1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kolloidika II/2.

A kolloidkémia és kolloidfizika kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 403 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
Tartalomjegyzék
A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és állandósága
A szuszpenziók és szuszpenzoidok általános ismertetése1
A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és előállítása2
A szuszpenziók és szuszpenzoidok állandósága4
A nehézségi erő befolyása a szuszpenziók és a szuszpenzoidok állandóságára4
Nehézségi erő - mechanikai erő4
Nehézségi erő - hőmozgás7
Nehézségi erő - tasztítóerő9
Az oldékonyság befolyása a szuszpenziók és szuszpenziodok állandóságára10
Az adszorpciós réteg (szolvátréteg) befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára. A szolok micellás szerkezete13
A micella fogalma13
A micellaelmélet fejlődése14
Micellatípusok21
A micellák keletkezése23
A micellák kémiai összetétele. Micellaképletek24
A micellaszerkezetek meghatározásának alapelvei26
A vonzóerő (adhézió) és a taszítóerő befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára32
A problémák áttekintése32
A taszítóerők elmélete36
A vonzóerők elmélete38
Az adhéziós potenciál43
A szolok állandóságának termodinamikai elméletei (A kolloidok termodinamikája)54
A problémák áttekintése54
Ideális Liofób szolok termodinamikája56
Irodalom az I. fejezethez78
A szuszpenziók és a szuszpenzoidok előállítása I.
Diszperziós eljárások. A. - Tömör testek, difform-rendszerek és durva átmeneti rendszerek diszpergálása
Bevezető áttekintés - A diszpergálás energiája85
A morfológia jelentősége a diszpergálásnál92
A diszpergálás hatásfokának jellemzése101
Az oldási kapacitás. Üledékszabály101
A diszperziós (oldási) intenzitás107
Az oldási diszperzitás109
Tömör szilárd testek diszpergálása111
Általános rész111
Tömör testek mechanikai diszpergálása111
Kémiai diszpergálás119
Elektromos diszpergálás. Bredig-Svedberg-féle eljárás120
Diszpergálás ultrahangokkal127
Diszpergálás ultraibolya- és röntgensugárzás hatására128
Durva difform-, durva szpongoid és retikuláris rendszerek diszpergálása128
Porodin szerkezetű testek diszpergálása. I. Durva Porodin rendszerek diszpergálása. Szuszpenziók előállítása tömör halmazokból, üledékekből, őrleményekből és iszapokból128
Áttekintés128
A száraz porodin rendszerek diszpergálása folyadékokban132
Folyadéktartalmú porodin rendszerek és kettős rendszerek diszpergálása146
A szuszpenziók állandósága157
A szuszpendálás üledékszabálya160
Fibrillás halmazok diszpergálása165
Irodalom a II. fejezethez166
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása. II.
Diszperziós eljárások. B. - Asszociációs kolloidok oldása
Az asszociációs kolloid meghatározása172
Az asszociációs kolloidok oldódása172
A magasabb zsírsavas alkáliák (alkáliszappanok) oldódása175
A szappanoldatok kolloid jellege175
A szappanoldatok micelláris szerkezete177
Asszociációs festék-kolloidok187
Az asszociáció termodinamikai és molekulakinetikai értelmezése188
Irodalom a III. fejezethez193
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása III.
Diszperziós eljárások. C. - Gélek diszpergálása. Peptizálás
A peptizálás fogalma - Történelmi áttekintés198
Peptizálás - kolloidolás198
Szilárd B. vizsgálatai és elmélete198
P. P. Weimarn vizsgálatai201
Bancroft elmélete203
Zsigmondy és munkatársainak vizsgálatai204
A paptizációs folyamatok fajai212
Önként végbemenő kolloidoldás. Eukolloidok oldása213
Általános alapfogalmak213
Duzzadás és peptizálás. Kritikus hőmérséklet. Aktivitási görbék222
Az oldószer befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására227
Idegen anyagok befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására231
Az üledékszabály érvényessége az önként végbemenő kolloidoldásnál235
Adszorpciós peptizálás238
Áttekintés238
A gél tulajdonságainak befolyása a peptizálásra240
A peptizátor befolyása a peptizálásra244
Az adszorpciós peptizálás üledékszabálya289
Disszoluciós peptizálás293
A disszoluciós peptizálás jellemzése293
Üledékszabály a disszoluciós peptizálásnál295
Peptizálás kolloidokkal300
A peptizálás sebessége304
A hőmérséklet befolyása a peptizálásra310
Irodalom a IV. fejezethez312
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása IV.
Kondenzációs eljárások
Áttekintés324
Góckeletkezés túltelített oldatokban325
Gócok növekedése. A kristályosodás sebessége túltelített oldatokban334
Kondenzálással keletkezett szuszpenziók és szuszpenzoidok diszperzitásfoka. Weimarn elmélete337
Állandósítók, kolloidvédők, védőkolloidok350
Homodiszperz szolok előállítása354
A kondenzálással keletkezett szolok részecskéinek morfológiája357
A kondenzációs módszerek típusai362
Kondenzáció hőmérséklet-változással362
Oldószer-kicserélésen alapuló módszer (Weimarn-féle módszer)363
Kémiai reakciókon alapuló módszer364
Diszpergálással kombinált kondenzációs folyamatok375
Irodalom az V. fejezethez376

Dr. Buzágh Aladár

Dr. Buzágh Aladár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Buzágh Aladár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem