Előszó
E szerény munka megírásához hosszúéves tapasztalataim vezettek, amelyeket azoknak a tanfolyamoknak a vezetésénél szereztem, ahol a méznek a háztartásban való felhasználását ismertettem. Valamennyi...
Tovább
Előszó
E szerény munka megírásához hosszúéves tapasztalataim vezettek, amelyeket azoknak a tanfolyamoknak a vezetésénél szereztem, ahol a méznek a háztartásban való felhasználását ismertettem. Valamennyi tanfolyam meggyőzött arról, hogy írnom kell ezekről, és az ott szerzett tapasztalataimat át kell adnom olvasóimnak.
Tanítottam a múltban és most is tanítok e tanfolyamokon, mert szeretem népünket, szeretem a méhet és a méhészetett. Arra töredektem, hogy ezt a szeretetet soraimmal továbbítsam kedves olvasóközönségünknek. A tanfolyamokon igyekeztem átadni ismereteimet hallgatóimnak és magam is újabb tapasztalatokat és ismereteket merítettem népünk tudásának és művészetének mély forrásából. Mennyi szépség rejlik a hímzésekben, amelyek a tanfolyamokon mézeskalácsra vetítve más formában jelentek meg! Ahol a nép hímezni tud, ott szépen tud festeni is. A mézeskalács díszítésénél a tanfolyam hallgatói megtanulták megőrizni a hagyományos eredeti szlovák díszítési jelleget. Ez serkentette őket az újabb elemek, kombinációk és kompozíciók további alkotására és fejlesztésére.
A könyv részletesen és szakszerűen megtanítja az olvasót arra, hogyan lehet a mézet a háztartásban sokoldalúan felhasználni. Minden egyes sütemény és gyümölcskrém, tejkülönlegesség, koktél és egyéb készítmény elkészítésénél először az általános technológiai menetet írom le, amely a megfelelő csoportra vonatkozik. A recepteknél más speciális előírásokat ismertetek, minden egyes sütemény és egyéb készítmény elkészítésére. Igyekeztem rámutatni mindarra, ami a munka sikertelenségét okozhatja és megmagyaráztam ezeknek az okoknak a kiküszöbölési módját is.
A készítmények elkészítése előtt ezért ajánlom megismerkedni az általános készítési menettel.
A receptek megbízhatóan ki vannak próbálva és az előírások pontos betartása mellett sikerrel járnak.
Munkámat igyekeztem mindenki számára érthető nyelven és módon megírni. Rámutatok benne a méz és a mézeskalács sütésének a történetére, a szlovák díszítési jelleg szépségére és a modern tudományos és biokémiai elemzések alapján a mézre, mint értékes gyógyhatású tápszerre, valamint az emberi szervezet táplálásának kész alkotóelemére, továbbá sok betegségnél a gyógyító hatására, nagy jelentőségére a sportolók és a gyermekek egészségügyi szempontjából.
Vissza