1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban I.

Mennyiségi vizsgálatok

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
A mikrobiológiai laboratórium13
A mikrobiológiai laboratórium kialakítása és felszerelése13
Elhelyezés és megvilágítás13
Szellőztetés13
A laboratórium beosztása13
Főbb berendezési tárgyak15
Általánosan használt eszközök17
Hordozható mikrobiológiai munkahelyek és mobil mikrobiológiai laboratóriumok21
Mikrobiológiai laboratóriumi műveletek22
Sterilezés, tisztogatás és fertőtlenítés22
Sterilezés száraz hővel22
Sterilezés nedves hővel23
Besugárzás28
Sterilezés mikrobicid gázokkal29
Csírátlanítás szűréssel30
Mosogatás és fertőtlenítés33
Tápközegek készítése és tárolása35
A tápközegek komponenseivel szemben támasztott általános követelmények35
Készen vásárolható tápközegek37
Szétadagolás37
Tárolás39
Mintavétel, a minták tárolása, előkészítése40
A mintavétel szempontjai40
A mintavétel és eszközei41
A minták szállítása és tárolása42
A minták előkészítése vizsgálatra42
Izolálás, dúsítás, tenyésztés, törzsfenntartás46
Izolálási módszerek46
Lemezes izolálás47
Egysejttenyészet készítésén alapuló izolálási módszerek49
Dúsítási műveletek, elektív és szelektív tápközegek használata51
Tenyésztési módszerek51
Aerob módszerek52
Anaerob tenyésztés52
A mikrobatenyészetek eltartása55
A mikroszkóp és használata56
A mikroszkóp felépítése57
A feloldóképesség és a numerikus apertúra58
A feloldóképesség növelése immerziós eljárással59
Megvilágítási rendszerek60
Preparátumok készítése63
Festetlen preparátumok63
Vitális festés64
Rögzített (fixált), festett preparátumok64
Összetett, differenciáló festés65
Méretmeghatározási módszerek67
A mikroorganizmusok mennyiségi meghatározásának technikája70
Az összes csíraszám, illetve a sejttömeg meghatározása70
Mikroszkópos módszerek70
Műszeres részecskeszámlálás77
Sejttömegmérés78
Élőcsíraszám-meghatározás83
Határhígításos eljárás83
Telepszámlálásos eljárások93
A határhígításos és a telepszámlálásos eljárások összehasonlító értékelése108
Csíraszám-meghatározás a biokémiai aktivitás msérésével109
Élelmiszeripari környezeti tényezők vizsgálata111
Víz111
Az összcsíraszám meghatározása112
Fekáliás szennyezettséget jelző mikroorganizmusok meghatározása112
Levegő115
Koch-féle ülepítéses eljárás115
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárás116
Folyadékszűrős eljárás117
Membránszűrős eljárás118
Felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata118
Érintőpróbák119
Közvetlen tenyésztéses eljárás120
Felületlemosásos módszer121
Öblítéses módszer121
Felületi kaparék vagy felületi metszet feldolgozása122
Élelmiszerek és élelmiszeripari segédanyagok mennyiségi vizsgálata123
A mikrobiológiai mintavétel elvi kérdései123
A mintavétel matematikai-statisztikai alapjai123
A minősítés célja129
Az élelmiszerek egészségügyi elbírálásában szerepet játszó indikátor-mikroflóra kimutatása és mennyiségi vizsgálata138
A mezofil serob élőcsíra-szám meghatározása139
A kóliform-baktériumok számának megállapítása140
Az Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmusok száma142
A szulfitredukáló klosztridiumok száma143
A Bacillus cereus sejtek száma143
A penészgombák és az élesztők száma143
Tej és tejtermékek vizsgálata144
Mintavétel, előkészítés144
Csíraszám-meghatározás147
Tárolhatósági próbák164
Egyéb vizsgálati eljárások167
Hús és húskészítmények vizsgálata168
Baromfihús, tojás, tojáskészítmények vizsgálata173
Tartósítóipari készítmények vizsgálata174
Konzervek tartóssági próbája és sterilitásvizsgálata174
A mikroflóra mennyiségi vizsgálata176
Élelmiszeripari segéd- és adalékanyagok vizsgálata186
Cukorvizsgálat186
A keményítő termofilspóra-tartalmának vizsgálata190
Az egyéb adalékanyagok termofilspóra-száma191
A pékáruk bélzetének "nyúlósodását" okozó aerob spóraképző baktériumok spóraszámának meghatározása lisztben191
Tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata192
A fenolkoefficiens meghatározása192
Szuszpenziós próba195
Hoy-féle kannapróba198
Kapacitáspróba198
A mikrobák életműködését gátló anyagok kimutatása198
A mikroba-életműködést gátló anyagok kimutatása húsban199
A penicillin kimutatása tejben 200
A baktérium- életműködést gátló anyagok kimutatása tejben vajkultúrával201
Tápközegek, festékek, indikátorok202
Függelék225
MSZ 22901-71. A víz kóliszámának meghatározása227
Néhány sajátos munkavédelmi előírás a mikrobiológiai munkában228
A könyvben használt fontosabb kifejezések és fogalmak magyarázata229
Irodalom232
Tárgymutató239
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem