Bevezető | 3 |
A vendéglátó egységek közegészségügyi-járványügyi jelentősége | 4 |
A közegészségügyi-járványügyi szervek ellenőrzős és hatósági tevékenysége | 5 |
Általános előírások és ellenőrzési szempontok | 10 |
Az egység elhelyezése | 10 |
Általános rend és tisztaság, munkaegészségügy, munkavédelem | 12 |
Személyi higiéne | 14 |
Főzési (étkezési) adagszám, étrend | 17 |
Áruátvétel, a nyersanyag útja az egységben, az egység helyiségeinek kapcsolata | 18 |
Raktározás, tárolás, áruvédelem | 18 |
Földesáruraktár | 18 |
Szárazáruraktár | 20 |
Hűtőszekrények, hűtőkamrák, hűtőpultok | 20 |
Földesáru-előkészítő | 21 |
Húselőkészítő, halelőkészítő | 23 |
Főzőtér | 24 |
Edények mosogatása, tárolása | 25 |
Fogyasztótér | 28 |
Ételszállítás | 28 |
Az egyes üzlettípusokra vonatkozó előírások és ellenőrzési szempontok | 30 |
Értékesítés | 30 |
Éttermek, vendéglők | 30 |
Étterem, vendéglő, csárda, söröző, kávéház | 30 |
Kifőzde, étkezde | 30 |
Gyors étkezőhelyek | 31 |
Büfé, bisztró, falatozó, ételautomata | 31 |
Ételbár | 31 |
Pecsenyesütő, halsütő, lacikonyha | 32 |
Lángos-, palacsintasütő | 32 |
Cukrászdák, eszpresszók | 32 |
Cukrászda, süteményszaküzlet, fagylaltozó | 32 |
Eszpresszó, teázó, tejbár | 34 |
Szórakozóhelyek | 34 |
Mulató, varieté, zenés ifjúsági szórakozóhely, éjszakai bár | 34 |
Italüzletek | 34 |
Nappali bár, Drink bár | 34 |
Borozó, sörbár | 34 |
Borkostoló, borkimérés, poharazó | 34 |
Italbolt, kocsma | 34 |
Mozgó árusítás | 35 |
Mozgó-, időszakos büfé, mozgó fagylaltárusítás | 35 |
Árusítás, értékesítés tömegközlekedési eszközökön | 35 |
Házhoz szállítás | 36 |
Központi termelőegységek | 36 |
Báziskonyha | 37 |
Gyorsfagyasztó (gastrofol) üzem | 37 |
Konyhai előkészítő üzem | 39 |
Központi hidegkonyha | 41 |
Központi cukrászüzem | 41 |
Fagylaltkészítő üzem | 42 |
Munkahelyi vendéglátó egységek | 44 |
Konyha étkezőhelyiséggel | 44 |
Munkahelyi báziskonyha | 44 |
Melegítő-tálalókonyha és étkezde | 44 |
Munkahelyi büfé | 46 |
Kereskedelmi szálláshelyek | 46 |
Szálloda, motel | 49 |
Turistaszállás | 49 |
Kisegítő szálláshely | 49 |
Fogadó, panzió | 49 |
Nyaralóház | 49 |
Fizetővendéglátó-hely | 49 |
Kemping | 50 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 51 |
Alapfogalmak | 51 |
Tennivalók ételmérgezés, ételfertőzés esetén | 52 |
Ételmérgezések, ételfertőzések megelőzése | 56 |
Az élelmezéshigiénés laboratóriumi vizsgálatok célja, fajtái | 58 |
A vendéglátásban dolgozók tennivalói a laboratóriumi mintavételezések segítése érdekében | 59 |
Függelék | |
Jogszabályok, utasítások jegyzéke | 61 |
Felhasznált irodalom | 63 |