Bevezetés | 3 |
Határfelületi jelenségek | |
Felületi feszültség | 5 |
Kapilláraktív anyagok hatása a víz felületi feszültségére | 7 |
Egymással nem elegyedő folyadékok közötti határfelületi feszültség tanulmányozása | 8 |
Adszorpció | 9 |
Etil-klorid, vagy éter adszorpciója aktiv szénen | 11 |
Adszorbensek és katalizátorok fajlagos felületének meghatározása a BET egyenlet alapján | 13 |
A színezék töménységének befolyása az adszorpcióra | 20 |
A színezési hőmérséklet hatása az adszorpcióra | 21 |
Adalékanyagok hatása a textil színezhetőségére | 22 |
A textil mennyiségének befolyása az adszorpcióra | 23 |
Fenol és származékai elválasztása vékonyréteg-kromatográfiás módszerrel | 24 |
Egyszerű cukrok elválasztása a vékonyréteg-kromatográfiás módszerrel | 25 |
Diszperziós kolloidok és durva diszperz rendszerek | |
Szuszpenziók | 27 |
Mechanikai diszpergálás semleges anyag jelenlétében (Weimarn-féle módszer) | 31 |
Monodiszperz szuszpenziók előállítása szitálással | 32 |
Szuszpenziók diszperzitásfokának meghatározása ANDREASEN-féle ülepítő készülékkel | 33 |
Szuszpenziók részecskeméret-eloszlásának meghatározása WIEGNER készülékkel | 36 |
Szuszpenziók diszperzitásfokának meghatározása centrifugálással | 39 |
Örlemények frakcionálása SCHÖNE-féle készülékkel | 41 |
Emulziók | 43 |
Emulziók előállítása mechanikai diszpergálással | 46 |
Emulziók előállítása oldószer-kicseréléssel (WEIMARN-féle módszer) | 48 |
Emulziók jellegének és átcsapásának vizsgálata | 48 |
Az emulgeátorok hatóképességének vizsgálata | 49 |
Háromfázisú (PICKERING) emulziók vizsgálata | 50 |
Szlok | 51 |
Szolok előállítása kondenzációs módszerrel | 54 |
Fe (III)-hidroxid szol előállitása GRAHAM-féle módszerrel, a keletkezett szol dializálása és ultraszűrése | 56 |
Fe (III)-hidroxid szolok előállítása adszorpciós peptizálással (l=f/c/ függvény) | 57 |
Fe (III)-hidroxid szolok előállítása disszoluciós peptizálással (l=f/m/ függvény) | 58 |
Fe (III)-hidroxid szol koagulálásának vizsgálata | 59 |
Szolok elektroforetikus vándorlási sebességének mérése | 60 |
Makromolekulák és asszociációs kolloidok | |
Makromolekulás kolloidok tulajdonságai | 63 |
Zselatin frakcionálása | 67 |
Zselatin duzzadásának és a zselatinoldat stabilitásának vizsgálata | 68 |
Fehérje-oldatok elektromos állapotváltozásának követése belső súrlódás mérése alapján | 69 |
Fehérjék elektrokinetikus potenciáljának és izoelektromos pontjának meghatározása az elektroforetikus vándorlási sebesség mérése alapján | 69 |
Szintetikus makromolekulák előállítása | 71 |
Polimérek előállítása oldalpolimerizációval és a folyamat követése a koaguláló érték meghatározásával | 73 |
Metilmetakrilát (MMA) polimerizációja emulzióban | 74 |
Polimerek előállítása tömbpolimerizációval és a folyamat követése a törésmutató mérésével | 75 |
Óriásmolekulák molekulasúlyának meghatározása oldataik belső súrlódásának mérése útján | 76 |
A callulóz polimerizációs fokának meghatározása CuCl-kuoxámos oldatban | 78 |
Poliamidek polimerizációs fokának meghatározása kénsavas oldatban MATTHES-féle módszerrel | 79 |
Poli (sztirol), poli (metilmetakrilát) vagy poli(vinilacetát) molekulasúlyának meghatározása oldataik belső súrlódásának mérése alapján | 80 |
Asszociációs kolloidok | 81 |
Nátrium-dedecilszulfát CMC-jének meghatározása az oldat vezetőképességének mérése utján | 83 |
Asszociációs kolloidok szolubilizáló hatásának vizsgálata | 84 |
Gélek és koherens durva diszperz rendszerek | |
Gélek | 86 |
Liogélek előállitása homogén rendszerekből | 89 |
Zselatin-oldatok dermedési hőmérséklet-intervallumának meghatározása | 90 |
A zselatinosodási idő változása a vizüveg-töménységének függvényében | 90 |
A zselatinosodási idő változása a pH függvényében | 91 |
Liogélek szilárdságának mérése | 92 |
A zselatin duzzadási sebességének meghatározása | 93 |
Koherens durva diszperz rendszerek | 93 |
Szuszpenziókból keletkező üledékek térfogatának vizsgálata | 96 |