Előszó / dr. Gaál Béla | 8 |
Az élelmiszer-feldolgozók kiskereskedelmi tevékenysége / Oláh András | 9 |
Az élelmiszer-kereskedelem szabályozása. Fogyasztóvédelem /Szűcs András | 12 |
Élelmiszerüzlet létesítése és működtetése | 12 |
Élelmiszer-kereskedelmi üzlet nyitása, üzletkör bővítése | 12 |
Élelmiszerüzlet működtetésének személyi feltételei | 14 |
A kisboltok kialakítása (Oláh András) | 15 |
Az élelmiszerüzlet berendezési tárgyai | 18 |
Az üzletnyitás szabályai | 20 |
Raktározási, szállítási, tárolási szabályok | 21 |
Élelmiszer-értékesítés vásárokon, piacokon | 23 |
Értékesítés automatából | 24 |
Minőségvédelem az élelmiszer-forgalmazásban | 25 |
A minőségmegőrzési idővel kapcsolatos változások az új élelmiszertörvényben | 25 |
A legfontosabb élelmiszercsoportok forgalmazására vonatkozó minőségi előírások | 26 |
Gyorsfagyasztott termékek | 26 |
Kenyér- és pékáruk | 29 |
Hús- és hentesáruk | 31 |
Baromfihús; tojás | 34 |
Tej- és tejtermékek | 36 |
Száraztészta | 38 |
Szeszipari készítmények | 38 |
Borok | 39 |
Friss gyümölcs és zöldség | 40 |
Őrölt fűszerpaprika | 42 |
Konzervek | 42 |
Dohányipari termékek | 42 |
Minőségvédelem a bolti kiskereskedelemben | 43 |
A vásárlók tájékoztatása | 43 |
Az üzlet működésére vonatkozó tájékoztatás | 44 |
Tájékoztatás az árucikkekről | 44 |
A kötelező adatok feltüntetése | 44 |
Egyéb feliratok az élelmiszereken | 46 |
A vevők megtévesztésének tilalma | 48 |
Tájékoztatás az üzletben alkalmazott árakról | 49 |
Módosulások az élelmiszerek árának feltüntetésében az 1/1997. (I.17.) IKIM rendelet szerint | 50 |
Tájékoztatás a reklamációs lehetőségekről | 51 |
Az élelmiszerboltok áruforgalmazásának néhány kérdése | 51 |
Élelmiszerek forgalomba hozatal, forgalmazása | 51 |
Élelmiszercímke - valósághűség | 53 |
Kereskedelmi előrecsomagolás | 54 |
Az üvegvisszaváltás szabályai | 55 |
Vendéglátásban készített ételek csomagolása, szállítása | 56 |
Árképzés az élelmiszerüzletekben | 56 |
Az áruk mérése | 57 |
Háztartásvegyi és kozmetikai cikkek forgalmazása | 58 |
Általános bolti szabályok | 59 |
A vásárlók érdekeinek védelme | 59 |
A minőségi kifogások intézése | 59 |
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tevékenysége | 60 |
A fogyasztóvédelem szervezeti felépítése és működése | 62 |
Irodalom | 65 |
A jövedéki termékek forgalmazására vonatkozó rendelkezések / Nákovics László | 66 |
A jövedéki törvény célja, hatálya | 66 |
Jövedéki ellenőrzés, ellenőrző szervek | 67 |
A termelők értékesítési lehetőségei | 68 |
A termelő értékesítésére vonatkozó szabályok | 69 |
Az értékesítéshez kapcsolódó speciális szabályok, tiltások | 70 |
A jövedéki termék kiskereskedelme | 71 |
Kiskereskedelmi jövedéki tevékenység engedélyezése | 71 |
Kiskereskedelmi jövedéki engedély megadásának feltételei | 2 |
Jövedéki engedély | 75 |
Kiskereskedelmi tevékenység folytatásának szabályai | 75 |
Jövedéki termék beszerzésének szabályai | 75 |
Jövedéki termék készletezésének szabályai | 76 |
Jövedéki termék értékesítésének szabályai | 77 |
Speciális értékesítési szabályok | 78 |
Jogkövetkezmények | 78 |
Csomagolás az élelmiszer-kiskereskedelemben / Gergely Péter | 80 |
Az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos alapismeretek | 80 |
A csomagolás fogalomrendszere | 81 |
A csomagolás funkciói és fajtái | 83 |
A csomagolás funkciói | 83 |
Fogyasztói csomagolások | 83 |
Gyűjtő-, tároló- és szállítási csomagolások | 84 |
Csomagolóeszközök | 85 |
Csomagolóanyagok | 86 |
Csomagolás és minőségmegőrzés | 87 |
A minőséget befolyásoló környezeti hatások | 87 |
A csomagolás kialakítása | 87 |
A csomagolás funkciója a marketingben. Csomagolás és piaci értékítélet | 88 |
A csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelmények | 89 |
Egyes termékek, termékcsoportok célszerű csomagolása | 90 |
Az élelmiszer-csomagolás szabályozása | 93 |
A hazai szabályozás rendszere | 93 |
A csomagolás kialakítása | 95 |
A csomagolás anyaga | 96 |
A fogyasztó megtévesztésének kizárása | 98 |
A fogyasztó tájékoztatása | 99 |
Jelölés | 101 |
Betűméretek; a jelölés elhelyezése | 102 |
A kiskereskedelmi élelmiszer-csomagolás gyakorlata | 103 |
Csomagolási technológiák | 103 |
A csomagolások környezetvédelmi termékdíja | 104 |
Irodalom | 106 |
Üzleti terv készítése. Szerződéses kötelezettségek / Oláh András | 108 |
Az üzleti terv készítése | 108 |
Szerződéses kötelezettségek | 110 |
Higiénia az élelmiszer-kereskedelemben | 113 |
Mikrobiológiai ismeretek / Simon József | 113 |
A mikroorganizmusok fajtái, előfordulásuk | 113 |
A baktériumok élettevékenysége | 116 |
A szennyezett élelmiszer fogyasztásának veszélyei | 119 |
Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések | 119 |
Idült ártalmak | 122 |
Az élelmiszer-árusítás személyi feltételei | 123 |
Oktatás, képzés / Kiss Lászlóné, Horváth Éva | 123 |
Személyi higiéné, egészségi alkalmasság / Simon József | 124 |
Az élelmiszerek forgalmazásának közegészségügyi követelményei | 126 |
Élelmiszerüzletek létesítése, kialakítása, berendezése / Horváth Éva | 126 |
Gépek élelmezés-egészségügyi minősítése | 128 |
Szállítás | 129 |
Áruátvétel | 131 |
Raktározás | 132 |
Előkészítés (előcsomagolás, előszeletelés) | 134 |
Értékesítés / Radnóti Lya, Simon József | 135 |
Tisztítás, fertőtlenítés / Kiss Lászlóné | 139 |
Hulladékgyűjtés, takarítás | 140 |
Kártevők elleni védekezés / Simon József | 141 |
Vásár, piac és vásárcsarnok / Kiss Lászlóné | 142 |
Egyéb élelmiszer-árusítási formák | 144 |
Élelmiszerek helyben fogyasztásának higiénés követelményei / Radnóti Lya, Simon József | 146 |
Irodalom | 148 |
Függelékek | |
Függelék. Az 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekről / Szerk. | 149 |
Függelék. Élelmiszerek forgalmazására vonatkozó főbb jogszabályok jegyzéke / Szűcs András | 155 |
Függelék. Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző megyei állomások listája / Szűcs András | 156 |
Függelék. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézeteinek listája / Gyaraky Zoltán | 157 |
Függelék. Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek megyei címlistája / Szűcs András | 158 |
Függelék. Forgalmazási engedélyt, szakvéleményt kibocsátó intézmények listája / Szűcs András | 159 |
Függelék. Gyártmánylap (vhr. 2. számú melléklete) / Szűcs András | 160 |
Függelék. Néhány alapvető élelmiszer fogyaszthatósági, ill. minőségmegőrzési határideje / Szűcs András | 161 |
Függelék. A jövedéki szabályozást érintő hatályos jogszabályok jegyzéke / Nákovics László | 163 |
Függelék. A fővárosi és megyei vámhivatalo listája / Nákovics László | 164 |
Függelék. Élelmiszerek csomagolására vonatkozó főbb jogszabályok jegyzéke / Gergely Péter | 165 |
Függelék. A MÉ 1-1-75/106 által megengedett tömeg/térfogat értékek egyes élelmiszerek egyedi fogyasztói csomagolására / Szerk. | 166 |
Függelék. Fontosabb élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések kórokozója, lappangási ideje, tünetei / Simon József | 170 |
Függelék. Higiénés szempontból kritikus munkafolyamatok az élelmiszer-kereskedelemben / VÉM szakanyag | 172 |
Függelék. Az élelmezésegészségügy körére vonatkozó fontosabb jogszabályok és jogszabályértékű szabványok / Kiss Lászlóné | 174 |