1.060.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó technológia I. - Felszolgálási ismeretek

A vendéglátóipari szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-657-113-9
Megjegyzés: 7. kiadás. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyarországi vendéglátás kialakulása a középkortól kezdve nagyjából hasonlít a környező népekéhez és államokéhoz, de olyan egyedi vonásokat is mutat, amelyek természetes következményei népünk... Tovább

Előszó

A magyarországi vendéglátás kialakulása a középkortól kezdve nagyjából hasonlít a környező népekéhez és államokéhoz, de olyan egyedi vonásokat is mutat, amelyek természetes következményei népünk szokásainak és országunk földrajzi helyzetének. A mai magyar konyha kialakulására leginkább a német, a török és a francia konyha hatott. A XIX. századi francia hatás és a magyar ízek harmóniája Európa-szerte kedveltté tette a magyar ételeket. Jóhírünk kialakulásához hozzájárult a magyaros vendégszeretet is.
A vendégszeretet egyik legközvetlenebb megnyilvánulási lehetősége: a vendég és a felszolgáló találkozása. Akár belföldi, akár külföldi vendégeket fogadunk, azokat el kell látnunk, mégpedig oly módon, hogy érezzék munkánkból a vendégszeretetet.
Egy híres szakember mondta: „A vendéget szeretni azt is jelenti, hogy félig már szakemberek vagyunk". A felszolgálás szaktárgy keretein belül tanultak adják szakmai tudásunk „második felét". A tanulmányok során mindent úgy kell tehát elsajátítani," hogy közben a vendég nézőpontjából vizsgáljuk az elsajátítandó szakismereteket.
A mesterség hazai művelőinek nagy többségében elmélyült a szakma szeretete és a hivatástudat. Ezért fejlődhetett töretlenül generációkon át jó hírnévnek örvendve, s ezért válhatott korszerűvé a magyar vendéglátás anélkül, hogy jellegzetességéből vesztett volna.
A tankönyv ennek szellemében igyekszik segíteni - a Vendéglátó technológia tárgy keretén belül - a felszolgálói ismeretek oktatásában. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
I. A VENDÉGLÁTÓ TEVÉKENYSÉG ÉS ALAPFOGALMAI 7
II. AZ ÉTTERMI MUNKA TECHNIKAI ÉS SZEMÉLYI FELTÉTELEI 10
1. Az étterem és berendezése 10
2. Az éttermi felszerelések és eszközök 14
3. Az éttermi felszerelések megóvása 29
4. A felszolgálókkal szemben támasztott követelmények 32
III. AZ ÉTTERMI FELSZOLGÁLÁS ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS SZERVEZÉSE 36
1. Előkészületek az étterem nyitása előtt 36
2. Az éttermi eszközök és felszerelések előkészítése 39
3. Az egyszerű terítés 41
4. Előkészületek a vendég fogadására 50
5. A felszolgálás általános szabályai 51
IV. AZ ITALOK FELSZOLGÁLÁSA 62
1. Az italok csoportosítása 62
2. Az itallap 66
3. Az italrendelés felvétele 68
4. Az italok hőmérséklete 69
5. A sörök felszolgálása 70
6. A borok felszolgálása 72
7. Az egyéb szeszes italok felszolgálása 77
8. Az alkoholmentes üdítő italok felszolgálása 78
V. KIEGÉSZÍTŐ ISMERETEK AZ ÉRTÉKESÍTÉSI MUNKÁHOZ 81
1. A társas érintkezés általános szabályai 81
2. Az utasellátás 82
3. Felszolgálás szállodai szobában 82
4. Felszolgálás eszpresszóban és cukrászdában 85
5. Felszolgálás a bárban 88
FELHASZNÁLT IRODALOM 100

Kiss Imre

Kiss Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kiss Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó technológia I. - Felszolgálási ismeretek Vendéglátó technológia I. - Felszolgálási ismeretek

A borító foltos.

Állapot:
2.140 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba