1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kis magyar szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 17 cm
ISBN: 963-13-2217-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje - a paprika propagandájának szolgálatában - japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd... Tovább

Előszó

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje - a paprika propagandájának szolgálatában - japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd a szerző halála után oroszul, csehül és olaszul. Német és angol nyelven a közelmúltban minikönyvként is többször megjelent.
A mű sikerét bizonyítja, hogy első megjelenése óta 38 kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint szakmán kívüliek százezrei forgatják szerte a világon.
A mostani átdolgozás szükségességéről hadd idézzük Escoffier-t, aki 1907-ben megjelent "le guide culinaire" című művének előszavában ezt írja:
"Tudomásul kell vennünk, hogy a szokások, az életmód 1850 óta sokat változott, s így a konyhaművészetnek is módosulni kellett. Careme vagy Dubois és Bernard csodálatos művei megfeleltek a kor szokásainak; mint dokumentumok és mint munkánk alapja örök életűek is. Az egész összkép azonban, melyet tisztességgel felépítettek, nem felel már meg napjaink követelményeinek. Tisztelnünk, szeretnünk és tanulmányoznunk kell ezeket a kiváló műveket, de a szolgai lemásolás helyett keresnünk kell az új utat, amely a mai kor gyakorlatának, szokásainak megfelel..." Vissza

Tartalom

A kiadó előszava3
Gundel Károly életrajza5
Részletek Gundel Károly írásaiból8
A magyaros konyha alapvető mesterfogásai13
Levesfélék16
Gulyásleves16
Hamis gulyásleves16
Bográcsgulyás17
A bográcsgulyás változatai17
Alföldi és szegedi gulyás17
Szerb gulyás17
Babgulyás17
Birka- (ürü-) gulyás18
Csángó gulyás18
Kolozsvári gulyás18
Betyár gulyás18
Likócsi sertésgulyás18
Halászlé18
A halászlé változatai19
Szegedi halászlé19
Korhely halászlé19
Kalocsai halászlé (gyúrt levestésztával)19
Paksi halászlé19
Palócleves19
Jókai-bableves20
Pethes-leves (húsleves készítése)21
Ujházi-leves21
Zöldbableves magyarosan22
Erőleves tokajival23
Kaszáslé24
Csipetke (levesbetét)24
Hideg előételek27
Kocsonyázott halászlé27
Tihanyi süllőszelet (majonézmártás) (franciasaláta)27
Hallal töltött paradicsom29
Szegedi halsaláta29
Liget-saláta30
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra (remoulade-mártás)31
Töltött uborka (gombapép készítése)31
Malac- (sertés-) kocsonya32
Libamáj zsírjában33
Meleg előételek34
Rácponty34
Libamájjal töltött pisztráng37
Süllőszelet magyarosan37
Süllőszelet parasztosan38
Fogas vagy süllő rákpörkölttel (hollandi mártás)38
Fogas (süllő) Gundel módra (Mornay-mártás) (pommes duchesse)39
Kecsege Kárpáti módra (kapros rákraguval)40
Káposztás harcsa40
Rákpörkölt (rákvaj készítése)41
Rákrétes42
Santelli-rántotta42
Bevert tojás Hadik módra43
Bevert tojás bakonyi módra44
Hortobágyi palacsinta47
Makaróni magyarosan47
Húsételek48
Pörköltek48
Pacalpörkölt49
Pusztapörkölt49
Csirke-, bárány- vagy borjúpaprikás49
Debreceni tokány50
Borsos tokány50
Gundel-tokány51
Herány tokány52
Hét vezér tokány52
Csikós tokány53
Székelygulyás53
Töltött káposzta54
Kolozsvári töltött káposzta57
Hargitai sertésborda57
Erdélyi rakott káposzta58
Káposztás ürü59
Töltött paprika (paradicsommártás)59
Pörkölt rostélyos60
Hortobágyi rostélyos (daragaluska készítése)61
Lecsós rostélyos61
Szegedi rostélyos61
Szerb rostélyos61
Csikós rostélyos61
Serpenyős rostélyos62
Debreceni rostélyos62
Kaszinó rostélyos62
Csáky-rostélyos (vajas galuska készítése)62
Eszterházy-rostélyos63
Bélszínszelet Budapest módra64
Feszty-bifsztek65
Borjútekercs sonkával (besamelmártás)65
Borjúérmék magyarosan66
Pittsburghi borjúborda (libamájpüré készítése)67
Borjúborda Gundel módra68
Borjúszelet magyaróvári módra68
Sertésborda magyaros elkészítése69
Tordai lacipecsenye69
Fatányéros70
Savanyú malacaprólék70
Tárkonyos bárány71
Ürüborda udvarhelyi módra71
Erdélyi töltött csirke72
Gesztenyés, libamájas pulyka75
Rizses libaaprólék76
Serpenyős liba77
Őz- vagy nyúlszeletek Kedvessy módra77
Kelkáposztás fogoly vagy fácán78
Töltött fácán Széchenyi módra79
Vadsertés ínyenc módra80
Körítések, saláták és mártások81
Savanyúkáposzta-főzelék81
Fejeskáposzta-főzelék (Lucskos káposzta)82
Párolt káposzta82
Tökfőzelék85
Zöldbabfőzelék86
Szemesbab-főzelék86
Kapros zöldborsófőzelék87
Lecsó88
Lencsepüré szárnyasmájjal88
Batthyány-rizs89
Spárga magyarosan89
Serpenyős (paprikás) burgonya90
Alföldi burgonya90
Tejszínes kukorica91
Tarhonya92
Galuska92
Kapros túrós gombóc95
Alma Bayard módra95
Zöldpaprika-saláta95
Mustáros sült paprika96
Kovászos uborka96
Forrázott saláta97
Gellért-saláta97
Gundel-saláta98
Károlyi-saláta99
Hideg paprikasaláta99
Csiki mártás100
Utóételek101
Túrós csusza101
Túrós gombóc102
Szilvás gombóc105
Lekváros derelye105
Sonkás kocka106
Egyszerű palacsinták107
Citromos palacsinta108
Ízes palacsinta108
Kávés palacsinta108
Kakaós palacsinta108
Gundel-palacsinta (csokoládémártás)108
Lángoló túrós palacsinta109
Káposztás palacsinta110
Rakott palacsinta110
Szentgyörgyi palacsinta111
Csúsztatott palacsinta (puncsmártás)112
Rétestészta113
Gyümölcsös rétesek114
Diós rétes114
Mandulás rétes114
Káposztás rétes114
Mákos rétes114
Csokoládés rétes115
Túrós rétes115
Vargabéles115
Szilvás lepény116
Rákóczi túrós lepény116
Somlói galuska117
Rigó Jancsi118
Parfé Gellért módra119
Töltött dinnye120
Pálinkás barackíz121
Körözött juhtúró121
Utószó122

Gundel Károly

Gundel Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gundel Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kis magyar szakácskönyv Kis magyar szakácskönyv
Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Kis magyar szakácskönyv Kis magyar szakácskönyv
Állapot:
980 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba