123
Szelekció 123
Betakarítás 124
Étkezési szárazbab termesztése 124
Jelentősége 124
A termesztés munkái 125
A fajta megválasztása 126
A vetés 130
Növényápolás 131
Betakarítás 132
A borsó és bab termésbecslésének módszere 135
A BORSÓ ÉS A BAB BETEGSÉGEI ÉS KÁRTEVŐI
A borsó betegségei és kártevői 141
Betegségek 141
Borsó lisztharmat 141
Levél- és hüvelyfoltosság 141
Baktériumos zsírfoltosság 143
Borsórozsda 143
Gyökérrothadás 144
Tőhervadás 144
Mag- és tőrothadás 145
Borsó mozaik 145
Kártevők 145
Csipkéző bogár 145
Borsótripsz 145
Borsózsizsik 146
Borsóhüvely-moly 149
Barnásfekete borsómolv 149
Borsóormányos 149
Levéltetű 150
A bab betegségei és kártevői 151
Betegségek 151
Fenésedés vagy antraknózis 151
Baktériumos paszulyvész vagy zsírfoltosság 152
Babrozsda 152
Fehérpenészes rothadás 153
Vírusbetegségek 154
Mozaikbetegség 154
Sárga mozaikbetegség 155
Érnekrózis 155
Kártevők 155
Takácsatkák 155
Babzsizsik 156
Paszulylégy 157
Bab gyökértetű 158
Irodalom 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem