Előszó | |
A kiskert tervezésének szempontjai | |
Mit termeljünk? | 9 |
Hogyan helyezzük el? | 11 |
Ajánlott kerttípusok | 12 |
Lakóházkert | 12 |
Munkakert | 13 |
Hétvégi kert | 14 |
Díszkert | 15 |
Hogyan készítsük elő kertünk talaját? | 32 |
GYÜMÖLCS A KISKERTBEN | |
Mit? Hová? | 33 |
Alma | 33 |
Körte | 37 |
Birs | 39 |
Cseresznye | 40 |
Meggy | 42 |
Kajszibarack | 44 |
Őszibarack | 46 |
Szilva | 50 |
Dió | 52 |
Mandula | 54 |
Mogyoró | 54 |
Gesztenye | 56 |
Naspolya | 57 |
Ribiszke | 58 |
Málna | 62 |
Köszméte | 64 |
Szeder | 66 |
Szamóca | 68 |
Újdonságok, különlegességek | 70 |
Tüske nélküli fekete szeder | 70 |
Áfonya | 71 |
Kivi (Actinidia) | 72 |
Füge | 72 |
Josta, Rikő | 73 |
Pedro | 73 |
A szaporítóanyagról | 74 |
A szaporításról | 78 |
Ivaros szaporítás | 78 |
Ivartalan szaporítás | 79 |
A gyümölcsfa ültetésről | 88 |
A bogyósgyümölcsűek ültetéséről | 92 |
A tenyészterületről | 93 |
A koronaalakításról | 95 |
A metszésről | 99 |
Koronaalakító metszés | 99 |
Termőre metszés | 100 |
Koronaritkító metszés | 100 |
Ifjító metszés | 101 |
A metszés, fűrészelés technikája | 102 |
A gyümölcsfák és -bokrok tápanyagellátásáról | 106 |
Nem termő gyümölcsösök trágyázása | 107 |
Termő korú fák és bokrok tápanyagellátása | 108 |
Hogyan dolgozzuk be a talajba? | 111 |
A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról | 112 |
Kerti traktorok | 114 |
A vegyszeres gyomirtásról | 117 |
Az öntözésről | 124 |
Az egyéb növényápolási munkákról | 126 |
A növényvédelemről | 127 |
SZŐLŐ A KISKERTBEN | |
Mit? Hová? | 130 |
Csemegeszőlő-fajták | 131 |
Fehérszőlő-fajták | 136 |
Vörösszőlő-fajták | 137 |
A szaporítóanyagról | 137 |
A szaporításról | 142 |
Az európai gyökeres szőlővessző előállítása | 142 |
Gyökeres szőlőoltvány készítése | 144 |
A telepítésről | 144 |
Talaj-előkészítés | 145 |
Szaporítóanyag-előkészítés | 146 |
Ültetés | 147 |
A tőkehiányok pótlásáról | 148 |
Tőkehiányok pótlása homoktalajon | 148 |
Tőkehiányok pótlása kötött talajon | 151 |
A művelési módokról | 154 |
Fejművelésű tőke | 154 |
Bakművelésű tőke | 154 |
Kordonművelésű tőke | 155 |
Egyszerű Guyot-művelés | 158 |
Magas törzsű szálvesszős művelés | 159 |
Lugas művelési mód | 163 |
A szőlő támaszrendszere | 168 |
A metszésről | 170 |
Kell-e metszeni? | 170 |
Miért metsszünk? | 170 |
Mikor metsszünk? | 171 |
Hogyan metsszünk? | 172 |
A szőlő zöldmunkái | 176 |
A szőlő tápanyag-gazdálkodása | 177 |
A szőlő vízellátásáról | 179 |
A talajművelésről | 180 |
A vegyszeres gyomirtásról | 182 |
A szőlő növényvédelme | 187 |
DÍSZNÖVÉNYEK A KISKERTBEN | |
Mit? Hová? | 191 |
Virágok | 193 |
Díszfák, díszcserjék | 194 |
Röviden a rózsáról | 220 |
Külön a fűszer- és a gyógynövényekről | 222 |
A szaporításról | 224 |
A díszfák, díszcserjék ültetése | 229 |
Termesztőedényes és földlabdás növények ültetése | 230 |
Kerítést élősövényből! | 232 |
A dísznövények gondozása, ápolása | 234 |
Gyepszőnyeget a kertbe | 236 |
Hogyan kell komposztot készíteni? | 241 |
Mi a Cofuna? | 243 |
Röviden a vegyszeres gyomirtásról | 244 |
A dísznövények vegyszeres növényvédelme | 245 |
ZÖLDSÉG A KISKERTBEN | |
Mit? Hová? | 249 |
Kiskertekbe javasolt zöldségfajták | 251 |
Különleges zöldségnövények | 264 |
A szaporításról | 281 |
A vetőmagról és egyéb szaporítóanyagokról | 282 |
A drazsírozott vetőmag és előnyei | 284 |
Vetésről és ültetésről | 285 |
Palántanevelés | 288 |
Hajtatás a kiskertben | 292 |
A tápanyagellátásról | 295 |
A talajművelésről és a vegyszeres gyomirtásról | 299 |
Az öntözésről | 302 |
Egyéb növényápolási munkák | 305 |
A növényvédelemről | 306 |
HÁZIKERTBEN HASZNÁLHATÓ NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK | |
Gombaölő szerek | 313 |
Szervetlen gombaölő szerek | 313 |
Szerves gombaölő szerek | 317 |
Kombinált hatóanyagú gombaölő szerek | 321 |
Rovarölő szerek | 322 |
Szervesfoszfor-vegyületek | 322 |
Karbamátszármazékok | 326 |
Egyéb hatóanyagú rovarölő szerek | 326 |
Speciális atkaölő szerek | 329 |
Egyéb szerek | 329 |
KERTÜNK TERMÉNYEINEK TARTÓSÍTÁSÁRÓL | |
Általános tudnivalók | 333 |
Előkészületek a tartósításhoz | 335 |
A tartósítás különféle módjai | 336 |
Amit nem árt tudni az egyes gyümölcsfajokról | 340 |
Gyömölcstartósítás | 343 |
Nyersen, főzés nélküli tartósítás | 347 |
Gyümölcsreceptek | 348 |
Gyümölcsízek | 348 |
Dzsemek | 349 |
Befőttek | 350 |
Gyümölcssajtok | 351 |
Néhány különlegesség | 352 |
Zöldségfélék tartósítása | 354 |
Befőzéssel tartósítás | 354 |
Tartósítás sóval | 356 |
Ecetes készítmények | 357 |
Olajos készítmények | 358 |
Házi gyümölcsszárítás, -aszalás és zöldségszárítás | 359 |
Gyümölcsaszalás | 360 |
Zöldségszárítás | 361 |
JOGI TANÁCSOK | |
A földhasználattal kapcsolatos általános tudnivalók | 363 |
A földhasználat megszerzésének lehetőségei és módjai | 364 |
A magánszemélyek közötti földforgalom | 367 |
Magán haszonbérlet | 368 |
Tartós földhasználat | 368 |
Gyakorlati tudnivalók a telekhasználattal kapcsolatban | 379 |
Ültetési távolságok | 382 |
Felhasznált irodalom | |