kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 91 oldal |
Sorozatcím: | Középiskolai Szakköri Füzetek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-17-0383-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 9 |
Ismerkedés a kolloid rendszerekkel | 11 |
Oldatok vizsgálata | 11 |
A Tyndall-féle fényjelenség tanulmányozása | 12 |
A különböző típusú oldatok szűrhetőségének a tanulmányozása | 13 |
Oldatok dialízise | 15 |
Különböző oldott részecskék diffúziója kocsonyákban | 16 |
A kolloid állapot fogalmának a kialakítása | 17 |
A kén durva, szubmikroszkópos, amikroszkópos diszperz rendszereinek egymásba való átalakítása | 19 |
Határfelületi jelenségek | 20 |
Az adszorpció | 21 |
Irányított adszorpció vizsgálata folyadék-gáz határfelületen | 26 |
Cukorszén adszorbens előállítása | 27 |
Adszorpciós szenek fajlagos felületének meghatározása metilénkék adszorpcióval | 28 |
Cellulózalapú textíliák festhetőségének függése a festék és a textil relatív mennyiségétől | 29 |
Az elektromos töltés befolyása az elektrolitadszorpcióra | 30 |
A közeg kémhatásának befolyása a fehérjék adszorbeáló képességére. Gyapjú festése | 31 |
Segédanyagok szerepe a kolloid rendszerek előállításában | 32 |
Az adszorpció és az adszorbens felületének szerepe a kolloid rendszerek mérettartomány-határainak megállapításában | 35 |
A felület méretének befolyása a katalízisre | 38 |
A kolloid rendszerek csoportosítása | 39 |
Inkoherens rendszerek bemutatása egy-egy példával | 42 |
Makromolekulás kolloid oldatok | 42 |
Keményítő és polimer műanyag kolloid oldata | 42 |
Asszociációs kolloid oldatok. Szappanoldat előállítása | 43 |
Különböző alakú micellák szemléltetése | 43 |
Durva diszperz rendszerek és diszperziós kolloidok | 44 |
Szuszpenzió, illetve szol (szilárd/folyadék) | 44 |
Gázdiszperzió és gázlioszol (gáz/folyadék) | 45 |
Emulzió (folyadék/folyadék) | 46 |
Gázközegű diszperz rendszerek | 47 |
Aeroszolok bemutatása (köd: folyadék/gáz, füst: szilárd/gáz) | 47 |
Koherens rendszerek bemutatása | 48 |
Zselatingél előállítása (fizikai gél) | 48 |
A fizikai gélekben működő gyenge kötőerők bemutatása vanádiumpentoxid tixotróp szol-gél átalakulásával | 49 |
Műanyag gél előállítása és térhálósítása fenol-formaldehid modellel (kémiai gél) | 49 |
Kaucsuk vulkanizálása (kémiai gél) | 51 |
Kolloid rendszerek keletkezése és állandósága | 53 |
Szolok előállítása diszpergálással | 53 |
Fémek diszpergálása elektromos úton, Bredig-féle módszerrel | 53 |
Különböző színű ezüstszolok előállítása | 54 |
Graham-féle Vas(III)-hidroxid-szol előállítása dialízissel | 55 |
Negatív töltésű Vas(III)-hidroxid-szol előállítása | 56 |
Krómsárgaszol előállítása védőkolloid jelenlétében | 56 |
Szolok előállítása gélekből peptizálással | 57 |
Különféle gélek diszpergálása különféle módszerekkel | 57 |
Gélek előállítása peptizálással | 58 |
Izoelektromos zselatin előállítása Holmes szerint | 59 |
Szolok töltéselőjelének megállapítása | 60 |
Kolloid diszperz rendszerek állandósága | 61 |
Ellentétes töltésű kolloid oldatok kölcsönös koagulálása | 62 |
Tojásfehérje reverzibilis és irreverzibilis koagulálása | 64 |
A tojásfehérje termikus koagulálásának vizsgálata | 64 |
Emulziók | 65 |
Higany csepp állandósága | 65 |
Önként végbemenő emulgeálás | 66 |
Olaj-víz és víz-olaj emulzió előállítása | 67 |
Különböző emulgeátorok vizsgálata | 68 |
Emulziók jellegének megállapítása | 69 |
Emulziók megszünése | 71 |
Elektrolit hatása emulzióra | 71 |
A hőmérséklet befolyása az emulziók állandóságára | 71 |
A tejnek, mint emulziónak koaguláltatása a tej fehérjéjének előállítása céljából | 72 |
Gélek | 73 |
Kalcium-acetát-gél előállítása | 73 |
Rugalmas és rugalmatlan kovasavgél előállítása | 74 |
Zselatin duzzadásának vizsgálata | 74 |
Rovarcsípést szemléltető kísérlet | 75 |
Gélekben végbemenő csapadékképződés | 76 |
"Ozomotikus növények" növesztése | 77 |
Kolloidika a mindennapi életben | 79 |
Textilfestés | 79 |
Pamut színezése direkt színezékkel | 80 |
Gyapjú festése savas színezékkel | 81 |
Poliamidszálak színezése diszperziós színezékkel | 81 |
Szappanfőzés | 82 |
A mosás | 84 |
A mosószer csökkenti a határfelületi feszültséget | 85 |
Nedvesedő képesség vizsgálata cseppszétterülés alapján | 87 |
Közmetikai krémek készítése | 88 |
Kolloidkémiai problémák a konyhában | 89 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.