Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és állandósága | |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok általános ismertetése | 1 |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok keletkezése és előállítása | 2 |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok állandósága | 4 |
A nehézségi erő befolyása a szuszpenziók és a szuszpenzoidok állandóságára | 4 |
Nehézségi erő - mechanikai erő | 4 |
Nehézségi erő - hőmozgás | 7 |
Nehézségi erő - tasztítóerő | 9 |
Az oldékonyság befolyása a szuszpenziók és szuszpenziodok állandóságára | 10 |
Az adszorpciós réteg (szolvátréteg) befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára. A szolok micellás szerkezete | 13 |
A micella fogalma | 13 |
A micellaelmélet fejlődése | 14 |
Micellatípusok | 21 |
A micellák keletkezése | 23 |
A micellák kémiai összetétele. Micellaképletek | 24 |
A micellaszerkezetek meghatározásának alapelvei | 26 |
A vonzóerő (adhézió) és a taszítóerő befolyása a szuszpenziók és szuszpenzoidok állandóságára | 32 |
A problémák áttekintése | 32 |
A taszítóerők elmélete | 36 |
A vonzóerők elmélete | 38 |
Az adhéziós potenciál | 43 |
A szolok állandóságának termodinamikai elméletei (A kolloidok termodinamikája) | 54 |
A problémák áttekintése | 54 |
Ideális Liofób szolok termodinamikája | 56 |
Irodalom az I. fejezethez | 78 |
A szuszpenziók és a szuszpenzoidok előállítása I. | |
Diszperziós eljárások. A. - Tömör testek, difform-rendszerek és durva átmeneti rendszerek diszpergálása | |
Bevezető áttekintés - A diszpergálás energiája | 85 |
A morfológia jelentősége a diszpergálásnál | 92 |
A diszpergálás hatásfokának jellemzése | 101 |
Az oldási kapacitás. Üledékszabály | 101 |
A diszperziós (oldási) intenzitás | 107 |
Az oldási diszperzitás | 109 |
Tömör szilárd testek diszpergálása | 111 |
Általános rész | 111 |
Tömör testek mechanikai diszpergálása | 111 |
Kémiai diszpergálás | 119 |
Elektromos diszpergálás. Bredig-Svedberg-féle eljárás | 120 |
Diszpergálás ultrahangokkal | 127 |
Diszpergálás ultraibolya- és röntgensugárzás hatására | 128 |
Durva difform-, durva szpongoid és retikuláris rendszerek diszpergálása | 128 |
Porodin szerkezetű testek diszpergálása. I. Durva Porodin rendszerek diszpergálása. Szuszpenziók előállítása tömör halmazokból, üledékekből, őrleményekből és iszapokból | 128 |
Áttekintés | 128 |
A száraz porodin rendszerek diszpergálása folyadékokban | 132 |
Folyadéktartalmú porodin rendszerek és kettős rendszerek diszpergálása | 146 |
A szuszpenziók állandósága | 157 |
A szuszpendálás üledékszabálya | 160 |
Fibrillás halmazok diszpergálása | 165 |
Irodalom a II. fejezethez | 166 |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása. II. | |
Diszperziós eljárások. B. - Asszociációs kolloidok oldása | |
Az asszociációs kolloid meghatározása | 172 |
Az asszociációs kolloidok oldódása | 172 |
A magasabb zsírsavas alkáliák (alkáliszappanok) oldódása | 175 |
A szappanoldatok kolloid jellege | 175 |
A szappanoldatok micelláris szerkezete | 177 |
Asszociációs festék-kolloidok | 187 |
Az asszociáció termodinamikai és molekulakinetikai értelmezése | 188 |
Irodalom a III. fejezethez | 193 |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása III. | |
Diszperziós eljárások. C. - Gélek diszpergálása. Peptizálás | |
A peptizálás fogalma - Történelmi áttekintés | 198 |
Peptizálás - kolloidolás | 198 |
Szilárd B. vizsgálatai és elmélete | 198 |
P. P. Weimarn vizsgálatai | 201 |
Bancroft elmélete | 203 |
Zsigmondy és munkatársainak vizsgálatai | 204 |
A paptizációs folyamatok fajai | 212 |
Önként végbemenő kolloidoldás. Eukolloidok oldása | 213 |
Általános alapfogalmak | 213 |
Duzzadás és peptizálás. Kritikus hőmérséklet. Aktivitási görbék | 222 |
Az oldószer befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására | 227 |
Idegen anyagok befolyása az eukolloidok önként végbemenő oldódására | 231 |
Az üledékszabály érvényessége az önként végbemenő kolloidoldásnál | 235 |
Adszorpciós peptizálás | 238 |
Áttekintés | 238 |
A gél tulajdonságainak befolyása a peptizálásra | 240 |
A peptizátor befolyása a peptizálásra | 244 |
Az adszorpciós peptizálás üledékszabálya | 289 |
Disszoluciós peptizálás | 293 |
A disszoluciós peptizálás jellemzése | 293 |
Üledékszabály a disszoluciós peptizálásnál | 295 |
Peptizálás kolloidokkal | 300 |
A peptizálás sebessége | 304 |
A hőmérséklet befolyása a peptizálásra | 310 |
Irodalom a IV. fejezethez | 312 |
A szuszpenziók és szuszpenzoidok előállítása IV. | |
Kondenzációs eljárások | |
Áttekintés | 324 |
Góckeletkezés túltelített oldatokban | 325 |
Gócok növekedése. A kristályosodás sebessége túltelített oldatokban | 334 |
Kondenzálással keletkezett szuszpenziók és szuszpenzoidok diszperzitásfoka. Weimarn elmélete | 337 |
Állandósítók, kolloidvédők, védőkolloidok | 350 |
Homodiszperz szolok előállítása | 354 |
A kondenzálással keletkezett szolok részecskéinek morfológiája | 357 |
A kondenzációs módszerek típusai | 362 |
Kondenzáció hőmérséklet-változással | 362 |
Oldószer-kicserélésen alapuló módszer (Weimarn-féle módszer) | 363 |
Kémiai reakciókon alapuló módszer | 364 |
Diszpergálással kombinált kondenzációs folyamatok | 375 |
Irodalom az V. fejezethez | 376 |