1.060.417

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Költség és haszon a mezőgazdaságban

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

22 szerző 18 cikkét tartalmazza ez a gyűjteményes kötet. Ami a közös a tanulmányokban, az a költség és a haszon gondolatkoréhoz való kapcsolódás. Ami különböző, az a téma sokféle megközelítése:
- egyeseknél a költségtakarékos megoldások bemutatása és szorgalmazása,
- másoknál a költségtakarékos felfogás tarthatatlansága,
- ismét másoknál a költség-haszon viszonyára való egyoldalú építés kritikája és ehelyett a haszon növelésének dinamizálása. A kötet kifejezetten a vállalati vezetőknek szól, mert a költség és a haszon alapvetően a vállalati gazdálkodásban alakítható.

Tartalom

1. Dr. Gergely Sándor: Az előrelátó és folyamatos vezetői munka eredménye, a költség és
haszon tudatos befolyásolása......................5
Kevesebb lépcsőt a vezetés szervezetében......................6
Rendel a vállalatban......................6
Az érdekeltség alapelvei......................7
A vezető érdekeltsége......................8
A vezetési stílus......................10
A vállalkozó ágazatokról......................13
A dolgozók érdekeltsége......................15
Ágazat alapítása és ágazat szanálása......................17
Ellenőrzés és önállóság......................20
Az új dolgok természetéről......................21
2. Soltész Gábor: A vezetési módszer és a haszon összefüggései......................23
Autokratikus vezetés mint a hierarchikus fegyelmen alapuló vezetés sajátja..............24
A demokratikus vezetési stílus......................25
A megegyezéses eredménycélokkal való vezetés......................27
A megegyezéses eredménycélokkal való vezetés módszerének folyamatleírása...............29
A kivételek alapján való vezetés......................30
A kivételek alapján való vezetés folyamatának főbb elemei......................33
Döntéshozatal mint a vezetés lényege......................35
A vezetői döntések korlátozott racionalitásának okai......................35
Konfliktusok a döntéshozatal során......................37
Irodalom......................38
3. Dr. Bereczki Lajos: A természeti adottságok hasznosítása a Tisza-völgyi vállalatok
gazdálkodásában......................40
A természeti adottságok kedvezőbbé tétele......................40
4. Dr. Csepregi István: Az erőforrások hasznosítása és bővítése......................64
A növénytermelés......................64
A gabona és az ipari növények termelése......................66
A szántóföldi tömegtakarmánytermelés fejlődése......................67
A gyepek intenzív művelése......................68
A szántóterület évenkénti többszöri hasznosítása......................69
Az intenzív gazdálkodás egyéb költségei......................73
A szarvasmarhatartás haszna......................76
A nyereség fokozása a sertéstartásban......................78
A vállalati haszon......................79
5. Dr. Hütter Csaba: Gazdálkodás dombvidéki területű termelőszövetkezetben............83
A mezőgazdasági termelés szerkezetének változása a nagyobb nyereség reményében......83
A kiegészítő tevékenységgel bővített termelési szerkezet hosszú távú előnyöket ígér.......88
Az élőmunka jobb hasznosítása anyagi érdekeltségre támaszkodva......................90
Az irányító munkát végzők érdekeltsége......................91
A fizikai dolgozók érdekeltsége......................94
Az érdekeltségi rendszer eredményei......................94
Az előállított új érték, a nyereség és az adó arányának alakulása......................95
6. Katona István - Pápa Lajos: Költség és haszon a Kiskunhalasi Állami Gazdaságban......98
Az offenzív költséggazdálkodás......................98
A szőlő- és gyümölcstermelés......................100
A gyenge adottságú gyepterületek húshasznú szarvasmarhatartással való hasznosítása......................105
Sertéstenyésztés......................107
Az erdőtelepítés......................108
A beruházások......................109
Az érdekeltség......................109
A szabályozás gyakori változásának gondjai......................110
Irodalom......................112
7. Kasó József: A költséggazdálkodás eredményei a Szigetvári Állami Gazdaságban......113
Az eredmény alakulása......................115
A költségek változásának előidézői......................115
Az árbevételek változásai......................118
Az eredmény alakulásárak összetevői......................118
8. Dr. Kádár Béla: A haszon növelésének lehetőségei a szántóföldi növénytermelésben............123
A termőföld védelme, termelékenységének növelése......................124
A vetésszerkezet változtatása......................126
A növénytermelési ágazatok termelési színvonalának hatékony növelése......................129
Irodalom...................137
9. Dr. Guba Mária: Haszon a zöldségtermelésben...................140
Költségek és jövedelem a nagyüzemekben...................141
Költség- és jövedelemviszonyok a kistermelésben .................144
A zöldségfélék termelői árai.................146
A termelés szektormegoszlásának változási tendenciái jellemzői.................147
Irodalom.................150
10. Dr. Molnár Róza: A takarékos környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás.................151
A tápanyag-gazdálkodás javításának szükségessége és feltételei.................151
A folyékony (szuszpenziós) műtrágya alkalmazása.................154
Az állattenyésztés melléktermékeinek hasznosítása a tápanyagpótlásban.................155
A növénytermelés melléktermékei.................158
Egyéb növényi tápanyagot tartalmazó melléktermék hasznosítása.................159
A szerves trágyák és növényi melléktermékek tápanyag-szolgáltatásának módosító hatása a tápanyagszükséglet és a -költség alakulására.................160
Irodalom.................160
11. Dr. Darcza Gabriella: A takarmányfehérje-források bővítésének hasznos lehetőségei
a vállalatokban.................163
Az állattenyésztés takarmányszükséglete.................164
Húspéptermelés és takarmányozás.................167
A savó és a lejárt szavatosságú tej takarmányozási célú hasznosítása (húspéppel együtt vagy külön-külön).................168
Húspép és savó. valamint a CCM együttes etetése.................172
A baromfi-feldolgozás melléktermékeinek, hulladékainak takarmányozási célú hasznosítása.................174
Irodalom.................176
12. dr. Licskó Lászlóné: A tömegtakarmányok helyettesítése melléktermékekkel............177
A kukoricatermelés melléktermékeinek hasznosítása.................178
A szalma takarmányozása.................180
A cukorrépa és a cukorgyártás melléktermékeinek felhasználása.................181
A tömegtakarmányként hasznosítható egyéb melléktermékek.................184
Irodalom.................185
13. Dr. Kalmár Sándor - Dr. Tenk Antal: A gyeptermelés gazdaságossága és hatása a tejtermelésre, valamint a marhahizlalásra.................186
A gyephozamok gazdaságossága.................186
A gyephasznosítás gazdaságossága.................189
Az előállított tápanyag költsége.................191
A számításokban alkalmazott árak hatása.................192
A minimális takarmányozási költség számítása.................194
A területegységen elérhető jövedelem.................195
14. Dr. Vadász László: A haszon növelésének főbb tényezői a sertéstartásban...........197
A sertéstartás jövedelme.................197
Az önköltség és az árbevétel befolyásolása.................203
Érdekeltség a költséggazdálkodásban és az árbevételben.................204
Tenyésztési és szervezési tartalékok.................208
Irodalom.................212
15. Dr. Somlai Gyula: Társulás a baromfitermelés hasznának növeléséért.................213
A csirkerakodás gépesítése.................214
A raktározási gondok enyhítése.................215
A tápellátás szervezése.................216
A szakemberképzés.................217
Az előszállítás és a kétfázisos csirkehizlalás.................218
Az energiaköltségek csökkentése.................220
Az együttműködés és gondjai.................223
16. Dr. Szőke Molnár Lajos - Dr. Tóth Mihály: A melioráció haszna.................225
A melioráció népgazdasági és vállalatgazdasági indítékai, körülményei.................225
A meliorációra vonatkozó döntést megalapozó költség-haszon vizsgálatok.................231
A meliorált területek használatának, a vállalat gazdálkodásának elemzése.................236
17. Dr. Földvári János - Margittai Miklós: A melioráció hatása a mezőgazdasági nagyüzemek költségeire.................238
A melioráció megvalósulása Baranya megyében.................238
A meliorációs beruházások értékelése.................240
A támogatások és a karbantartási költségek változásának hatása a növénytermelés költségeire.................242
A melioráció hatása a költségekre és a jövedelmekre.................244
18. Gál Gyula: Az újabb vállalkozási formák és a kisszervezetek tapasztalatai Bács-Kiskun megyében.................250
A Hetényegyházi Egyetértés Mezőgazdasági Szakszövetkezet Szőlő-Gyümölcs Termesztési Szakcsoportja.................253
A Keceli Szőlőfürt Mezőgazdasági Szakszövetkezet Géphasznosítási és Szőlő-Gyümölcs Termesztési Szakcsoportja.................254
A kecskeméti Magyar-Szovjet Barátság Mgtsz Kisállattenyésztő, Hizlaló és Értékesítő Mezőgazdasági Szakcsoportja.................256
A Kiskunfélegyházi Vörös Csillag Mgtsz Ipari Termelő és Szolgáltató, valamint Építőipari szakcsoportjainak tevékenysége.................256
A Kecskeméti Magyar-Szovjet Barátság Mgtsz gazdasági munkaközösségei.................258
A jól bevált régebbi szervezetek.................258
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem