kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Budapesti Műszaki Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 119 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 2 |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 3 |
Laboratóriumi munkaszabályok | 3 |
Laboratóriumi biztonsági szabályok | 5 |
Munka- és tűzvédelem a laboratóriumban | 6 |
A laboratóriumi munkaeszközök | 10 |
Hőálló üvegedények | 10 |
Nem hőálló üvegeszközök | 14 |
Porcelán eszközök | 16 |
Hevíthető porcelán eszközök | 16 |
Nem hevíthető porcelán edények | 17 |
Fémeszközök | 18 |
A laboratóriumi eszközök tisztítása | 23 |
Alapvető laboratóriumi mérések | 25 |
Tömegmérés | 25 |
Gyakorlat: Tömeg mérése digitális tármérleggel, gyorsmérleggel és analitikai mérleggel | 35 |
Térfogatmérés | 36 |
A térfogat fogalma és mértékegységei | 36 |
A térfogat mérése | 37 |
Gyakorlat: Meniszkusz leolvasásának gyakorlása | 42 |
A hőmérsékletmésrés | 43 |
A térfogatváltozáson alapuló hőmérők | 44 |
Villamos mérésen alapuló hőmérők | 46 |
Optikai pirométerek | 46 |
Sűrűségmérés | 47 |
A sűrűségmérés elve és eszközei | 47 |
Gyakorlat: Mérés areométerrel | 50 |
Gyakorlat: Mérés piknométerrel | 50 |
Viszkozitásmérés | 50 |
Engler-féle viszkoziméter | 51 |
Viszkozitásmérés Engler-féle készüléken | 52 |
Módosított Ostwald-féle viszkoziméter | 53 |
Höppler-féle viszkoziméter | 55 |
Viszkozitás meghatározás Höppler-viszkoziméterrel | 56 |
Gyakorlat: Viszkozitásmérés Engler-féle viszkoziméterrel | 57 |
Gyakorlat: Viszkozitásmérés módosított Ostwald-féle viszkoziméterrel | 57 |
Gyakorlat: Viszkozitás mérése Höppler viszkoziméterrel | 57 |
Alapvető laboratóriumi műveletek | 58 |
Lecsapás, dekantálás, szűrés | 58 |
Szárítás | 62 |
Bepárlás | 66 |
Kristályosítás | 68 |
Alapvető laboratóriumi műveletek gyakorlása | 70 |
Gyakorlat: Lecsapott kalcium-karbonát előállítása | 71 |
Gyakorlat: Kristályos kalcium-klorid előállítása | 74 |
Gyakorlat: A konyhasó tisztítása | 75 |
Kémiai minőségi (kvalitatív) elemzés | 78 |
Az elemzés feladata és módszerei | 78 |
Gyakorlati útmutatás a minőségi analízishez | 80 |
A textil- és bőriparban használt fontosabb vegyszerek azonosítása | 81 |
Gyakorlat: Minőségi vizsgálatok | 81 |
A mennyiségi (kvantitatív) kémiai elemzés | 87 |
A mennyiségi kémiai elemzés fogalma és célja | 87 |
A mennyiségi kémiai analízis módszerei | 87 |
A térfogatos analízis alapjai | 89 |
A térfogatos analízis elve | 89 |
A térfogatos analízis eszközeinek használata | 92 |
A mérőoldatok készítése | 94 |
A titrálás módjai | 98 |
A titrálás hibalehetőségei | 99 |
A semlegesítéses analízis | 100 |
Sav-bázis egyensúlyok vizes oldatokban | 100 |
Az oldószer és a sav-bázis erősség | 100 |
A savak és bázisok erőssége | 103 |
A pH szerepe a semlegesítéses analízisben | 105 |
Az acidi-alkalimetriás indikátorok | 109 |
Az indikátorok és jellemzőik | 109 |
Az indikátorok átcsapási pontja és átcsapási tartományak | 111 |
Az acidi-alkalimetriás titrálások menete, számítások | 114 |
Gyakorlat: A H2SO4-koncentráció mérése | 117 |
Gyakorlat: Az ammónium-hidroxid mérése | 118 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.