1.063.490

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémiai gyakorlatok I-II.

Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két kötet egy könyvben. A könyv 100 példányban jelent meg. 26 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J11-382. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szerves kémiai gyakorlatok célja egyrészt az, hogy szerves kémiai ismereteinket a kísérleti munkán keresztül élményszerű tapasztalatokkal támasszuk alá, az elméleti órák anyagát - a... Tovább

Előszó

A szerves kémiai gyakorlatok célja egyrészt az, hogy szerves kémiai ismereteinket a kísérleti munkán keresztül élményszerű tapasztalatokkal támasszuk alá, az elméleti órák anyagát - a lehetőségekhez mérten - közvetlen megfigyeléseken keresztül ismerjük meg. További cél, hogy megismerjük mindazokat a kísérleteket és azok megvalósítási módjait, melyek a kémia kísérleti oktatásához elengedhetetlenül szükségesek.
Ezen célok megvalósítása folyamán megismerkedünk a szerves kémiai kísérletezés sajátosságaival, technikájával és az alapvető preparatív kísérletekkel kapcsolatosan a szerves vegyületek elkülönítésének, tisztításának (szétválasztás, kristályosítás, extrahálás, desztillálás stb.) és azonosításának alapvető fajtáival.) Vissza

Tartalom

Bevezetés3
ÁLTALÁNOS RÉSZ
A kísérletezésről általában5
A készülékszerelés és szempontjai5
A reakcióelegyek hűtése és fűtése7
A reakcióelegyek melegítése7
A reakcióelegyek hűtése8
A reakcióelegyek keverése, rázása9
A szerves vegyületek elkülönítése és tisztítása10
Kristályosítás11
Extrahálás (kivonás)15
Oldatból történő extrahálás vagy kirázás15
Szilárd keverékből történő extrakció17
Desztillálás (lepárlás)18
Atmoszférikus desztilláció19
Frakcionált desztilláció22
Vákuumdesztilláció23
Vízgőzdesztilláció26
Szublimálás28
Kromatografikus adszorbció29
Az anyagok fizikai állandóinak meghatározása30
Az olvadáspont (Op) és meghatározása30
Forráspont (fp) meghatározása32
KÍSÉRLETI RÉSZ
Szerves vegyületek minőségi elemzése33
Alifás szénhidrogének36
Telített szénhidrogének36
Metán előállítása és kísérletei37
Olefin szénhidrogének41
Etilén előállítása és kísérletei42
Kísérletek kaucsukkal és gumival45
Acetilén szénhidrogének46
Alifás halogénszármazékok50
Etilbromid51
Etiljodid52
n-Butilbromid53
Etilénbromid54
Kloroform56
Halogénezett szénhidrogének jellemzése és reakciói57
Alkoholok60
Etilalkohol készítése62
Az alkoholok kísérletei64
Salétromsavas glicerinészter készítése67
Éterek68
Dietiléter69
Az éterek jellemzése és kísérletei70
Oxo-vegyületek73
Az aldehidek készítése és jellemzésük73
Az aldehidek kísérletei74
Ketonok78
Kísérletek acetonnal79
Karbonsavak81
Egyes karbonsavak előállítása (kinyerése)82
Karbonsavak jellemzése és kísérletei85
Karbonsav-származékok88
Savhaloidok89
Acetilklorid előállítása90
Kísérletek acetilkloriddal90
Savanhidridek91
Ecetsavanhidrid kísérletei92
Észterek93
Etilacetát94
Amilacetát95
Az észterek jellemzése és kísérletei96
Zsírok, olajok és szappanok kísérletei98
Savamidok103
Kísérletek acetamiddal103
Kísérletek karbamiddal104
Halogénezett savak105
Monoklórecetsav105
Aminosavak106
Glikokoll107
Fehérjék108
Fehérje-oldatok készítése108
A fehérjék minőségi elemzése110
A fehérjék színreakciói110
Kicsapási kísérletek111
A fehérjék hidrolízise112
Szénhidrátok113
Monoszaharidok (Egyszerű cukrok)114
Kísérletek monoszaharidokkal115
Diszaharidok117
A diszaharidok kísérletei118
Poliszaharidok121
Kísérletek keményítővel121
Kísérletek cellulózzal124
Zártláncú (gyűrűs) vegyületek128
Aromás szénhidrogének130
Butilbenzol131
Difenilmetán132
Benzofenon133
A benzolhomológok jellemzése és kísérletei134
Aromás halogénszármazékok138
Brómbenzol139
Benzilklorid140
Az aromás halogénszármazékok összehasonlítása141
Aromás vegyületek szulfonálása142
Béta-naftalinszulfosavas-nátrium144
Szulfanilsav (dihidrát)145
Fenolok, fenoléterek és kinonok146
Béta-naftol148
Hidrokinon148
Kinon (p-benzokinon)150
Fenetol150
A fenolok jellemzése és kísérletei151
Aromás alkoholok, oxo-vegyületek és karbonsavak155
Benzoesav156
Szalicilsav157
Benzoilklorid158
Benzoesavas-etilészter (Etilbenzoát)159
Acetilszalicilsav160
Az aromás alkoholok, aldehidek, karbonsavak és származékainak jellemzése és kísérletei160
N-tartalmú vegyületek165
Nitrovegyületek (Nitrálás)165
Nitrometán167
Nitrobenzol168
Meta-dinitrobenzol169
O- és p-nitrofenol170
Aromás nitrovegyületek előállítása kémcsőben171
Aminek173
Etiléndiamin175
Anilin176
Para-aminofenol177
Acetanilid178
Para-aminobenzolszulfamid (Deszeptil)179
Az aminek jellemzése és kísérletei180
Az aromás aminek diazotálása és a diazonium-sók néhány preparatív felhasználása184
A diazo-csoport kicserélése hidroxilra186
Fenol előállítása anilinből186
Diazonium-sók redukálása (Fenilhidrazin előállítása)187
Kapcsolási (kopulációs) reakciók188
Heliantin (metilorange, metilnarancs)189
Béta-naftolorange (naftol-narancs)189
Kísérletek diazonium-sókkal190
Nem kondenzált poliaromás vegyületek193
Kondenzált poliaromás vegyületek195
Kísérletek naftalinnal195
Kísérletek antracénnal és származékaival197
Festékek és festés197
Festési gyakorlatok199
Műanyagok201
Fenoplasztok (Fenol-formaldehid gyanták előállítása)203
Aminoplasztok204
Műanyagok egyszerű vizsgálata205
Kísérletek illó olajokkal205
Kromatográfikus adszorbció206
Festékek szelektív adszorbciója206
Levélfestékek elkülönítése kromatográfikus adszorbcióval207
Heterociklusos vegyületek209
Kísérletek furfurollal209
Pirrol készítése210
Néhány kísérlet indigóval211
Klorofill kivonása és roncsolása212
Egyszerű kísérletek piridinnel212
Metilénkék képződése213
Húgysav murexid-próbája213
Kísérletek alkaloidákkal213
Enzimek214
Táblázatok
Néhány elem gyakorlati atomsúlya215
Sósav-oldatok fajsúlya (15 C°-on)215
Salétromsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on)216
Kénsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on)217
Nátriumhidroxid-oldatok fajsúlya (15 C°-on)218
Ammónia-oldat fajsúlya (20 C°-on)219
Alkohol-oldat fajsúlya (15 C°-on)219

Kóbor Jenő

Kóbor Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kóbor Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem