A piac alapvető működése | 9 |
A piaccal kapcsolatos alapfogalmak | 9 |
A szükséglet | 16 |
A kereslet | 21 |
A kínálat | 21 |
Fogyasztás és megtakarítás | 24 |
A piacok fejlődése | 28 |
A piacok csoportosítása | 30 |
A piacok csoportosítása a szereplők erőviszonyai alapján | 30 |
Árupiac | 33 |
A munkaerőpiac | 34 |
Pénzpiacx | 36 |
A piac alapvető működési mechanizmusa | 38 |
A piaci ár | 38 |
A piaci egyensúly változása | 43 |
A gazdaság szereplői | 51 |
Az állam | 52 |
A költségvetés | 59 |
A vállalkozás | 59 |
A háztartás | 61 |
A turizmus és a vendéglátás alapfogalmai | 63 |
A turizmus és vendéglátás rövid történeti áttekintése | 63 |
A nemzetközi turizmus és vendéglátás, ill. szállodaipar kialakulása és fejlődése napjainkig | 63 |
Magyarország turizmusának történeti áttekintése, és a hazai szálloda- sé vendéglátóipar fejlődése | 77 |
A turizmus fogalmának meghatározása | 84 |
A turizmus iránti kereslet | 89 |
A turisztikai motivációk fajtái | 89 |
Az idegenforgalmi keresletet befolyásoló tényezők | 90 |
Az idegenforgalmi kereslet csoportosítása | 94 |
A turizmus kínálata | 96 |
A turizmus kínálatának elemei | 96 |
A turizmus és ezen belül a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban | 109 |
A turizmus jelenségének mérési lehetőségei | 109 |
A statisztikai adatszolgáltatás és alapfogalmai | 109 |
A nemzetközi turizmus mérési módszerei | 110 |
A belföldi turizmus mérési módszerei | 110 |
A vendégforgalom számbavételi lehetőségei | 110 |
A turizmusból származó bevételek és kiadások mérési lehetőségei | 116 |
A turizmus szervezeti rendszere | 122 |
Gazdasági jellegű minisztériumok szerepe | 123 |
A turizmus közérdekű szervezetei | 124 |
Az idegenforgalom és vendéglátóipar gazdálkodó szervezetei és szervezési feladatai | 135 |
Szervezési alapfogalmak | 135 |
Gazdálkodó szervezetek | 139 |
A vállalkozással kapcsolatos alapfogalmak | 141 |
A vállalkozás megkezdésének feltételei | 142 |
Az egyéni vállalkozások jogi szabályozása | 144 |
A társas vállalkozások jogi szabályozása | 147 |
A működő vállalkozás felügyeleti szervei | 157 |
Az utazási vállalkozások, ill. irodák szervezési feladatai | 159 |
Az utazásközvetítői szektor szereplői, működésük | 159 |
Az utazásszervezés folyamata | 172 |
A szervezeti felépítés | 173 |
Üzlethálózat | 178 |
Személyi feltételek | 180 |
A vendéglátás szervezési folyamatai | 181 |
A vendéglátás üzlethálózata | 181 |
A vendéglátás főfolyamatainak szervezése | 190 |
Az idegenforgalom és vendéglátás árrendszere, árképzése | 202 |
Árrendszer | 202 |
Utazási irodák árképzése, gazdálkodása | 206 |
A vendéglátás árképzése | 213 |
Marketing tevékenység a turisztikai vállalatok piacán | 219 |
A marketing fogalma | 219 |
Marketing-információk gyűjtése | 219 |
Keresletkutatás | 220 |
Erőforrások elemzése | 224 |
A marketingterv | 226 |
Összvállalati szintű tervezés | 227 |
Utazási irodák tervezési folyamata alapításkor | 233 |
A szálloda stratégiai tervezési folyamata | 234 |
Üzletági stratégiai tervezés | 234 |
Utazási irodai marketing | 241 |
Az utazási irodai marketing tevékenység lépései | 242 |
Termék/szolgáltatás | 244 |
Ösztönző tevékenység | 245 |
Elosztási csatorna | 247 |
Árstratégia | 248 |
Személyes szolgáltatás | 248 |
Marketing a szállodában | 249 |
A marketingmix elemei | 250 |
A szálloda szolgáltatásai | 250 |
Az elosztási csatorna | 251 |
Az ár | 251 |
A személyes szolgáltatás | 252 |
Felhasznált, illetve javasolt irodalom | 254 |