Előszó | 11 |
Bevezető rész | 13 |
A mikrobiológia felosztása és jelentősége | 13 |
A mikrobiológia történeti kialakulása és fejlődése | 15 |
A mikrobák evolúciója és helyük az élővilágban | 16 |
A klinikai mikrobiológia szerepe az orvostudományban | 18 |
Általános bakteriológia | 21 |
A baktériumok alapvető jellemvonásai | 21 |
A baktériumok sejttana | 21 |
A baktériumok fiziológiája | 30 |
A baktériumok genetikája | 37 |
Fenotípusos változások | 37 |
Genotípusos változások | 38 |
A plazmidok jelentősége a génsebészetben | 42 |
A baktériumok rendszertana | 45 |
Általános virológia | 49 |
A vírusok alapvető jellemvonásai | 49 |
A vírust meghatározó kritériumok | 51 |
A vírusok eredete | 52 |
A virion szerkezete | 52 |
Helikális vírusok | 53 |
Kubikális vírusok | 55 |
A vírusok kémiai összetétele | 58 |
Nukleinsavak, gének | 58 |
Fehérjék, enzimek | 60 |
Lipidek, szénhidrátok | 64 |
A vírusok rendszertana | 65 |
Szubvirális ágensek | 68 |
A vírus és a sejt kölcsönhatása | 70 |
A vírusok bioszintézise és annak molekuláris alapjai | 70 |
A vírusok tenyésztésére szolgáló módszerek | 76 |
A sejtek malignus transzformációja | 80 |
A vírusok tisztítása és mennyiségi meghatározása | 82 |
A vírusok és a limfociták kölcsönhatása in vitro | 83 |
A vírushemagglutináció és -hemadszorpció | 84 |
A vírusinterferencia és az interferon | 85 |
Az interferon képződése | 87 |
Az interferom hatásmechanizmusa | 88 |
Az interferogének és -molekulák tulajdonságai | 89 |
A vírusok genetikája | 89 |
Mutáció, rekombináció | 89 |
Komplementáció és interdependencia | 91 |
Fenotípusos és genotípusos keveredés | 92 |
A vírusok és az evolúció | 92 |
Virogének átvitele emlőssejtekbe | 93 |
A virionok rezisztenciája külső behatásokkal szemben | 94 |
Sterilezés, dezinficálás | 97 |
Kemoterápiás szerek, antibiotikumok | 103 |
Antimikrobás kemoterápia | 103 |
Antivirális kemoterápia | 105 |
Antibiotikumok | 109 |
Célzott antibiotikumterápia | 111 |
A kórokozók és a szervezet | 115 |
Patogenitás | 116 |
Infekció | 117 |
A szervezet védekezése a kórokozókkal szemben | 120 |
A baktériumok kórokozó tulajdonsága | 122 |
A vírusok kórokozó tulajdonsága | 125 |
Immunitástan. Az emberi szervezet specifikus védekező mechanizmusa | 129 |
Alapfogalmak | 129 |
Antigének | 130 |
Az antigének általános jellemzése | 130 |
Mikrobiális antigének | 132 |
Hisztokompatibilitási antigének | 133 |
Ellenanyagok | 135 |
Antigén-ellenanyag reakciók | 136 |
Ellenanyag-termelés | 138 |
Az immunglobulinok szerkezete | 141 |
Az immunglobulin-osztályok jellemző adatai | 145 |
Az immunglobulinok heterogenitása | 146 |
Az immunrendszer és működése | 147 |
Limfociták | 147 |
Limfokinek | 150 |
Makrofágok | 151 |
Az immunválasz folyamata | 152 |
Humorális immunválasz | 154 |
Az ellenanyag-képződés törvényszerűségei | 155 |
Celluláris immunválasz | 158 |
Immuntolerancia | 159 |
Immunhiányos-állapotok | 161 |
Az immunválasz elnyomása és fokozása | 163 |
A szervezet védekezése a mikrobákkal szemben | 164 |
Fagocitózis | 165 |
Komplementrendszer | 167 |
Az ellenanyagok szerepe a védelemben | 170 |
Celluláris immunválasz és védettség | 173 |
Az immunitás osztályozása és mesterséges létrehozása | 174 |
Természetes védettség | 174 |
Mesterséges védettség | 175 |
Aktív immunizálás | 175 |
Védőoltás élő vakcinákkal | 175 |
Védőoltás inaktivált vakcinákkal | 177 |
Új utak a vírusvakcinák előállítására | 177 |
Kombinált védőoltások | 178 |
Az aktív immunizálás alkalmazása | 179 |
Passzív immunizálás | 182 |
A szervezetet károsító immunreakciók (allergiás reakciók) | 183 |
Az immunkárosodások típusai | 183 |
Immunológiai módszerek a fertőző betegségek diagnosztikájában | 187 |
Szerológiai reakciók | 187 |
Celluláris immunreakciók | 188 |
Bőrpróbák | 189 |
Részletes bakteriológia | 191 |
Az emberi szervezet normál mikroflórája | 265 |
A kórokozó baktériumok betegségcsoportok, szervek szerinti csoportosítása | 271 |
Bőrfertőzéseket okozó baktériumok | 271 |
A szájüreg betegségeit okozó baktériumok | 272 |
A szem fertőzéseit okozó baktériumok | 273 |
Légúti betegségeket okozó baktériumok | 273 |
Légúti betegségeket okozó baktériumok | 274 |
Enterális megbetegedéseket okozó baktériumok | 275 |
Ételmérgezést okozó baktériumok | 276 |
Húgy-ivar szervi fertőzéseket okozó baktériumok | 276 |
Nemi betegségeket okozó baktériumok | 277 |
Anaerob kórokozó baktériumok | 277 |
Zoonózisokat okozó baktériumok | 277 |
Egyéb emberi megbetegedéseket okozó baktériumok | 278 |
A mikrobák és a káriesz | 279 |
A különböző mikroorganizmusok kariogenitása kísérleti állatokban | 279 |
A S. mutans és a káriesz összefüggése emberben | 280 |
A S. mutansnak a káriesz kiváltásában szerepet játszó tulajdonságai | 281 |
Extracelluláris poliszacharidok szintézise: a mután | 281 |
Enzimek szintézise: glikoziltranszferáz, invertáz, glukanáz | 282 |
Cukoranyagcsere, savtűrő képesség | 282 |
Tapadóképesség | 283 |
Fágfertőzöttség és kariogenitás | 283 |
A bakteriocin szintézise: a mutacin | 283 |
A S. mutans kariogén szerepének mechanizmusa | 284 |
A káriesz elleni mikrobiológiai védekezés lehetőségei | 285 |
Vakcinálás | 286 |
Mikrobaellenes ágensek alkalmazása | 286 |
Specifikus enzimek alkalmazása | 287 |
A mikroorganizmusok jelentősége a gyógyszeriparban | 289 |
Az antibiotikumok előállítása | 290 |
Az antibiotikumok értékmérése | 290 |
Vitaminok, aminosavak, szteroidok és szénhidrátok előállítása | 291 |
A vitamin- és az aminosavtartalom meghatározása mikrobiológiai módszerekkel | 293 |
Szerobakteriológiai készítmények | 293 |
Aszeptikus gyógyszerkészítés | 294 |
Mikrobiológiai gyógyszerellenőrzés (sterilitási próba) | 295 |
A gyógyszerkészítmények mikrobiológiai tartósítása | 296 |
Génsebészeti (DNS-manipulációs) technikával, baktériumokban előállítható gyógyszerek | 297 |
Emberi leukocitainterferon termeltetése E. coliban | 297 |
Inzulin termeltetése E. coliban | 300 |
Egyéb biológiai anyagok előállítása génsebészeti módszerekkel | 302 |
Részletes virológia | 303 |
DNS-tartalmú víruscsaládok | 303 |
RNS-tartalmú víruscsaládok | 319 |
Bakteriofágok | 344 |
A gerincesek vírusai által emberben okozott fontosabb kórképek | 347 |
A laboratóriumi vírusdiagnosztika alapjai | 350 |
A vírusfertőzések diagnosztikájában alkalmazott módszerek, kórokozók szerint | 353 |
A kórokozó vírusok betegségcsoportok, szervek szerinti csoportosítása | 357 |
Bőrtünetekkel járó vírusfertőzések kórokozói | 358 |
Orális tünetekkel járó vírusfertőzések kórokozói | 358 |
Szembetegséggel járó vírusfertőzések kórokozói | 359 |
Légúti betegségeket okozó vírusok | 359 |
Enterális megbetegedéseket okozó vírusok | 360 |
Húgy-ivar szervi tüneteket okozó vírusok | 360 |
Idegrendszeri megbetegedést okozó vírusok | 361 |
Hemorrágiás lázat okozó vírusok | 361 |
Vírusok okozta zoonózisok | 361 |
A vírusok szerepe a daganatok kóroktanában | 362 |
RNS-tumorvírusok és az onkogenezis mechanizmusa | 364 |
DNS-tumorvírusok | 368 |
Emberi daganatok és a vírusok | 370 |
Lassú vírusfertőzések | 371 |
Mikológia | 377 |
A gombák alapvető jellemvonásai | 378 |
A bőr mikózisai | 382 |
Szisztémás mikózisok | 383 |
Sarjadzógombás (élesztőgombás) betegségek | 383 |
Fonalgombás betegségek | 384 |
Dimorfgombás betegségek | 384 |
Parazitológia | 387 |
Protozoológia | 387 |
A protozoonok alapvető jellemvonásai | 387 |
Testüregekben élő protozoonok | 390 |
Helmintológia | 398 |
Tárgymutató | 408 |