1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános és szervetlen preparatív kémiai gyakorlatok

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 474 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-17-6646-2
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 44459.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
Laboratóriumi munkavédelem17
Védekezés a légzőszerveken keresztül ható káros vegyi anyagok ellen17
Védekezés a testfelületre maró hatást kifejtő vegyi anyagok ellen21
Védekezés az emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül mérgező vegyi anyagok ellen22
Szervetlen kémiai laboratóriumban gyakrabban előforduló mérgező anyagok (a mérgezés tünetei, elsősegélynyújtás)23
Védekezés a laboratóriumi tűz- és robbanásveszély ellen33
Laboratóriumi felszerelés37
Laboratóriumi edények37
Üveg- és kvarcedények37
Porcelán edények47
Fémedények49
Műanyag edények51
Laboratóriumi segédeszközök52
Készüléktartó eszközök52
Csővezetékek57
Csapok és szorítók59
Dugók61
Kittek (tapasztó-, tömítőanyagok)63
Laboratóriumi vegyszerek64
A vegyszerek minőségének jelzése65
A vegyszerek tárolása és használata66
Laboratóriumi alapműveletek67
Melegítés67
Melegítés gázlánggal67
Melegítés villamos árammal74
Magas hőmérsékleten lejátszódó kémiai reakciók, izzítás79
Hűtés80
Termosztálás, állandó hőfokon tartás84
Hőfokszabályozóval működő termosztátok84
Állandó hőmérséklet biztosítása fizikai egyensúlyi rendszerek alkalmazásával86
Porítás és szitálás88
Oldatkészítés90
Oldás90
Az oldatok töménysége94
Az oldatok kémhatása97
Kristályosítás100
Túltelített oldat készítése101
Kristályosítás (kristályosodás)104
Frakcionált kristályosítás106
A kristályosítás végrehajtása108
Csapadékok leválasztása111
Ülepítés (dekantálás), centrifugálás, szűrés114
Szűrés üvegtölcséren, átfolyatással116
Szűrés szívatással118
Szárítás123
Szárítás szobahőmérsékleten126
Szárítás magasabb hőmérsékleten128
Szárítás kifagyasztással129
Elektrolízis130
Desztilláció138
Egyszerű és frakcionált desztillálás140
Desztillálás rektifikáció oszlop alkalmazásával145
Vákuumdesztilláció147
Műveletek gázokkal148
Gázpalackból nyerhető gázok alkalmazása148
Gázok laboratóriumi előállítása153
Gázok tisztítása és szárítása159
Gázok laboratóriumi cseppfolyósítása165
Gázok nyomásának mérése172
Gázreakciók (gázbevezetés, gázfejlődés, gázfejlesztés)175
Anyagkeverékek szétválasztása178
Szilárd anyag elválasztása folyadéktól178
Szilárd anyagok szétválasztása egymástól179
Folyadékelegyek szétválasztása181
Anyagkeverékek szétválasztása, szennyezett anyagok tisztítása kémiai úton182
Laboratóriumi kémiai reakciók csoportosítása189
Kémiai reakciótípusok190
Egyszerű laboratóriumi mérések193
A mérésekről általában193
Tömegmérés197
Laboratóriumi mérlegek197
Mérlegelés analitikai mérlegen202
Sűrűségmérés209
Folyadékok sűrűségének mérése209
Szilárd anyag sűrűségének mérése215
Folyadékok térfogatának mérése217
Térfogatmérő eszközök217
Térfogatmérő eszközök hitelesítése222
Hőmérsékletmérés224
Higanyos hőmérők225
Hőmérsékletmérésre alkalmas egyéb eszközök234
Olvadáspont- és forráspont-meghatározás239
Moláris tömeg meghatározása246
Kovalens kötésű szilárd mólsúlyának meghatározása247
Elpárologtatható folyadékok mólsúly-meghatározása gőzsűrűségméréssel256
Kolorimetriás pH-mérés246
Preparatív feladatok269
Oxidok270
Az oxidok fontosabb tulajdonságai270
Oxidok előállítására szolgáló fontosabb eljárások271
A hidrogén és a hidridek295
A hidrogéngáz fontosabb tulajdonságai295
Hidrogéngáz laboratóriumi előállítása és tisztítása296
A hidridek fontosabb tulajdonságai300
Hidridek előállítására szolgáló fontosabb eljárások301
A klór; a kloridok és klór oxosavainak sói312
A klór fontosabb tulajdonságai és laboratóriumi előállítása312
A klór oxosavainak sói334
Hidrogén-szulfid, fém-szulfidok és a kén oxosavainak sói (szulfátok)338
A hidrogén-szulfid (kén-hidrogén) fontosab tulajdonságai és laboratóriumi előállítása338
Fém-szulfidok fontosabb tulajdonságai339
Fém-szulfidok előállítására szolgáló fontosabb eljárások340
A kénessav és sóinak fontosabb tulajdonságai és előállítása346
A kénsav és sóinak fontosabb tulajdonsága350
Szulfátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások351
A tiosavak sóinak fontosabb tulajdonságai és előállításuk362
A salétromsav sói366
A nitrátok fontosabb tulajdonságai366
Nitrátok előállítására szolgáló fontosabbe eljárások367
A foszforsav sói374
Ortofoszfátok fontosabb tulajdonságai374
Foszfátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások375
A szénsav sói382
A karbonátok fontosabb tulajdonságai382
Karbonátok előállítására szolgáló fontosabb eljárások383
Egyéb fémsók393
Szerves savak sói, tulajdonságaik, előállításuk393
A bórsav és borátok fontosabb tulajdonságai és előállításuk396
Magasabb oxidációfokú fémek oxidjaiból levezethető savak sói398
Komplex vegyülete403
A komplex vegyületek fontosabb tulajdonságai404
Komplex vegyületek előállítása405
Fémek418
A fémek laboratóriumi előállítása418
Irodalomjegyzék424
Függelék (I-XVI. táblázat)425
Preparátumok jegyzéke441
Tárgymutató445
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem